28 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Verkiezingen: ‘Kan Bonaire nog wel het rustige, authentieke Bonaire blijven?’

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorNTR | Verkiezingen: ‘Kan Bonaire nog wel het rustige, authentieke Bonaire blijven?’

Woensdag 15 maart zijn er op Bonaire, Saba en Statia verkiezingen voor de eilandsraad. Onze correspondenten praten jou bij over wat de politieke partijen willen.

John Samson in gesprek met correspondenten Marit Severijnse & Nathaly Evertsz


Bonaire is veranderd

Alle zes lokale partijen zijn bezorgd dat Bonaire haar ‘eigenheid’ verliest. Stoppen met meer appartementen, villa’s en hotels aan de kust te bouwen, vinden veel partijen.

Tegelijkertijd is er een woningnood, dus zal er toch ergens woningen gebouwd moeten worden. Maar waar kan dat nog, als partijen zeggen dat ze ook rekening willen houden met de natuur?

De politici willen ook snel iets doen aan de toegenomen verkeersdrukte. En wat willen ze doen aan de verkeersveiligheid? Vorig jaar rond Kerst zijn twee fietsers om het leven gekomen.

Ook flinke irritaties om de nieuwe golfkarretjes die langzaam rijden op de wegen van het eiland en dagelijks voor verkeersopstopping zorgen. Verbieden of niet? Want ze zijn geliefd onder toeristen. De verhuur daarvan brengt namelijk geld in het laatje van ondernemers én van de lokale overheid.

Stelling:

De kust raakt volgebouwd. Er moet een verbod komen op het bouwen (van huizen, appartementen en hotels) aan zee.
MPB: Eens. Er moeten duidelijke richtlijnen zijn om gebruik te maken van stranden. Gebieden die vroeger zijn gegeven aan ontwikkelaars, moeten toegankelijk worden voor eilandbewoners.
PDB/Demokrat: Neutraal. Als het aan ons ligt, kan je hotels bouwen aan de oostkust.
UPB: Eens. De gebieden moeten toegankelijk blijven voor onze mensen.
1UPP: Neutraal. We willen geen ontwikkeling verhinderen. We moeten terug naar het rapport Pourier en ons aan de regels houden.
URB: Eens. De stranden moeten publiekelijk blijven en natuurlijk. Wanneer je aan de kust gaat bouwen, gaat de natuur eraan.
M21: Neutraal. Als het moet, geef het dan aan lokale mensen. Alles wat aan de kust gebouwd is, is nu van buitenlandse mensen.

Stelling:

Bouwen in de natuur: mondi weghalen om daar huizen te bouwen is onbespreekbaar.  
MPB: Neutraal. We moeten natuur-inclusief bouwen. Realistisch gezien, hebben nu woningen nodig op Bonaire en die moeten we snel bouwen. Wel moeten we zorgen dat gebieden waar veel natuur is, behoud worden.
PDB/Demokrat: Neutraal. Niet onbespreekbaar, maar ongewild. We moeten zo min mogelijk ongerept grond gebruiken voor nieuwbouw.
UPB: Eens. We moeten de natuur beschermen en niet zomaar mondi weghalen om daar huizen te bouwen
1UPP: Eens. De mens heeft de natuur nodig, dat hebben we hier van kinds af aan geleerd.
URB: Eens. Dit is onbespreekbaar. Punt.
M21: Oneens. Als we een stukje mondi moeten weghalen, moeten we de grote bomen behouden.

Stelling:

Bonaire moet niet focussen op massatoerisme, maar focussen op luxe-toeristen. 
MPB: Eens. We moeten toeristen trekken die meer willen besteden op Bonaire en focussen op de kwaliteit van toerisme.
PDB/Demokrat: Oneens. Het hele unieke aan Bonaire is dat beroemdheden zoals Tom Cruise hier naar Bonaire komen, om de rust en omdat niemand ze hier lastig vallen. Dát is luxe.
UPB: Oneens. Van luxe-toerisme profiteert maar een kleine groep van. Dus we moeten het divers houden.
1UPP: Oneens. Je kunt niet mensen gaan beperken vanwege hun budget.
URB: Oneens. Alleen mensen met geld mogen hier naartoe komen? Dat is discriminatie aan daar moeten we niet aan meedoen.
M21: Oneens. Niet alleen op luxe-toeristen focussen, want we hebben op Bonaire niet alléén luxe dingen om aan te bieden.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

1 reactie

  1. Als politici spreken over “onze mensen” en “buitenlanders” krijg ik altijd adolf hitler rillingen maar daar blijkt de lokale politieke “toppers” geen last van te hebben

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties