29 C
Willemstad
• zaterdag 3 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

HomeLandenBonaireNTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’
Marit Severijnse

Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar toezeggingen blijven uit.

Consumentenbond Unkobon reageert verontwaardigd.

Na bijna 13 jaar is er geen sociaal minimum (het wettelijk bedrag waar je op kunt rekenen om te leven) bepaald voor de Caribische gemeenten. De armoede is groot, maar concrete acties vanuit politiek Den Haag blijven uit.

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft deze week besloten om de druk op het kabinet niet verder op te voeren. Van Huffelen wil een nieuw onderzoek afwachten en heeft daarom verschillende moties ontraden.

“Van de zotte!”, reageert Wietze Koopman van de Bonairiaanse consumentenbond. “Ze komt met allerlei drogredenen. Na 13 jaar houdt de Nederlandse regering nog steeds vast aan de mantra: het is allemaal zo complex. Als het je als regering niet lukt om voor 30.000 mensen een sociaal minimum in te voeren, houd dan alsjeblieft op met regeren.”

“De regering doet ook alsof ze geen idee hebben hoe hoog het sociaal minimum moet zijn voor elke gezinssituatie, terwijl dat ieder jaar wordt berekend en er al twee rapporten liggen. Echt bizar.”

Rechtszaak tegen Nederland
Unkobon gaat daarom gewoon door met de rechtszaak tegen Nederland. “Het is belachelijk dat dat moet, maar het ziet er naar uit dat we tegen het einde van het jaar voor de rechter staan.”

‘Bonaire is het wachten spuugzat’
Volgens Koopman is het voor het eerst dat Bonaire zoveel eenheid toonde als tijdens de demonstratie van 7 mei. “Bonaire is vaak verdeeld over veel dingen, maar hier lieten mensen van alle economische klassen, achtergronden en van verschillende organisaties weten dat het nu echt genoeg is. Ik kreeg er kippenvel van.”

‘Dit is groter dan het toeslagenschandaal’

Koopman merkt op sociale media dat mensen in Europees-Nederland meer komen te weten over ‘het schandaal’. “Op Twitter ging het los nadat de manifestatie op het NOS Journaal was gekomen. Dus je ziet wel dat dat steeds meer mensen zich bewust worden dat het gewoon niet deugt wat hier gebeurt.”

“Vaak ebt het weer weg. In Nederland is het nog steeds zo lastig om in de media aandacht te krijgen voor die drie eilandjes waar zich een schandaal afspeelt wat nog groter is dan het toeslagenschandaal.”

Koopman heeft wel het idee ‘dat van Huffelen daarvan is geschrokken’. “Want tot nog toe kon ze altijd heel hard roepen: ja, maar de werkgevers roepen dit, de lokale overheid roept dat en de bonden vinden het ook wel prima dat het stapje voor stapje gaat. Maar nu blijkt gewoon dat dat onzin is. Op de eilanden vindt iedereen dat het nú moet.”

“Maar ze is ook weer niet zo erg geschrokken dat ze zegt: oké wij steunen de moties. Daar worden ze zenuwachtig van. Dan zou bijvoorbeeld kunnen blijken dat het echt wel mogelijk is.”

De Bonairiaanse consumentenbond wil dat mensen in Europees-Nederland in actie komen. “We moeten alle Nederlanders ertoe aanzetten om Kamerleden te contacten. Nog steeds beschouwt 98 procent van de Kamerleden de drie bijzondere gemeenten als buitenland. Ze hebben gewoon géén idee waar het over gaat.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 reacties

 1. Ja en dat is het ook.
  Als ze zich gedragen als wij horen er niet bij en wij zijn speciaal…
  En er is nik speciaal op een paar piep kleine eilandjes ter grote van Texel.
  Het gezeik van de eilandjes. moet een keer overgaan tot een beslissing.
  Je hebt een Nederlands paspoort of niet.
  Punt.

 2. Over wie hebben ze het eigenlijk. Ik zie op Bonaire heel veel Europese Nederlanders wonen en werken en heb niet de indruk dat ze er in armoede leven. Hoe ga je het onderscheid maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties