SER: Meer nodig dan alleen verhoging minimumloon
Willemstad – Er leven op dit moment 16.872 huishoudens in armoede en dus onder de armoedegrens, en meer dan 45.000 inwoners leven in armoede, waarbij niet-gedocumenteerde vreemdelingen niet zijn meegerekend.Dit komt neer op 46.647 van de 148.925 inwoners van het eiland, wat gelijkstaat aan 31,3 procent. Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) in het advies over de verhoging van het minimumloon. De cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek van Miguel Goede getiteld ‘Eindelijk aandacht voor armoede in Curaçao’, van juli 2023. En daarom is de SER het in principe eens met een loonsverhoging, maar het is volgens de organisatie één strategie voor armoedebestrijding, terwijl er misschien wel meer strategieën nodig zijn om de armoede te bestrijden.
,,De gepresenteerde statistieken onderstrepen de acute ernst van de armoedeproblematiek op Curaçao, en benadrukken daarmee de dringende behoefte aan effectieve armoedebestrijdingsstrategieën. Hoewel de voorgestelde verhoging van het minimumloon gezien kan worden als een positieve stap, rijst de kritische vraag of deze maatregel alleen volstaat om een substantiële verbetering te bewerkstelligen in de levensomstandigheden van de burgers die rond dit loonniveau leven. Het is essentieel om deze kwestie te beschouwen binnen de bredere context van inkomensverdeling en economische stabiliteit op Curaçao, waarbij een geïntegreerde aanpak vereist is om langdurige en betekenisvolle verandering te realiseren”, aldus het SER-advies.
De SER stelt ook vast dat de lokale arbeidsmarkt gekenmerkt wordt door een hoge werkloosheid en dat de werkloosheid het hoogst is onder de laagopgeleiden. En, zo schrijft het adviesorgaan: ,,Met inachtneming van deze constatering kan een mogelijke productiviteitsval (dit is dat werknemers afgevloeid worden of omdat overgegaan wordt op meer automatisering of minder geïnvesteerd wordt omdat de kosten stijgen, red.) als gevolg van verdere verhoging van het minimumloon juist de werkloosheid in het algemeen, en de werkloosheid onder laagopgeleiden in het bijzonder, versterken. Tegen deze achtergrond wil de SER de regering aanbevelen tot het verrichten van een onderzoek naar de oorzaken van de hoge werkloosheid onder laagopgeleiden. Het is van belang om te weten of de hoge werkloosheid onder laagopgeleiden mede veroorzaakt wordt door de productiviteitsval.”
Bron: Antilliaans Dagblad