24 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad |‘Damen Curaçao kwam beloftes niet na’

Cijntje: Aanpassing concessieovereenkomst

Willemstad – Damen Shiprepair Curaçao heeft het vertrouwen van aannemers en financiële instellingen verloren. Het bedrijf is geen enkele van de beloftes die het in 2017 deed nagekomen. Dat blijkt uit een brief van 10 mei van minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling aan Statenvoorzitter Charetti America-Francisca.

Cijntje geeft antwoord op vragen van MFK-Statenlid Maria Nita. De eerste twee jaren nadat Damen begint met de exploitatie van het Curaçaose dok zijn nog ‘heel positief’. ,,Alle financiële instanties stonden klaar om projecten van het bedrijf te financieren”, schrijft Cijntje. Maar vanaf 2019 komt de klad erin en verliest de Curaçaose dochter in de Damen Group alle geloofwaardigheid bij zowel aannemers als financiers. ,,Geen van de beloftes werden nagekomen”, constateert minister Cijntje.

De regering-Pisas wil voorkomen dat er banen verloren gaan. Daarvoor moet de concessieovereenkomst die destijds is afgesloten worden aangepast. Cijntje: ,,Op zo’n manier dat voor Curaçaoënaars meer arbeidsplaatsen worden gecreëerd.” Dan moet er allereerst voor gezorgd worden dat Damen Curaçao levensvatbaar wordt.

Naar verluidt staan bij Damen Shiprepair Curaçao 78 banen op de tocht. Dois Gijsbertha, sectordirecteur bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) laat desgevraagd weten dat er nog geen ontslagverzoek is ingediend bij het ministerie. Gijsbertha heeft uit vakbondskringen begrepen dat er een ‘wederzijds akkoord’ is gesloten met het merendeel van de werknemers.

Eind vorige maand publiceerde deze krant een artikel naar aanleiding van een vertrouwelijk rapport van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) uit april 2021. Op dat moment heeft Damen Shiprepair Curaçao 263 medewerkers in dienst. In 2017 waren dat er nog 367. Het ministerie analyseerde de gevolgen van het wegvallen van Damen en is vanwege de mogelijke impact voorstander om de financiële steun die het bedrijf vraagt te verlenen. Het gaat om 20 miljoen euro/dollar van Curaçaose zijde met inbreng van Nederlandse financiering en gelijktijdig, met de nodige garanties, nog eens 20 miljoen van Damen Group zelf.

Het geld is nodig voor investeringen in voornamelijk de werf, die eigendom is van het Land Curaçao. ‘Substantiële investeringen in het Curaçaose droogdok’, vormden deel van de ‘lange termijn strategisch partnership’ tussen Damen Curaçao en CDM Holding, zo is te lezen op de website van advocatenkantoor Spigt Dutch Caribbean. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de overname van het personeel en een concessie.

Damen Shiprepair Curaçao heeft de afgelopen jaren te maken gehad met tegenslagen op verschillende fronten. Voormalig MEO-minister en huidig MAN-Statenlid Steven Martina zei vorige maand dat het bedrijf in de problemen is geraakt door minder werk dan voorzien, het wegvallen van de Isla-raffinaderij en de internationale sancties tegen Venezuela. De coronapandemie gaf de nekslag. Volgens Martina die tot half juni betrokken was bij de ontwikkelingen ging het initiële plan uit van een capaciteit van drie dokken’. Half juni 2021 is de regering-Pisas aangetreden.

Na problemen met het kleine drijvende dok, heeft in juli 2021 ook het grote drijvende dok van Damen schade opgelopen. Volgens Martina moest daarom het reddingsplan gewijzigd worden en omgezet in een plan dat uitgaat van twee operationele dokken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

 1. Is door Curaçao de in 2017 toegezegde 20 miljoen dollar voor achterstallig onderhoud aan de door Damen te exploiteren overgenomen infrastructuur inmiddels dan wel overgemaakt?

 2. Insel Air
  Giro
  UTS
  Damen

  Herhaling van zetten. Steeds moet de overheid weer ons geld in stoppen onder het mom van redden van arbeidsplaatsen.

  Dat gaat nooit lukken. Uiteindelijk verdwijnt al dat reddingsgeld in de zakken van de eigenaren of crediteurs. De werknemers krijgen toch ontslag uiteindelijk.

  Bedrijven komen aan en iedereen is in de hoerastemming. Er wordt beloofd dat er veel geld wordt geinvesteerd. De bedrijven krijgen tax holliday. Betalen weinig belasting. Daarna beginnen ze geen rekening te betalen aan aqualectra, de svb premies worden niet betaald. De omzetbelasting en winstbelasting wordt niet betaald. Schulden bij de belastingdienst.

  Dan onder druk en met de mes op de keel onder het mom van verlies van arbeidsplaatsen moet de overheid inspringen met publiek geld. De vakbonden worden opgetrommeld. En gaan staken. Want er mogen geen banen verloren gaan.

  Dit circus herhaalt zich steeds weer.

  Dan komt er eindelijk weer een preferred bidder… en de Raffinaderij gaat nu echt wel weer open jongens…

  Overheid moet niet met publiek geld in deze private ondernemingen. Ze moeten zichzelf bedruipen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -