27.3 C
Willemstad
• dinsdag 27 juli 2021 17:56

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Compensatie Aqualectra

‘Vanwege ongemak door black-outs’| Antilliaans Dagblad

Willemstad – Aqualectra biedt haar klanten een eenmalige compensatie van minimaal 15 en maximaal 1.000 gulden in verband met de vier black-outs in december en januari. De hoogte van de korting is onder andere afhankelijk van het aantal uren dat de stroom is uitgevallen in de buurt.

Klanten moeten zich wel eerst registreren om in aanmerking te komen voor de korting. Dat kan tot en met 15 april online of tot en met 8 april bij een van de drie tijdelijk geopende kantoren.

Dat heeft Neysa Isenia, financieel-directeur van Aqualectra, gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het merendeel van de 80.000 klanten zal recht hebben op een korting van zo’n 25 gulden. Het gaat dus niet om een vergoeding voor de materiële schade die de black-outs hebben veroorzaakt. Volgens Isenia is wat dat betreft 81 procent van de claims afgehandeld. ,,Tot nu toe hebben we 300.000 gulden aan schadevergoeding uitgekeerd.”

- Advertentie -

De eenmalige compensatie is nadrukkelijk bedoeld als een gebaar naar de bevolking. Het nutsbedrijf houdt onder het motto ‘Danki na bo’ rekening met een kostenpost van 1,8 miljoen gulden. Daarmee loopt de organisatie niet weg voor haar verantwoordelijkheden als producent en leverancier van water en stroom. Alles is eraan gelegen om te voorkomen dat iets dergelijks nog eens voorkomt.

Isenia: ,,We zijn een vitaal bedrijf, daarvan zijn we ons bewust. De gemeenschap moet op onze dienstverlening kunnen rekenen.” Maar nadat het eiland vier keer kort na elkaar – op 7, 10 en 12 december en op 4 januari – compleet zonder stroom zat, beseft het management ook dat het zich er niet vanaf kan maken door ‘sorry’ te zeggen. Dat in een dergelijk geval, waarbij de service zo extreem tekortschiet, een compensatie wordt toegekend, zal ook worden opgenomen in het toekomstige beleid.

,,We hebben gekozen voor wat wij beschouwen als de meest rechtvaardige vorm van een compensatie”, zegt Isenia. Op welk bedrag de korting per persoon of bedrijf uiteindelijk uitkomt, is onder ander afhankelijk van het normale gemiddelde stroomverbruik van de klant en de tariefgroep die van toepassing is (huishoudelijk, commercieel of industrieel gebruik). Uitgangspunt is het totaal aantal uren dat de stroom tijdens de vier black-outs is weggevallen. Dat verschilt per buurt. De eerste zes uren stroomonderbreking worden niet meegerekend.

Isenia: ,,We wonen op een eiland. Anders dan bijvoorbeeld in Europa, kunnen wij niet terugvallen op een andere stad of een ander land. Dat de stroom uit kan vallen is een feit. Dat kan gebeuren.” Het rekensommetje om de korting te berekenen is dan vrij simpel: neem het aantal uren stroomonderbreking, trek daar zes uur van af en vermenigvuldig het resterende aantal met de normale hoeveelheid stroomverbruik.

- Advertisement -

Registreren kan via de website www.aqualectra.com en de button ‘Danki na bo’, of bij een van de drie kantoren die speciaal hiervoor tijdelijk worden geopend in Sambil, aan het Brionplein en bij Vinik Plaza. Klanten kunnen de korting laten verrekenen met de eerstvolgende factuur of ervoor kiezen om het compensatiebedrag te schenken aan een goed doel door een keuze te maken uit een van de vier categorieën: jeugd, kunst & cultuur, sport of milieu.

Organisaties die in aanmerking willen komen voor de donatie als kunnen zich vanaf nu melden via een mail naar [email protected], inclusief de begroting, statuten, inschrijving bij Kamer van Koophandel, een motivatiebrief en de beoogde bestemming van het geld.

Isenia: ,,Een onafhankelijke commissie kiest de vier goede doelen waaronder het beschikbare bedrag wordt verdeeld.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Hoe je het wend of draait de rekening van de compensatie gaat doorberekend worden in de producten. En in tussen een commissie (van Friends and family) die er aan verdiend gaat kijken naar welke goede doelen (Friends and family) het compensatie geld gaat. Dus wie wordt er beter van? Niet de afnemers.

 2. “… de service zo extreem tekortschiet”

  Dat ze zelf toegeven dat hun service gelijk of lager ligt dan niveau Haiti waar elektriciteitsvoorziening extreem tekort schiet, waar mensen generators gebruiken : one would think they’re aware of the fact they should provide better services.

  But no …

  “De eenmalige compensatie is nadrukkelijk bedoeld als een gebaar naar de bevolking. ”

  Just a cheap PR stunt, nothing more, nothing less … compensatie bieden met “mooie” woorden en uiteindelijk de gedupeerden tegen een red-tape molen laten aanlopen :

  *Klanten moeten zich wel eerst registreren om in aanmerking te komen

  *Dat kan tot en met 15 april online of tot en met 8 april bij een van de drie tijdelijk geopende kantoren

  *Registreren kan via de website http://www.aqualectra.com en de button ‘Danki na bo’

  Gegarandeerd dat naïvelingen deze zeer omslachtige procedure doorlopen om daarna, na een maand of meer, het bericht te ontvangen van Aqualectra : heelaas pindakaas, U komt niet in aanmerking voor een vergoeding.

  P.S. If you can afford it : zorg voor je eigen stroomvoorziening zoals men dat op Haiti doet, al jarenlang.

 3. Ben nog steeds benieuwd wie de idioot van een HRM manager bij Aqualectra is, die de screening van deze Giro graaister heeft uitgevoerd.

  Of beter: niet heeft uitgevoerd.

 4. Beste Neysa (MAN coryfee?),

  Elders lezen wij over de precaire financiële situatie van het Aqualectra, en nu geld over de balk gooien?

  Klinkt net als Gijsbertha met zijn OZB-verlaging, bewust een gat c.q. banaan voor de aap, vlak voor 19 maart en daarna de handen in onschuld wassen t.z.t. dat gat moet worden opgevuld.

  Bekende leus: of uit den lengte of uit den breedte!

 5. Klanten moeten de compensatie gewoon op hun rekening gestort krijgen! En het is NIET aan Aqualectra om te beslissen de compensatie te geven aan goede doelen in het geval dat deze niet verrekent wordt. Wie is deze ” dame” om zo een beslissing te nemen? De mensen die onder hun mismanagement de black-outs hebben moeten doorstaan die moeten zelf kunnen beslissen of ze de compensatie zelf houden of deze weg geven,niet Aqualectra.

 6. Gaat Neysa Isenia ons ook compenseren voor de 700 miljoen die zij bij Girobank – willfully blind – liet stelen door Eric Garcia en Stephen Capella, aan wie zij hand en spandiensten verleende?

  Want wij draaien daar allemaal voor op door de verhoging van de license fee van de Centrale Bank.

  Danki, thank you, danke, grazie, gracias, merci, dank u zou Chos Romero zeggen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

LC | Nederlandse BV van Dos Santos moet Angola miljoenen teruggeven

Een Nederlands bedrijfje gelinkt aan Isabel dos Santos, de steenrijke dochter van de oud-president van Angola, moet een pakket aandelen ter waarde van honderden miljoenen dollars teruggeven...

ParadiseFM | 79 nieuwe coronagevallen, CMC krijgt 2 patiënten erbi

Er zijn 79 nieuwe coronabesmettingen op Curaçao aangetroffen op dinsdag, waarvan 5 geïmporteerd. Zo blijkt uit 1969 afgenomen tests. 87 mensen zijn uit isolatie. In het...

ParadiseFM | Politie houdt man verdacht van meerdere inbraken aan

De politie heeft in de kaya Miranda een 26-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij verschillende inbraken in Bandariba. Hij wordt ook verdacht van een...

Democracy now! | Tuesday, July 27, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | Vals zelfbeeld

Ed Kronenburg | Financieel Dagblad De moord op Peter R. de Vries is ook voor de buitenlandse pers aanleiding om het Nederlandse drugsbeleid aan de kaak te stellen....
- Advertentie -