32 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Derde partij nodig naast KLM en TUI’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Derde partij nodig naast KLM en TUI’

 

Willemstad – De Noord-Amerikaanse toeristenmarkt is op Curaçao sterk en het aantal wekelijkse vluchten en stoelen neemt in 2023 ook sterk toe, met name dankzij de succesvolle inspanningen van het toeristenbureau CTB die Chata waar mogelijk steunt. De Europese markt zakt echter weg, aldus Chata-voorzitter Hans Slier.

,,Dit komt doordat de KLM nog steeds maar één keer per dag vliegt, waardoor de vraag het aanbod sterk overtreft en de stoelprijs dus veel te hoog is geworden”, verklaart de voorman van Curaçao Hospitality and Tourism Association.

,,Mei en juni worden voor de hotels die zich op de Nederlandse markt richten dramatisch slecht. En de rest van het jaar – behalve voor de maanden juli en augustus, wanneer de KLM wel twee keer per dag vliegt – ziet er ook slecht uit.”

De ‘enorme krimp in de Europese markt’ door het wegvallen van stoelen kan volgens Slier niet opgevangen worden door de groei van de overige markten, ‘ondanks dat die best netjes groeien’.

,,De enige mogelijkheid is dat er een derde partij – indien mogelijk dagelijks – rechtstreeks uit Nederland gaat vliegen; naast TUI en KLM. Alleen dan ontstaat er een gezonde situatie met voldoende concurrentie. Wij als Chata zullen samen met de overige stakeholders een dergelijk initiatief dan ook maximaal steunen.” Er lopen volgens Slier ‘diverse gesprekken om hier zo snel als mogelijk invulling aan te geven’.

Deze week berichtte het Antilliaans Dagblad als eerste dat reisaanbieder Corendon vergevorderde plannen zou hebben om later dit jaar zelf te gaan vliegen van Nederland op Curaçao, waar Corendon intussen grote belangen heeft opgebouwd. Later deze maand geeft Corendon hierover een persconferentie.

In een korte terugblik op het voorbije jaar laat de voorzitter weten ‘als Chata weer heel tevreden te zijn over 2022’. Het jaar liet, zoals in de cijfers is te zien, een enorm sterk herstel zien; ‘boven alle verwachtingen en prognoses uit’.

Dat herstel werd over het eerste halfjaar met name getrokken door toeristen uit Nederland met een recordaantal arrivals, de markt uit Noord-Amerika was nog zwak. ,,In het tweede halfjaar zagen we de markt uit Europa normaliseren en met name over november en december terugvallen omdat de KLM in plaats van twee vluchten per dag terugging naar één vlucht per dag. Echter, de markt uit Noord-Amerika begon hard te groeien. Over het eerste kwartaal van 2023 zien we dat deze trend zich versterkt doorzet.”

Waken voor ‘crash-scenario’; bevolking moet weer groeien
,,Dan is er nog een andere uitdaging waar wij als hospitality-sector, maar eigenlijk als héél Curaçao, mee geconfronteerd worden en die steeds nijpender wordt”, zo begon Slier het tweede punt waar hij namens Chata nadrukkelijk de aandacht voor wil vragen.

,,De hotels en restaurants zijn sinds ruim een jaar niet in staat om genoeg werknemers aan te trekken. Hierdoor blijven restaurants vaak enkele dagen per week dicht of kunnen helemaal niet opengaan. Daarnaast zakt het algemene serviceniveau in de hotels naar beneden door het tekort aan mensen.”

Dit probleem wordt volgens Chata ook in de andere sectoren ervaren, met name in de bouw. ,,Daarnaast gaan voor het einde van dit jaar nog twee grote hotels open, Corendon met 400 kamers en het Marriott Courtyard met 170 kamers, en de daarop volgende jaren zullen er ook nog een aantal grote hotels bijkomen.”

Dit ‘ernstige probleem’ groeit in de komende jaren alleen maar exponentieel verder, vervolgt Slier, door de krimp van de bevolking gecombineerd met de vergrijzing. ,,Indien er geen actief beleid wordt gevoerd waarbij er mensen van buitenaf aangetrokken worden, dan zal de economie jaarlijks sterk gaan krimpen met als gevolg het sluiten van bedrijven, het leeglopen van de sociale fondsen en sterk teruglopende belastingopbrengsten voor de overheid.”
Dit is in de woorden van de Chata-voorzitter ‘een crash-scenario’, dat volgens hem ‘alleen omgebogen kan worden indien onze bevolking weer met minimaal 10.000 mensen per jaar gaat groeien in plaats van met ruim 5 procent per jaar te krimpen’.

,,Dus willen wij onze welvaart en ons welzijn op Curaçao in stand houden, dan moet er een overheidsbeleid komen dat er voor zorgt dat er mensen van buiten zich op Curaçao gaan vestigen.” Dit kan met gericht overheidsbeleid gecontroleerd en zeer succesvol zijn: ,,Kijk naar landen als Canada, Dubai, Singapore, etc.”

Dus samengevat, eindigde Slier zijn bijdrage: ,,Wij moeten er met zijn allen voor zorgen dat er een derde maatschappij uit Europa rechtstreeks gaat vliegen op Curaçao en dat onze bevolking weer gaat groeien in plaats van te blijven krimpen!”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. De vluchten zijn te duur. Door monopolie KLM

  Heeft ook te maken met de stijgende kosten dat vliegtuigmaatschappijen moeten betalen voor duurzaamheid en milieu. Met dank aan D66 die zelf wel de hele wereld rondvliegen. Hogere belastingen voor brandstof etc. Zo gaat vliegen erg duur worden en kan het volk het niet meer betalen. Enige oplossing is om een D66 resort te bouwen op Curacao want de D66 leden zorgen wel goed voorzichzelf.

  Of Curacao moet zich richten op vluchten vanuit Brussel of Duitsland

 2. Hans heeft volsagen gelijk.
  De bevolking is merendeel vergrijsd op Cur.
  Zelfs Schotte kwam met een plan om de bevolking te laten groeien.
  Hotels wie gaat werken daar, externen want yu curs werken niet voor anderen.
  We konden niemand vinden voor een hotel.
  500 nodig 3 YK.S
  Nee die zitten liever achter spiegeltjes in de airco hun nagels te bewonderen.
  Dat is een Yuk.

  Probleem van Curaçao is het is focking duur in de supermarkten
  De vluchten zijn te duur. Door monopolie KLM
  Let wel Curaçao heeft geen inkomsten.
  Buiten de militairen en stagiaires en pensionado’s.
  De rest heb je niks aan. Waarom die bolos naar Dubai reizen is me een raadsel.
  Air lift en passagiers die aankomen dat is inkomsten.
  Dus ja Hans heeft helemaal gelijk.

  En andere lolos kunnen gewoon niet rekenen.
  Of zijn gewoon racistisch en dom.
  Denken dat alles wat vanuit nl komt makamba is iets. Nou dat is niet meer zo.
  Dus Pik moet iets doen en minder naar Dubai kijken.
  Gewoon niet.

 3. Slier zijn sprookjes verhalen zijn heel mooi, maar hij eet met mes en vork beter !. Doei Slier de halve wereld ligt aan het infuus en jij zit al jaren gebakken met je dik betaalde baan bij CHATA, ben je ook mee geweest met Pik Pisas naar Dubai op kosten van het arme curacrim volk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties