29 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad |‘Damen Curaçao kwam beloftes niet na’

Cijntje: Aanpassing concessieovereenkomst

Willemstad – Damen Shiprepair Curaçao heeft het vertrouwen van aannemers en financiële instellingen verloren. Het bedrijf is geen enkele van de beloftes die het in 2017 deed nagekomen. Dat blijkt uit een brief van 10 mei van minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling aan Statenvoorzitter Charetti America-Francisca.

- Advertentie -

Cijntje geeft antwoord op vragen van MFK-Statenlid Maria Nita. De eerste twee jaren nadat Damen begint met de exploitatie van het Curaçaose dok zijn nog ‘heel positief’. ,,Alle financiële instanties stonden klaar om projecten van het bedrijf te financieren”, schrijft Cijntje. Maar vanaf 2019 komt de klad erin en verliest de Curaçaose dochter in de Damen Group alle geloofwaardigheid bij zowel aannemers als financiers. ,,Geen van de beloftes werden nagekomen”, constateert minister Cijntje.

De regering-Pisas wil voorkomen dat er banen verloren gaan. Daarvoor moet de concessieovereenkomst die destijds is afgesloten worden aangepast. Cijntje: ,,Op zo’n manier dat voor Curaçaoënaars meer arbeidsplaatsen worden gecreëerd.” Dan moet er allereerst voor gezorgd worden dat Damen Curaçao levensvatbaar wordt.

Naar verluidt staan bij Damen Shiprepair Curaçao 78 banen op de tocht. Dois Gijsbertha, sectordirecteur bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) laat desgevraagd weten dat er nog geen ontslagverzoek is ingediend bij het ministerie. Gijsbertha heeft uit vakbondskringen begrepen dat er een ‘wederzijds akkoord’ is gesloten met het merendeel van de werknemers.

Eind vorige maand publiceerde deze krant een artikel naar aanleiding van een vertrouwelijk rapport van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) uit april 2021. Op dat moment heeft Damen Shiprepair Curaçao 263 medewerkers in dienst. In 2017 waren dat er nog 367. Het ministerie analyseerde de gevolgen van het wegvallen van Damen en is vanwege de mogelijke impact voorstander om de financiële steun die het bedrijf vraagt te verlenen. Het gaat om 20 miljoen euro/dollar van Curaçaose zijde met inbreng van Nederlandse financiering en gelijktijdig, met de nodige garanties, nog eens 20 miljoen van Damen Group zelf.

Het geld is nodig voor investeringen in voornamelijk de werf, die eigendom is van het Land Curaçao. ‘Substantiële investeringen in het Curaçaose droogdok’, vormden deel van de ‘lange termijn strategisch partnership’ tussen Damen Curaçao en CDM Holding, zo is te lezen op de website van advocatenkantoor Spigt Dutch Caribbean. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de overname van het personeel en een concessie.

Damen Shiprepair Curaçao heeft de afgelopen jaren te maken gehad met tegenslagen op verschillende fronten. Voormalig MEO-minister en huidig MAN-Statenlid Steven Martina zei vorige maand dat het bedrijf in de problemen is geraakt door minder werk dan voorzien, het wegvallen van de Isla-raffinaderij en de internationale sancties tegen Venezuela. De coronapandemie gaf de nekslag. Volgens Martina die tot half juni betrokken was bij de ontwikkelingen ging het initiële plan uit van een capaciteit van drie dokken’. Half juni 2021 is de regering-Pisas aangetreden.

Na problemen met het kleine drijvende dok, heeft in juli 2021 ook het grote drijvende dok van Damen schade opgelopen. Volgens Martina moest daarom het reddingsplan gewijzigd worden en omgezet in een plan dat uitgaat van twee operationele dokken.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

 1. Is door Curaçao de in 2017 toegezegde 20 miljoen dollar voor achterstallig onderhoud aan de door Damen te exploiteren overgenomen infrastructuur inmiddels dan wel overgemaakt?

 2. Insel Air
  Giro
  UTS
  Damen

  Herhaling van zetten. Steeds moet de overheid weer ons geld in stoppen onder het mom van redden van arbeidsplaatsen.

  Dat gaat nooit lukken. Uiteindelijk verdwijnt al dat reddingsgeld in de zakken van de eigenaren of crediteurs. De werknemers krijgen toch ontslag uiteindelijk.

  Bedrijven komen aan en iedereen is in de hoerastemming. Er wordt beloofd dat er veel geld wordt geinvesteerd. De bedrijven krijgen tax holliday. Betalen weinig belasting. Daarna beginnen ze geen rekening te betalen aan aqualectra, de svb premies worden niet betaald. De omzetbelasting en winstbelasting wordt niet betaald. Schulden bij de belastingdienst.

  Dan onder druk en met de mes op de keel onder het mom van verlies van arbeidsplaatsen moet de overheid inspringen met publiek geld. De vakbonden worden opgetrommeld. En gaan staken. Want er mogen geen banen verloren gaan.

  Dit circus herhaalt zich steeds weer.

  Dan komt er eindelijk weer een preferred bidder… en de Raffinaderij gaat nu echt wel weer open jongens…

  Overheid moet niet met publiek geld in deze private ondernemingen. Ze moeten zichzelf bedruipen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Libra nos di nan

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Nu.cw | CBCS in gesprek met stakeholders op Sint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders op Sint Maarten. De ontmoeting volgde op de publicatie van het Financial...

Nu.cw | Tropische golf groeit mogelijk uit tot cycloon

Een tropische golf boven de Atlantische oceaan verplaatst zich in westelijke richting. De golf heeft zestig procent kans om zich in de komende vijf dagen tot een...

DH | Aruba may phase out 12.6%, Curaçao, St. Maarten not yet

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers RMR on Friday decided that Aruba can start with the reversing of the 12.6% labour benefits reduction for its (semi) government...

AntilliaansDagblad | Elektriciteit 30 procent duurder

Kralendijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland (CN). De stijging bedraagt 30 procent en...

AntilliaansDagblad | ‘Verlaag financieringstekort dit jaar’

Oranjestad - De economie van Aruba herstelt voorspoedig. Het pre-coronaniveau van 2019 is in april en mei overtroffen. Aruba moet van dit herstel gebruikmaken om de begroting...
- Advertentie -
- Advertentie -