26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Airport richt pijlen op vracht en duurzaamheid

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Airport richt pijlen op vracht en duurzaamheid
Persbureau Curacao
Willemstad – Curaçao Airport Partners (CAP) is de ingrijpende dip als gevolg van de covidpandemie te boven en heeft veelbelovende plannen op de korte en langere termijn.

Niet alleen op het gebied van luchtvaartmaatschappijen die Curaçao als bestemming hebben, maar ook op het gebied van vrachtverkeer, duurzaamheid en onderhoud.

Zo blijkt uit presentaties die ceo Jonny Andersen en Peggy Croes, senior vicepresident Aviation Market Development, gisteren gaven tijdens de halfjaarlijkse persconferentie.

Twee maanden geleden sprak CAP de verwachting uit de positieve lijn van het herstel in 2022, dit jaar te kunnen voortzetten. ,,Maar wel met een slag om de arm”, werd er toen bij gezegd, vanwege een aantal belangrijke internationale ontwikkelingen. Inmiddels zijn de prognoses specifieker. ,,In een realistisch scenario verwelkomt CAP dit jaar 1,6 miljoen passagiers (aankomend en vertrekkend, red.). In een optimistisch scenario zijn dit er 100.000 meer”, zegt Croes.

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn op de luchthaven. Er komen minder passagiers uit Europa, zowel in absolute aantallen als in percentage van het geheel. Dat baart CAP zorgen. Redenen hiervoor zijn het stoppen van Air Belgium en de lagere frequentie waarmee KLM op Curaçao vliegt.

Daarentegen lopen er wel gesprekken met luchtvaartmaatschappijen uit andere Europese landen, zoals Duitsland en Groot-Brittannië. Maar het duurt al snel zo’n twee jaar voordat er eventueel vliegtuigen uit deze landen koers zetten op Curaçao. Dit heeft te maken met de lange trajecten en onderhandelingen die aan zo’n beslissing voorafgaan.

Een andere pijler onder de groeiplannen van CAP heeft te maken met vrachtverkeer. Andersen denkt de Curaçaose luchthaven hier een grote rol van betekenis in kan spelen. De CAP-ceo heeft zijn zinnen vooral gezet op vrachtvervoer voor de farmaceutische markt in het algemeen, en het transport van bloedplasma in het bijzonder.

Maar ook op het gebied van luchtvervoer van bloemen worden er kansen gezien. Deze worden bijvoorbeeld veelal geëxporteerd vanaf de luchthavens van Bogota in Colombia en Quito in Ecuador. Op de luchthaven van Curaçao zou dan een technische stop gemaakt kunnen worden, is het idee. Aan ruimte is er vooralsnog geen gebrek op de luchthaven, zegt Andersen. Op het terrein staan momenteel twee cargoterminals. Een daarvan is van Swissport, en de andere staat leeg.

Gedurende de covidperiode is er een achterstand ontstaan op het gebied van onderhoud van de luchthaven. Die wordt de komende periode ingelopen. Op dit moment wordt bijvoorbeeld de taxibaan opnieuw geasfalteerd. Verder wordt de glazen galerij aan de buitenzijde van het luchthavengebouw, aan de kant van het platform, binnenkort verwijderd. Als reden geeft Anderson dat deze zichtbaar verouderd is. Tegelijk is dit zo ongeveer het eerste dat passagiers na hun landing op Curaçao zien, waardoor dit geen goede reclame is voor de luchthaven.

Duurzaamheid is ook een thema waarop CAP meer wil gaan inzetten. Uiteindelijk moet dit er volgens Andersen toe gaan leiden dat Curaçao International Airport zelfvoorzienend wordt op energiegebied. Dat wil hij onder andere gaan bereiken door het plaatsen van zonnepanelen. Als voorbeelden noemt hij de luchthavens van onder andere Rotterdam en Eindhoven. Maar ook die van Oslo, in Andersens geboorteland Noorwegen. Hier halen ze energie voor de airconditioners uit smeltende sneeuw. Al spreekt het voor zich dat deze techniek op Curaçao niet mogelijk is. Om de ambities op het gebied van duurzaamheid te onderstrepen, kondigt Andersen aan dat CAP in november dit jaar het International Sustainable Air Transport Event organiseert, onder de titel ‘ A flight to the future’.

Aan het eind van de persconferentie werd Andersen nog gevraagd naar de heropening van de grenzen met Venezuela. De ceo van CAP benadrukt dat dit een zaak is van regeringen onderling, maar hij wil wel kwijt dat CAP hier klaar voor is. Al zijn er nog veel dingen niet duidelijk. Bijvoorbeeld als het gaat om passagiersaantallen, maar ook over de vraag welk aandeel van de Venezolaanse passagiers op Curaçao gaat verblijven, en welk aandeel slechts een tussenstop op het eiland heeft en bijvoorbeeld doorvliegt naar de Verenigde Staten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties