Bezwaar Refineria di Kòrsou tegen wet luchtkwaliteit weerlegd
Willemstad – De regering vindt dat Refineria di Kòrsou (RdK) de zogenoemde ‘fair balance’-toets kan doorstaan en weerlegt de door de organisatie geuite bezwaren.
Dat blijkt uit de nota naar aanleiding van het verslag waarin de regering schriftelijk antwoord geeft op eerder in de Staten gestelde vragen over de concept-Landsverordening luchtkwaliteit.
RdK,,De regering heeft in de Memorie van Toelichting (MvT) een uitgebreide en gemotiveerde belangenafweging gemaakt. Daarbij is ook ingegaan op de stelling van RdK dat een ‘fair balance’ ten aanzien van de eisen van het algemeen belang en de bescherming van de fundamentele rechten van RdK, zijnde de eigenaar van de oliefaciliteiten, in het ontwerp zou ontbreken. De regering is niet van mening dat RdK met dit ontwerp onevenredig wordt benadeeld ten gunste van het algemeen belang van volksgezondheid en milieubescherming”, zo staat geschreven. En zo roept de regering ‘opnieuw in herinnering’:
,,De Staatsregeling van Curaçao verplicht de bescherming van het milieu en de volksgezondheid door de overheid. Zoals de Regering in deze nota reeds uiteen heeft gezet, is aan de bezwaren van RdK tegemoetgekomen door een overgangstermijn voor de jaarnorm van (de uitstoot van, red.) zwaveldioxide (SO2) in het ontwerp op te nemen. Dit is de enige wijziging die naar aanleiding van de zienswijze van RdK op het in consultatie voorgelegde concept is doorgevoerd. De regering is niet voornemens andere aanpassingen in het ontwerp door te voeren ten behoeve van de opstart van de raffinaderij.”
RdK heeft de regering gevraagd om een jaargrenswaarde van 80 in plaats van 50 microgram per kubieke meter SO2-uitstoot te hanteren gedurende de eerste vijf jaar. Uiteindelijk heeft de regering een overgangsperiode van vijf jaar gehanteerd en een jaargrenswaarde van 70 microgram per kubieke meter SO2-uitstoot toegestaan. Het verzoek van RdK om ook de daggrenswaarde op te rekken is niet gehonoreerd. ,,De voornaamste reden hiervoor is het feit dat een te hoge dagnorm afwijkt van de huidige internationaal geaccepteerde norm voor gezondheid”, zo verklaart de regering zich nader. De overgangsperiode van vijf jaar voor de jaargrenswaarde is bedoeld om de nodige milieu-investeringen te kunnen doen aan de raffinaderij-installaties.
Ondertussen maakt de regering ook melding van de recente ontwikkelingen met betrekking tot het getekende contract met Oryx Midstream voor het uitbaten van de raffinaderij-installaties. En ook de overeenkomst met Global Oil Management Group voor de productie van asfalt met tot de raffinaderij behorende installaties, wordt genoemd. ,,De vraag of de raffinaderij met de huidige installaties zal kunnen voldoen aan de normen in het ontwerp is afhankelijk van welke activiteiten op de raffinaderij zullen plaatsvinden. Investeringen aan de huidige installaties zijn noodzakelijk, wil de raffinaderij bij een volledige opstart voldoen aan de eisen die in dit ontwerp worden gesteld”, zo wordt eraan toegevoegd.
Bron: Antilliaans Dagblad