28 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Groeiprognose Curaçao naar boven bijgesteld

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Groeiprognose Curaçao naar boven bijgesteld

Terugval stoelcapaciteit Nederland goedgemaakt met meer VS-toeristen


Willemstad – Voor Curaçao is de groeiprognose voor 2023 met 0,5 procentpunt naar boven bijgesteld ten opzichte van de vooruitzichten van december 2022 en komt nu uit op 3,2 procent.

 

Aldus president Richard Doornbosch van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in het Economisch Bulletin van maart. De prognose voor de reële bbp-groei (bruto binnenlands product) van Sint Maarten is daarentegen met 1,0 procentpunt naar beneden bijgesteld en is nu vastgesteld op 2,3 procent.

De CBCS houdt daarbij rekening met een verwachte vertraging van de economieën van de belangrijkste handelspartners van beide landen, met name de Verenigde Staten en Nederland. De inflatie zal in Curaçao en Sint Maarten afnemen, voornamelijk door de verwachte daling van de wereldwijde olieprijzen, aldus Doornbosch.

Dat de verwachting ten aanzien van Curaçao juist naar boven is bijgesteld, komt volgens de CBCS omdat het eerder verwachte negatieve effect op het verblijfstoerisme van een daling van de stoelcapaciteit op vluchten vanuit Nederland in het eerste kwartaal van 2023, en daarmee op de reële bbp-groei, ‘verwaarloosbaar lijkt’.
,,Tot dusver is de daling van het aantal bezoekers uit Europa gecompenseerd door een hogere toestroom van verblijfstoeristen uit andere landen. Vooral het aantal bezoekers uit Noord-Amerika, lees de Verenigde Staten, is sterk gestegen”, licht het Economisch Bulletin toe.

De president: ,,De verwachte reële bbp-expansie van Curaçao in 2023 wordt ondersteund door een toename van de binnenlandse vraag, hoewel de netto buitenlandse vraag zal afnemen. De toename van de binnenlandse vraag wordt gedomineerd door hogere particuliere investeringen in met name de nutssector, vastgoed, toerisme en scheepsreparatie, gematigd door een daling van de particuliere consumptie vanwege de nog altijd hoge inflatie en lagere overheidsbestedingen.”

Ondanks de exportgroei van Curaçao, mede dankzij de gunstige toeristische vooruitzichten, zal de netto buitenlandse vraag naar verwachting dalen door een sterkere stijging van de import als gevolg van hogere binnenlandse en toeristische uitgaven, aldus Doornbosch.

Sint Maarten
Dan Sint Maarten, waarmee Curaçao samen een monetaire unie vormt: de prognose voor de reële economische groei van Sint Maarten is met een vol procentpunt naar beneden bijgesteld ten opzichte van de vorige vooruitzichten, ‘voornamelijk als gevolg van een sterkere groei van de import’.
Doornbosch: ,,Net als in Curaçao wordt de verwachte reële economische groei op Sint Maarten in 2023 gedreven door een hogere binnenlandse vraag, voornamelijk door hogere particuliere investeringen als gevolg van het inlopen van de achterstand bij de wederopbouw van de Princess Juliana International Airport en de bouw van het nieuwe algemene ziekenhuis, aangevuld met nieuwbouwprojecten in Indigo Bay en rond het havengebied Great Bay.”

Hij voegt eraan toe dat ook de overheidsuitgaven zullen toenemen, zij het in mindere mate. ,,De particuliere consumptie daarentegen zal naar verwachting dalen als gevolg van de aanhoudend hoge inflatie. De sterke groei van de import door de groei van de investeringen en het toerisme zal de groei van de export overtreffen, waardoor de netto buitenlandse vraag zal afnemen”, zo concludeert de topman van de CBCS.
De volledig tekst van het Economisch Bulletin van maart 2023 staat op de website van de CBCS:

www.centralbank.cw/publications/economic-bulletins/2023

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties