35 C
Willemstad
• zaterdag 3 juni 2023

NRC | Vier kinderen dolen al weken door de jungle. Weet Colombia ze op tijd te vinden?

Merijn de Waal Zuid-Amerika Colombia zoekt diep in het oerwoud naar vier jonge kinderen die een maand geleden als enigen een vliegtuigcrash overleefden.   Het oerwoud van zuidoost-Colombia lijkt geen...

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot aan Verenigde Staten onder zeer zware beveiliging begonnen

Nederlander overgebracht naar Lima | John van den Heuvel LIMA - De uitlevering van Joran van der Sloot aan de Verenigde Staten is begonnen. Hij is in de...

NTR | Parlementslid Curaçao: ‘Grondwet veranderen zodat lhbt’s niet kunnen trouwen’

Oscar van Dam Statenlid Rennox Calmes (TPK) wil de grondwet veranderen zodat mensen van hetzelfde geslacht toch niet kunnen trouwen op Curaçao. Mario Kleinmoedig van de belangenorganisatie Foko...

Democracy now! | Friday, June 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Brison critical of The Hague for making ENNIA solution a condition

THE HAGUE--Member of the St. Maarten Parliament (MP) Rolando Brison of the United People’s (UP) party during the opening of the Inter-Parliamentary Consultation of the Kingdom IPKO...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Inkijkje geldstromen NLS

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Inkijkje geldstromen NLS

Themis-verdachte No Limit Soldiers leefde in opperste luxe

Antilliaans Dagblad

Willemstad – Hoe kan het lid L. van de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS) een luxe levensstijl bekostigen met een jaarlijks bruto-inkomen van gemiddeld slechts 14.000 gulden? Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) zich hardop afgevraagd in de zaak-Themis waarin drie verdachten terechtstaan.

L. deed contante aankopen van twee peperdure Audi’s, kocht een veelheid aan vliegtickets, een kavel, bouwde een woning, kocht andere voertuigen, boten, een motor, sieraden, horloges, beschikte over grote sommen contant geld en deed dure uitgaven. Zo somt het OM op.

,,Uit onderzoek bij de belastingdienst volgt dat L. één bron van inkomen heeft en dat is zijn bedrijf Lekkerding (een mobiele kantine, red.). Van 2014 tot en met 2019 heeft hij een gemiddeld jaarinkomen van 14.000 gulden bruto per jaar. In 2014 heeft hij een negatief inkomen van 14.000 gulden. De bankrekening van L. bij Banco di Caribe wordt vrijwel volledig gevoed door contante stortingen. De bankrekening van de Stichting Particulier Fonds (SPF) New Solution wordt naast een lening van de MCB Bank ook volledig gevoed door contante stortingen.”

Het OM legt uit dat SPF New Solution een belangrijke rol speelt bij de constructies die gebruikt zijn bij het witwassen. Op de dag van de oprichting van de SPF in februari 2017 wordt een kavel grond in de luxe villawijk Zuurzak aangekocht. Het gaat om Kaya Zinfandel, waar ook een huis op gebouwd wordt. Met een omweg en het ontlopen van een compliance check wordt L. een tijd later de ‘ultimate beneficial owner’ (ubo) van New Solution. De Audi’s worden contant betaald met een bedrag van 173.000 gulden. De aanschaf van tickets gebeurt bij twee medewerkers van Maduro Travel, waar L. een rekening had. Er wordt zeker voor een bedrag van ruim 107.000 gulden aan tickets betaald.

Er worden nóg twee voertuigen aangeschaft: een Toyota Landcruiser van 135.000 gulden en een Chevrolet Tahoe van 137.000 gulden. Voor de Landcruiser wordt in 2016 een lening afgesloten bij MCB Bank. OM: ,,Met een inkomen over het jaar 2016 van 17.500 gulden bruto is deze lening al opmerkelijk. Want hoe wilde L. deze lening afbetalen?” Uit het requisitoir blijkt dat ten aanzien van de banklening wel afschrijvingen te zien zijn op de rekening. Het OM merkt op dat het hier gaat om een rekening van L. die gevoed wordt met cashstortingen. In november 2018 wordt het restant van de lening afgelost door een hypotheek die New Solution bij MCB afsluit.

Het OM concludeert: ,,Uit de gehele gang van zaken volgt dat er constructies zijn bedacht om de voertuigen een legale herkomst te geven. L. sluit een lening bij de bank af, die hij zich met zijn inkomen niet kan veroorloven. Met de aflossing van de lening door het afsluiten van een hypotheek lijkt het een legale bron te hebben gekregen. Het gaat hierbij dan ook nog eens om een hypotheek die afgesloten wordt door de SPF New Solution. De aflossingen die gedaan worden op de lening betreffen aflossingen vanaf een bankrekening die gevoed wordt met contante geldstortingen.”

Uit de stukken blijkt dat de woning op de kavel in Zuurzak al gebouwd is vóórdat er een hypotheek over afgesloten wordt. Een te lage hypotheek ook. In het huis wordt bij elkaar een bedrag van meer dan 540.000 gulden gestoken. Aankopen worden gedaan bij Betonindustrie Brievengat en Builders Windows & Doors.

In het requisitoir van het OM blijkt verdachte E. belast te zijn met het storten en voorzien van geld. Zo maakt hij in 2016 een lijstje met daarop namen van gevangenen – ‘allen gedetineerd in de zogenaamde NLS-blokken van de strafgevangenis SDKK’ – waarmee hij naar de bank gaat en in totaal 15.079 gulden contant laat storten ten behoeve van deze gedetineerden. Het is ook E. die cash betaalt bij het reisbureau.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties