26 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

PB | Trustkantoren verenigen zich en doen dringende oproep aan Silvania en Gaming Control Board

WILLEMSTAD (23 maart 2023) - Tijdens een bijeenkomst afgelopen maandag hebben trustkantoren die actief zijn in de online gaming sector het voornemen uitgesproken om zich te verenigen....

HOF | Frederieke Damme brengt beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte

WILLEMSTAD - Op 21 maart jl. bracht mw. mr. Frederieke Damme een beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte. Mevrouw Damme werd vergezeld door de mevrouw mr. Monique...

Democracy now! | Thursday, March 23, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 23 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçao neemt deel aan VN-conferentie over waterproblematiek

Persbureau Curacao NEW YORK – Curaçao neemt deel aan de Wereld Water Conferentie van de Verenigde Naties. Deze worden van 22 tot en met 24 maart 2023 gehouden...

PBC | Politie roept publiek op om te helpen bij onderzoek diefstal voertuigen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie is op zoek naar hulp van het publiek bij het onderzoek naar de diefstal van voertuigen op Curaçao. Het rechercheteam dat verantwoordelijk...

PBC | Overleden gedetineerde in Krimpen aan den IJssel is Nigel Hill

Persbureau Curacao De 24-jarige man die vorige week woensdag in zijn cel dood werd gevonden in PI Krimpen aan den IJssel is de uit Aruba afkomstige Nigel Hill....
- Advertentie -

AD commentaar | Gaan voor de winst

Gaan voor de winst | Cainva-Isenia

De Rijksministerraad (RMR) in Den Haag buigt zich vandaag over de beslissing of het autonome Land Curaçao in aanmerking komt voor de onmisbare liquiditeitssteun van Nederland, ook al is het voor iedereen helder dat Curaçao (nog) niet voldoet aan de gestelde voorwaarden.

 

Het is te hopen dat de RMR – die bestaat uit de Nederlandse ministerraad aangevuld met de Gevolmachtigde ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten – daarbij rekening houdt met het feit het kabinet-Pisas nog maar enkele dagen in functie is (en dus niet direct verantwoordelijk is voor de huidige stand van zaken). Het zou de onderlinge relatie direct al vertroebelen, om niet te zeggen verstoren, als de kersverse regering van premier Gilmar Pisas (MFK) met lege handen wordt weggestuurd.

Ook RMR-voorzitter Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris Raymond Knops (CDA) weten dat de Landskas in Willemstad vanaf deze maand leeg is. Méér dan leeg zelfs. Met een cashtekort een land besturen is nagenoeg onmogelijk: het ene gat wordt met het andere gevuld, met als resultaat alleen maar nóg grotere gaten.

Tekorten kunnen leiden tot (sociale) onrust en drukken het vertrouwen van ondernemers en investeerders. Kortom, allesbehalve een gewenste uitgangspositie voor de nieuwe ministersploeg. Hopelijk is er de afgelopen dagen, na het aantreden afgelopen maandag, goed contact (geweest) en is er gewerkt aan een evenwichtig besluit dat rekening houdt met de bijzondere omstandigheden. Namelijk dat de crisis die Covid-19 bracht nog in z’n volle omvang wordt gevoeld en dat de MFK/PNP-regering nog maar een paar dagen ‘in charge’ is.

Tegelijkertijd dat Pisas en zijn coalitiepartner Ruthmilda Larmonie beseffen dat er een enorme opgave ligt, waarbij zij zeker op dit moment maar één realistische route hebben: met Nederland de nadrukkelijke samenwerking aangaan. Het is ook bekend wat er op tafel ligt qua voorwaarden voor die noodzakelijke steun en daar zal Nederland niet van afwijken.

Het voldoen aan die voorwaarden is als het doen van je huiswerk; Curaçao doet het niet voor Nederland, maar voor zichzelf. Echte hervormingen zijn té lang uitgebleven. Te veel en te lang is om de hete brij gedraaid. Nog steeds.

Op eigen houtje is het afgelopen decennium onder PAR, MAN, PAIS, PIN, PS maar óók MFK en PNP – allemaal droegen ze regeringsverantwoordelijkheid – op dit front te weinig van de grond gekomen.

Onder druk wordt alles vloeibaar. Die druk is nodig om scheefgegroeide zaken recht te trekken en noodzakelijke veranderingen met een duw op gang te krijgen. Als het lukt in de RMR van vandaag daarvoor een fundament te leggen, is dat winst voor Curaçao.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

14 reacties

 1. Manuel heeft wat meer in z’n zak, dan hij die 2keer per jaar waterscooters cadeau doet en dan zo’n slordige 14k cadeau krijgt, foei wat ‘n flutpartij mfk idem pnp met larmoney. *Watercoolers.

 2. Coulant van de RMR om toch de deur op een kier te houden. Er is geld beschikbaar als men zich aan de eerder gemaakte afspreken houdt. Zou ook niet fair zijn om de nieuwe regering direct te straffen voor de nalatigheid en potverteren van de vorige regering. Geef ze op zijn minst een kans om te laten zien dat ze hun leven hebben gebeterd. Na 3 maanden zien we dan weer verder.

 3. MFK oogst wat het in 2010 en 2013 heeft gezaaid! Alleen is de pot nu helemaal leeg.

  Ga maar zoeken in dd zakken van álle voorgaande Ministers tot en met 2010

 4. Het is te gemakkelijk ervan uit te gaan dat de regering pik P nog maar kort in functie zit. Ze kunnen nu hun eigen lijken uit de kast trekken.
  Dit is de tweede keer dat P deze regering ‘trekt’.
  Het land zit nu nog met de naweeën van met tussenpozen 10 jr MFK, PS, etc etc.
  Meer dan 30% van de bevolking heeft het vanaf 2010 alleen maar slechter gekregen.

 5. Als het aan mij ligt, geen rooie cent overmaken. Laat Bolo Charlie Cooper (met zijn grote mond van “wij willen geen rooie cent e/o geen kruimels van Nederland”) maar de waaaaw plan B a la minuut op tafel smijten.
  Zoals Gerritje Schotte altijd zegt: “ta prohibi pa lubida”

 6. “Op eigen houtje is het afgelopen decennium onder PAR, MAN, PAIS, PIN, PS maar óók MFK en PNP – allemaal droegen ze regeringsverantwoordelijkheid – op dit front te weinig van de grond gekomen.”

  Wat is er wel van de grond gekomen?
  Hoeveel steun is er gekomen voor welke ontwikkeling?
  Er is wel ontvangen en, na genoeg, niets gedaan. Er is wel belooft en niets ingelost..
  En nu wordt er weer geprobeerd te onderhandelen. Dus uitvoering van afspraken nog verder uit te stellen.
  En met dit track-record moet er onderhandeld gaan worden om, nog meer, geld te krijgen voor economische ontwikkeling, uiteraard zonder toezicht op besteding..
  Ik ben wel blij dat de premier het positief ziet.
  Hij heeft goede hoop.
  Elke instantie waar de beleidsvoerder iets meer meer IQ heeft als een aardworm zal daar anders over denken.

 7. Een te verwachten argumentatie en uitkomst van de RMR door wel geld ter beschikking te stellen en dat in deelbetalingen over te maken aan de hand van de behaalde doelen. Jammer dat door het hobbyisme en geklungel van Knops er wel is geld overgemaakt maar de noodzakelijke bezuinigingen vrijwel zijn uitgebleven en een vertraging hebben opgelopen van ruim 3/4 jaar.
  Ik ben benieuwd nu Knops aan het handje van Rutte loopt er daadwerkelijk actie wordt ondernomen ons land financieel in een betere positie te krijgen.

 8. Laat de overheid eerst maar per direct in de eigen kosten snijden om goede wil te tonen. Ambtenarenbestand halveren, misselijkmakende retainerfees halveren, huurcontracten (met o.a. partijsponsoren en andere happy few) openbreken en prijzen halveren, overige doorlopende niet zakelijke contracten met dienstverleners versoberen, salarissen korten, etc. Maw, al het parasitaire gedrag de nek omdraaien. Al deze buitensporige kosten komen het volk op geen enkele wijze ten goede. Schandalig vertoning is het, al jarenlang. En dan nu weer eerst handje op bij de zogenaamde WIC en voorts extra belasting heffen. Omgekeerde wereld.

 9. …”daarbij rekening houdt met het feit het kabinet-Pisas nog maar enkele dagen in functie is (en dus niet direct verantwoordelijk is voor de huidige stand van zaken).”….

  Hebben ze de boel niet lopen saboteren toen ze in de oppositie zaten? Heeft kabinet pisas niet voor de nodige brokken gezorgd in hun vorige regeringsperiode. Daarbij ook het ambtenarenapparaat vol laten lopen met 300 f&f in nog geen paar maanden tijd?

 10. “Het is te hopen dat de RMR – die bestaat uit de Nederlandse ministerraad aangevuld met de Gevolmachtigde ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten – daarbij rekening houdt met het feit het kabinet-Pisas nog maar enkele dagen in functie is (en dus niet direct verantwoordelijk is voor de huidige stand van zaken).”

  Wat het AD hiermee bedoelt is mij onduidelijk. Heeft men bij deze krant de geboycotte vergaderingen van de staten gemist? Heeft de huidige regering niet voldoende informatie opgedaan betreffende de bijna lege staatskas?
  Wist de huidige regering niets af van de door de Nederlandse regering gestelde eis voor verlaging van de salariseisen van hen zelf en topambtenaren. Ja, dat weet men wel maar door het niet opkomen bij de vergaderingen besluiten daarover tegengewerkt.
  De Arubanen zijn wat slimmer geweest! Daar had men een voorbeeld aan kunnen nemen. We kunnen het schijnbaar toch zelf? (niet)
  Men denkt nog steeds aan zichzelf, de bevolking kan verrekken.

 11. Zoontje van Radio/TV direct Cali Manuel wordt toegelaten to de RMR. Nou bij dezen beschikt Radio/TVDirect over alle “Breaking News”. Wat een rijk belegde Pastechi is dit toch. Jachmin Pinedo doet het toch goed in the end.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -