27 C
Willemstad
• dinsdag 7 december 2021 23:05

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Aandacht voor correspondent banks

Minder interesse grootbanken VS in kleine Caribische banken

De Verenigde Staten vormen samen met landen als Canada, Venezuela, Colombia, Nederland en andere Europese landen evenals omringende (ei)landen de belangrijkste handelpartners van Curaçao, met ook de bijhorende geldstromen.

Willemstad – De lokale Curaçaose bankensector heeft via premier Daniel Hodge in Den Haag aandacht gevraagd voor de situatie met betrekking tot het probleem van het ontbreken of dreigende ontbreken van zogeheten correspondent banks.

Dit blijkt uit het verslag over het werkbezoek van Hodge aan Nederland. De rapportage meldt voorts dat de kwestie verder zal worden uitgewerkt via het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) op Curaçao.

Volgens het verslag van Hodge – die momenteel als vakminister demissionair premier is van het transitiekabinet en overigens zelf bankier is (hij nam tijdelijk afstand van zijn functie als directeur van de Postspaarbank PSB Bank) – is het onderwerp besproken met de hoogste ambtenaar, de secretaris-generaal, van Financiën in Den Haag.

- Advertentie -

Het ambtelijk overleg kwam namelijk in de plaats van het geplande ministerieel overleg met de Nederlandse minister Dijsselbloem dat toen geen doorgang kon vinden in verband met spoedberaad van Dijsselbloem in de Tweede Kamer. Gevraagd naar het probleem van het ontbreken van correspondent banks, legt voorzitter Leo Rigaud (directeur SFT Bank) van de Curaçaose Bankiersvereniging aan het Antilliaans Dagblad uit dat ‘Amerikaanse grootbanken steeds minder interesse tonen om met kleine Caribische banken te werken, en de relaties opzeggen’.

In principe kan een lokale bank niet zonder een correspondent bank en voor zover Rigaud weet, hebben alle Curaçaose commerciële banken nog wel een correspondent bank. ,,Maar als die relatie wordt opgezegd, dan heeft de bank in kwestie een probleem.”

\De Curaçao Bankers’ Association (CBA) heeft al met het Amerikaanse consulaat-generaal in Willemstad overleg gehad. De consul-generaal Valerie Belon heeft volgens de voorzitter van de bankiersvereniging haar volledige medewerking verleend. ,,Het lijkt er echter op dat het probleem niet bij de Amerikaanse overheid ligt, maar bij de grootbanken zelf.”

Andere kleine Caribische naties hebben te maken met hetzelfde probleem, weet Rigaud. ,,De oplossing is dat de banken er voor zorgen nieuwe correspondenten aan te trekken opdat ze niet zonder correspondent komen te zitten”, aldus de directeur van SFT op Curaçao.

- Advertisement -

De Verenigde Staten vormen samen met landen als Canada, Venezuela, Colombia, Nederland en andere Europese landen evenals omringende (ei)landen de belangrijkste handelpartners van Curaçao, met ook de bijhorende geldstromen.

De banken die lid zijn van de CBA worden in de bankiersvereniging vertegenwoordigd door een van hun directeuren, de ceo of general manager.

De volgende lokale bankinstellingen zijn lid van de CBA: PSB Bank, MCB, RBC Royal Bank, Girobank, MeesPierson, Banco di Caribe, Centrale Hypotheekbank, First Caribbean International Bank, SFT en Orco Bank. Het huidige bestuur bestaat uit voorzitter Rigaud (SFT Bank), vicevoorzitter Robert de Silva (RBC), penningmeester Kenny Canword (Orco) en secretaris Carleen Brigitha (SFT).

Nauwer optrekken fiscale verdragen

In zijn verslag over zijn dienstreis naar Nederland in februari jongstleden maakt de Curaçaose minister-president Hodge in verband met het ambtelijk overleg met de SG van Financiën (secretaris-generaal) ook melding van ‘het nauwer optrekken met Nederland inzake fiscale verdragen’. Daarover staat er in het verslag summier dat dit ‘wordt verwelkomd’.

De BRKonderhandelingen (Belastingregeling Koninkrijk) zijn gaande via het ministerie van Financiën, staat er verder in het verslag van Hodge, dat voorts meldt dat de Rijksacademie meer opleidingen kan verzorgen voor het hele topkader als ‘wij’ (Curaçao, red.) een en ander aan wensen nader kunnen specificeren.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Moordzaak Poentje Castro pro-forma voor de rechter

Na 11 jaar verschijnt er eindelijk een verdachte voor de rechter voor moord op Poentje Castro. De Arubaanse reporter werd in 2010 dood gevonden in zijn huis....

Democracy now! | Tuesday, December 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Amnesty International en VluchtelingenWerk op werkbezoek naar Curaçao en Aruba

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Amnesty International en Vluchtelingenwerk bezoeken volgende week Curaçao en Aruba. Zij voeren dan gesprekken met de autoriteiten, Venezolanen en activisten naar aanleiding van hun...

PBC | Curaçao heeft dringend pro-actief en rules-based toezicht nodig op de financiële sector

Door Servaas Houben en Ronald Ketellapper Financiële instellingen in kleine staten worden vaak niet ‘gecontroleerd’ door onafhankelijke (financiële) media, ratingbureaus en consumentenbescherming organisaties. Toezichthouders moeten daarom een ​​actievere...

PBC | Nieuwe voedselbron voor Caribische koralen ontdekt

Persbureau Curacao In juli van dit jaar zijn op Curaçao drie soorten koralen gespot die salpen verteerden. Ze werden gevonden in de Directeursbaai ten oosten van Willemstad. De...
- Advertentie -