26 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NTR | Verkiezingen Bonaire: Demokrat & UPB grootste, coalitiepartij MPB gehalveerd

Op Bonaire zijn Demokrat en UPB, met beide 3 zetels, de grootste partijen bij de lokale verkiezingen. Coalitiepartij MPB levert fors in: van vier naar twee zetels, blijkt uit de voorlopige uitslag. 

“We zijn er niet alleen in stemmen op vooruitgegaan, maar behouden ook het aantal zetels. Ik heel erg blij”, reageert UPB-leider James Kroon tegenover Caribisch Netwerk. De partij krijgt er een zetel bij. “Ik kijk hoopvol en in alle rust naar wat er de komende dagen gaat gebeuren. Wij willen een stabiel bestuur vormen voor Bonaire.”

De Bonairiaanse eilandsraad telt negen zetels. Op basis van de voorlopige uitslag, zou de huidige coalitie van UPB (3 zetels, 2903 stemmen) en MPB (2 zetels, 2038 stemmen) verder kunnen besturen. Maar Kroon houdt alle opties open, zegt hij.

Partij 2023 2019 Verschil
Demokrat/PDB
Clark Abraham
3 3
UPB
James Kroon
3 2 +1
MPB
Hennyson Thielman
2 4 -2
M21
Daisy Coffie
1 +1
URB
Suzy Thode
0
1UPP
Aljano Emerenciana
0 0

De andere grote partij is Demokrat (PDB). Uit de voorlopige uitslag blijkt dat de partij ook drie zetels krijgt. Tegelijkertijd is het nu de partij met de meeste stemmen: 4004.

“Demokrat is gegroeid in het aantal stemmen en daarmee hebben we een duidelijk mandaat gekregen”, reageert partijleider Clark Abraham.

Video: Marit Severijnse

Abraham zei meteen na de verkiezingsuitslag dat hij ‘verantwoordelijkheid’ wil gaan nemen door te gaan besturen. Om een coalitie te vormen wil hij eerst in gesprek met UPB en M21, ‘de partijen die gegroeid zijn’.

Eigenlijk had de Demokrat-leider gehoopt op vijf zetels, om zo alleen te kunnen regeren. “Ons doel was om de absolute meerderheid te krijgen, om te voorkomen waar we nu in staan. Maar het volk kiest.”

MPB verliest de helft aan zetels
De blauwe partij MPB was bij de vorige verkiezingen de absolute winnaar met vier zetels. De coalitiepartij houdt nu nog twee zetels over, waarvan één restzetel.

Het aantal stemmen per partij; voorlopige uitslag. (Bron: OLB)

Lijsttrekker Hennyson Thielman was niet bereikbaar. Oud-partijleider en MPB-gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe noemt de uitslag ‘een verrassing’. De MPB wordt volgens hem met deze uitslag ‘afgestraft’; de kiezer heeft dat ook ‘te hard’ gedaan.

“We hebben ontzettend veel gedaan in de afgelopen vier jaar bij covid, allerlei subsidies die we hebben geboden, de verhogingen van salarissen, de kinderbijslag. Ik dacht dat we een gemeenschap hebben die daar nogal dankbaar voor en blij mee is.”

De coalitiepartij verliest twee van haar zetels aan haar coalitiepartner UPB en aan de nieuwe partij M21.

M21 in de eilandsraad 
M21 is de nieuwe partij van onafhankelijk raadslid Daisy Coffie. In 2020 heeft ze besloten om uit de MPB-fractie te stappen en verder door te gaan als onafhankelijk raadslid.

De partij wist met het aantal stemmen weliswaar niet een volle zetel te behalen, maar door de verdeling van restzetels weet M21 toch een plek in de eilandsraad te krijgen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -