27 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | IMF voorziet inflatiespook

Ondanks groei aantasting koopkracht; aandacht voor kwetsbare groepen


Willemstad – Terwijl de Centrale Bank CBCS eerder deze week nog aangaf uit te gaan van 5 procent reële groei van het bruto binnenlands product (bbp) van Curaçao, meldt het IMF in verband met de zogeheten Artikel IV Missie een groeicijfer van ongeveer 6,5 procent.

Maar direct worden de positieve verwachtingen de kop ingedrukt door een geprojecteerde inflatie van 6,8 procent – als gevolg van hogere prijzen voor brandstof en bepaalde voedselcategorieën. ,,Aanzienlijk hoger dan verwacht”, schrijft het IMF, dat het inflatiespook een paar keer benoemt.

Dit kan kwetsbare groepen disproportioneel hard raken en het herstel tenietdoen, aangezien het de koopkracht aantast en de ‘cost of doing business’ verhoogt. En alsof het niet genoeg is, voegt de IMF-missie daaraan toe: ,,De vooruitzichten zijn onderhevig aan grote onzekerheid en risico’s.”

Van 18 tot 25 mei vond het bezoek van de IMF-delegatie aan de monetaire unie (Curaçao en Sint Maarten) plaats. Deze week werden de voorlopige bevindingen gepubliceerd.

Curaçao herstelt van de pandemie, maar ziet zich geconfronteerd met een ‘veelheid aan uitdagingen’, waaronder de inflatie. Het IMF heeft opvallend veel aandacht voor de ‘bescherming’ van de zwakkere groeperingen in de samenleving en oppert zelfs de mogelijkheid om het voedsel(pakket)programma (grotendeels gefinancierd door Nederland, red.), dat tijdens de covidcrisis werd ingezet, voort te zetten.

Het IMF noemt het belang van doorvoering van het (met Nederland overeengekomen) ‘Landspakket’ alsmede de daarbij behorende hervormingen en is zich bewust van de noodzaak om de overheidsbegroting sluitend te maken. Echter, korten op salarissen, in combinatie met de hoger dan verwachte inflatie, zal leiden tot afname in reële termen van inkomsten uit arbeid.

Daarom wordt gepleit voor evenwichtig begrotingsbeleid en geleidelijke aanpassingen. Het opschroeven van publieke investeringen zou de werkgelegenheid kunnen verhogen, private investeringen een prikkel geven en breed (potentieel) economisch herstel kunnen aanwakkeren.

Wat de economie betreft, ziet IMF dat deze zich beweegt richting meer toerisme. Met diverse nieuwe hotels, staat de hospitality-sector er goed voor om de motor te worden voor groei. Dat het toerisme in april 2022 beter presteerde dan voor corona, is ook het IMF niet ontgaan.

Daarnaast worden initiatieven voor groene energieproductie toegejuicht. Wel moet – het wordt wéér gezegd – het ondernemersklimaat gunstiger en de arbeidsmarkt beter functioneren. ,,De juiste prioriteiten stellen in lijn met de beschikbare capaciteit zullen bepalend zijn voor het behalen van de (in het Landspakket beschreven hervormings)doelen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -