30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Eerst maritiem verkeer en barkjes’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Eerst maritiem verkeer en barkjes’

Buitenlandse Zaken over heropening grenzen met Venezuela

Persbureau Curacao

Willemstad/Den Haag – De inzet is om tijdens het overleg met Venezuela eind deze maand concrete afspraken te maken over de eerste fase van de heropening van de grenzen: het maritieme verkeer, in het bijzonder de barkjes.

BarkjesDat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten op vragen van het Antilliaans Dagblad. Zondag verraste de minister-president van Curaçao, Gilmar Pisas (MFK), met de mededeling dat de voor maandag voorgestelde en geplande bespreking met een afvaardiging van Venezuela over de heropening van de grenzen, op het laatste moment niet doorging. Het was voor de media überhaupt niet bekend dat er voor deze week een overleg gepland stond.

Omdat er in het korte bericht van Pisas niets stond over het motief van de lastminuteafgelasting, verzocht deze krant aan het ministerie of Buitenlandse Zaken op de hoogte is van de reden voor het niet doorgaan van deze bespreking, die uitgesteld is tot eind deze maand. Vanuit Den Haag wordt dit erover gezegd: ,,Op 13 december jongstleden is een gezamenlijke verklaring uitgegaan tussen het Koninkrijk en Venezuela dat de besprekingen hervat zouden worden om over te gaan tot een geleidelijke heropening van de grens”, zegt woordvoerder Bo de Koning tegen deze redactie.

De inzet is nu ‘om de twee delegaties samen te laten komen aan het eind van deze maand’. ,,Gelet op de agenda’s en nodige voorbereiding was een eerdere bijeenkomst niet haalbaar”, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

,,Aangezien het de grens tussen Venezuela en Caribische delen van het Koninkrijk betreft raakt dit zowel Aruba als Curaçao en Bonaire. De delegatie zal dan ook bestaan uit vertegenwoordigers van alle relevante stakeholders binnen het Koninkrijk.” Dat laatste is antwoord op de vraag van deze krant wie de deelnemers zijn van deze bespreking.

Het Antilliaans Dagblad stelde nog meer vragen, zoals: Wat exact staat er op de agenda voor de besprekingen met Venezuela? Wat is het precieze doel? Hoe moet de heropening van de grenzen met Venezuela plaatsvinden; geleidelijk; hoe en wat eerst; en zijn er voorwaarden aan verbonden? Zijn alle partners van het Koninkrijk het eens over de wijze waarop en het tempo?

Het antwoord van de Nederlandse regeringsstad is dat het een eerste fase van de heropening van de grenzen
betreft, waarbij specifiek het maritieme verkeer en in het bijzonder de barkjes worden genoemd. De woordvoerder noemt niet het vliegverkeer tussen de ABC-eilanden en het grootste buurtland van het Koninkrijk.

In de persverklaring die premier Pisas zondag liet uitsturen, wordt nog gemeld: ,,Het onderwerp is belangrijk voor Curaçao; we zullen dus alles in het werk stellen opdat deze vergadering zo spoedig mogelijk plaatsvindt.” De Koninkrijksambassadeur in Caracas, Robert Schuddeboom, speelt hierin een cruciale rol.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties