29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

NTR | Krotten op Bonaire: ‘Hij had alleen een bed, gaat naar de zee om te douchen’

HomeLandenBonaireNTR | Krotten op Bonaire: ‘Hij had alleen een bed, gaat naar...

Twee politieagenten op Bonaire zijn een hulpactie begonnen om vervallen huizen weer leefbaar te maken. Ook in het drukke, toeristische Kralendijk is er bittere armoede.

 

“Mensen die hier langslopen kunnen hun ogen niet geloven. Ze dachten dat het huis onbewoond was”, vertelt initiatiefnemer Davidlee Winklaar.

“Deze meneer is overdag bij een ouderenopvang, maar in de avond en weekenden kan hij daar niet terecht. We begrepen van zijn buurvrouw waar hij mee is opgegroeid dat hij in het weekend bij de zee gaat douchen.”

Marit Severijnse

Winklaar komt samen met zijn collega Raeem Janga vaker dit soort vervallen huizen tegen in hun werk. “Huizen waarvan je niet verwacht dat we die nog hebben in 2023.”

“Ik kon het niet aanzien dat iemand in zo een situatie leeft. Normaal doet iedereen goede acties met boodschappen dus ik dacht: wat kan er fout gaan? Het is al helemaal fout.”

Na het plaatsen van een video op Facebook, kregen ze vanuit alle hoeken hulp om het hele huis te renoveren. Verschillende vrijwilligers helpen mee met het klussen.

Met een eigen stichting willen de politieagenten Winklaar en Janga meerdere projecten gaan opzetten tegen armoede. “We zien allemaal hoe het gaat op het eiland. Als de overheid het niet doet, dan moeten we het zelf maar doen. Heel veel mensen willen helpen, maar weten soms niet hoe.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

12 reacties

 1. Brian S bijz was er in mijn post weggevallen, dus hou je schoolmeesters preek voor je.
  Feit blijft dat de armoede in Caribisch NL veel te hoog is en NL de (zorg)plicht heeft de armoede aanvaardbaar te houden door een sociaal minimum vast te stellen.
  Exact de reden waarom de Staat der NL voor de rechter is gedaagd juist omdat de 3 eilanden onder de NL zorgplicht vallen.
  Onderwijs en zorg zijn op nivo, armoede blijft achter.

  Je laatste alinea raakt kant nog wal. Overbodig dus.

 2. Nee, John. Bonaire is een bijzondere gemeente of openbaar lichaam. Dat is iets anders dan een gemeente in Nederland.

  Curacao is een autonoom land.

 3. @Dislect
  Exact!

  @Brian S
  Het verschil met NL is dat er een vangnet is, dat er 100 miljoen is uitgetrokken om ontbijt/lunch op scholen te verzorgen., dat er voldoende eten is momenteel, of het nu wel of niet ok is, bij de voedselbanken.

  Bonaire is een gemeente van NL, dus dit soort schrijnende situaties mogen niet voor komen.
  Zoals ik al eerder opmerkte de nationale ombudsman heeft hierover in zijn laatste rapportage uitgebreid aandacht asn besteed.

  Dat de armoede op Curaçao onaanvaardbaar is hoef ik eigenlijk niet meer uit te leggen.
  Maar kom op daar gaat ie weer:
  1/3 (over)leeft onder de armoedegrens
  Plm 49.000 medebewoners.
  De ultieme schande op een bevolking van net onder de 150.000!

 4. @Dislect, In Nederland is nu eenmaal ook armoede. En zo ook op Bonaire. Vraag is wat de lokale bestuurders hier aan doen en zonodig hulp vragen aan Nederland.

 5. Hoe dan ook;
  Armoede is een schande voor een land.
  Armoede is een schande voor het “autonome” land Curaçao.
  Maar armoede op Bonaire is een grotere schande, omdat het binnen de landsgrenzen van Nederland is.
  Bonaire is een speciale gemeente van Nederland, dat is prima, maar het speciale zou beperkt moeten zijn door de geografie.

 6. @Knoek koe het was onder de Bonariaanse volvreters armoede, het is ook nu bittere armoede. Lees de rapporten van de NL ombudsman er nog even op na. Hij noemt het zelfs ‘erbarmelijk ‘.
  Voor de mensen is het nauwelijks verbeterd. Verder breek je je nek over de NL ambtenaren die zich in luilekkerland wanen. Breek m’n bek niet open ik ben 2 x pm op het eiland.

 7. John toch, . Wat zeg je nou allemaal jongen? Even eea corrigeren! Eiland niet beter af onder Nederland? Onder de volgevreten kogelronde bonairiaanse bestuurders die alles weggeroofd hebben, van gezaghebbers, eilandsradsleden tot gedeputeerden etc. , waren ze zeker wel beter af? droom lekker door…

 8. En Pik de yuanenjager woont in Coral Estate. Wat een volksverlakker. Laat zijn volk in krotten van de honger verrekken. Een echte echte afrikaanse leider…Het is nog even wachten voor de hongerende kindertjes achter zijn limosine aan hollen om een aalmoesje te halen…

 9. Op Curaçao knappen Soaw samen met reda soshal 80 a 100 bouwvallige huizen op. Veel inwoners vooral oudere bewoners worden andere woningen aangeboden maar
  willen niet weg uit hun “krotjes” . Naast het opknappen is begeleiding en ondersteuning nodig.

 10. En dan hebben we het over Caribisch NL. Damn shame, NL. KLM zit altijd vol met NL ambtenaren naar Bonaire. Of het eiland beter af is onder NL waag ik te betwijfelen.

  Ook hier ken ik de politieinspecteur/buurtregisseur van Bandariba, ook hij knapt met vrijwilligers krotten in Oost op.
  Pabien voor hem!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties