31 C
Willemstad
• donderdag 13 juni 2024

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...

ParadiseFM | Minister laat kartonopslag in Sans Souci opruimen

Op bevel van minister Silvania is gisteren de veelbesproken karton-scrap yard opgeruimd. Stapels karton en grote machines zijn verwijderd. Op 23 september vorig jaar gaf de minister...

ParadiseFM | Delegatie IMF praat met regering over economische ontwikkelingen

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds is op Curaçao voor besprekingen met de regering en verschillende andere organisaties. Gisteren was er een succesvolle ‘Courtesy Meeting’ met...

ParadiseFM | CASHA: Bezettingsgraad in mei iets hoger dan vorig jaar

De bezettingsgraad van kleine accommodaties op Curaçao die zijn aangesloten bij toerismeorganisatie CASHA was in mei van dit jaar iets hoger dan in april. Dat blijkt uit...
- Advertisement -spot_img

NTR | Bonairianen met beperking extra kwetsbaar in nieuwe coronagolf

HomeNieuwsGezondheidNTR | Bonairianen met beperking extra kwetsbaar in nieuwe coronagolf

KRALENDIJK – Voor de Bonairiaanse zorginstelling FKPD heeft de extra besmettelijke omikrongolf dit keer ingrijpende gevolgen. “Onze cliënten zijn extra kwetsbaar. Hoe moet je iemand uitleggen met een IQ van 40, 50 om afstand te houden?”, zegt directeur Edsile Goeloe.

De instelling Fundashon Kuido pa Personanan Desabilitá (FKPD) biedt 24-uurs opvang en een dagopvang voor mensen met een beperking. Medio december kregen ze te maken met vijf geïnfecteerde cliënten. De dagopvang werd gesloten met de bedoeling om op 2 januari weer open te gaan.

“Eind december was er weer een nieuwe stijging. Nu hebben we een werknemer en zeven cliënten in quarantaine, dus voorlopig kunnen de deuren van de dagopvang nog niet open.”

RIVM: zorgwekkende stijging zet door

Gemiddeld aantal meldingen per 100 duizend inwoners per week per eiland.

In het laatste weekrapport van RIVM over de zes Caribische eilanden meldt het instituut dat de ‘zorgwekkende’ stijging van het aantal positieve gevallen zich heeft doorgezet. Het aantal meldingen per 100 duizend inwoners (incidentie) is 5 tot 7 keer hoger op de eilanden vergeleken met Nederland. Alleen op Sint-Maarten zijn er relatief minder meldingen. Het weekrapport is van 30 december tot 5 januari. Dus nog exclusief de recordaantallen meldingen op met name Aruba, Curaçao en Bonaire van de afgelopen twee dagen.

Hun woonunit is ook niet meer toegankelijk voor externen, vertelt Goeloe verder. “We hebben de meeste activiteiten waarbij externe begeleiding nodig is, stopgezet. Eén keer per week is er gelegenheid voor familie en kennissen om met een cliënt te bellen en te spreken.”

Het is bovendien een extra uitdaging om cliënten te isoleren. “We hebben cliënten van 65 en 70 jaar. Zij blijven niet de hele dag op hun kamer, dus zitten ze op het balkon.”

Druk op personeel en financiën
Directeur Goeloe legt uit dat altijd al tekort aan personeel is en nu wordt de werkdruk dus nog hoger. “Er zijn dagen waarop ik zelf de keuken in ga om brood klaar te maken voor cliënten.”

Ook financieel zijn er zorgen. Zo is er is flink wat geld geïnvesteerd in materialen om personeel en cliënten extra te beschermen. “Onze cliënten kunnen je spontaan omhelzen, alleen een mondkapje is niet altijd genoeg.”

Nadat de besmetting was ontdekt, hebben ze de dagopvang en alle bussen gedesinfecteerd en dit brengt ook extra kosten met zich mee. De instelling wordt gesubsidieerd door het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “Het contact en communicatie met VWS zijn goed. We hebben ze al op de hoogte gesteld dat we meer geld uit moeten geven”, aldus Goeloe.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties