31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

NTR | Aangespoelde olie op Bonaire: ‘Nu onder controle, maar nog niet gerust’

HomeLandenBonaireNTR | Aangespoelde olie op Bonaire: ‘Nu onder controle, maar nog niet...

Defensie gaat Bonaire helpen met de schoonmaak van aangespoelde olie. “Het probleem lijkt minder. Maar we zijn nog niet helemaal gerust”, zegt waarnemend gezaghebber Nolly Oleana. 

In de afgelopen dagen wordt op Bonaire met man en macht geprobeerd om de zwarte stookolie op te ruimen die maandag  aanspoelde op verschillende plekken aan de kust. Defensie gaat nu ook meehelpen.

Wat de gevolgen zijn voor de natuur is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat er niet nog meer olie zal aanspoelen. “In de afgelopen 24 uur is er geen nieuwe olie bijgekomen en via satellietbeelden kunnen we zien dat er nauwelijks een verstoring meer is”, zegt havenmeester Gunther Flanegin. “Maar we blijven monitoren of er niet meer olie deze kant op komt.”

Olielek bij Trinidad and Tobago
Bij het eiland Trinidad (750 kilometer verderop) ging het vorige week mis met een olietanker. Maandag zagen inwoners tot hun schrik vogels en vissen onder de zwarte olie op het strand. Ook toeristen werden tijdens het windsurfen verrast.

Met ‘olie barrières’ werd geprobeerd de olie tegen te houden, maar dat bleek niet voldoende.

Defensie gaat Bonaire helpen 

In de Tweede Kamer heeft D66-Kamerlid Jan Paternotte – samen met PVV, GroenLinks-PvdA, VVD, NSC en BBB – het demissionaire kabinet om opheldering gevraagd over de situatie. Den Haag zou Bonaire moeten gaan helpen, vinden zij.

Dat gaat Defensie ook doen met zware machines. Donderdag heeft interim-gezaghebber Oleana alsnog een officieel hulpverzoek gedaan.”Op dit moment hebben we alleen voor de schoonmaak bijstand gevraagd.”

“Als het gaat om een ramp waar we niet voldoende middelen, mensen of materialen voor hebben, kunnen we altijd een beroep doen op het rijk”, reageert interim-gezaghebber Oleana.

De schoonmaakacties van de afgelopen dagen waren in eerste instantie gericht op de gebieden bij Sorobon en Lac, waar vele vrijwilligers meehielpen om de zee en het strand weer olie vrij te maken. “Daar wilden we als eerst op focussen, want dat is een belangrijk recreatiegebied voor bewoners, toeristen, maar ook vissers”, zegt Oleana.

Sommige kustdelen, zoals het nationaal Washington Park, zijn olie vrij gebleven. De vissers zijn dinsdag gewoon weer het water opgegaan. “Van de olie hebben we niks gemerkt”, vertelt visser Ruben tegenover Caribisch Netwerk bij Sorobon.

Wanneer gaan alle stranden open?
Op dit moment is het gebied rond Sorobon en Lac Bay nog afgesloten voor inwoners en toeristen. Het is nog niet bekend wanneer de surfscholen en restaurants daar weer open kunnen. “We moeten eerst zeker weten of het veilig is voor mensen om daar weer in het water te gaan”, aldus Flanegin.

Naar verwachting bereikt de drijvende olie ook Curaçao en vermoedelijk niet veel later Aruba. “Die zijn inmiddels op de hoogte”, zegt Flanegin.

Gevolgen voor koraal nog onbekend
Nationaal natuurpark Stinapa kan nog niet zeggen wat de gevolgen van de olielek zijn voor de riffen van Bonaire.

“Momenteel zitten we nog midden in de opruimbezigheden”, zegt parkmanager Judith Raming. “Voor zover we nu kunnen zien, zit de olie gelukkig niet in de mangroves.”

Meldingen van inwoners worden meteen onderzocht. “Bijvoorbeeld als mensen olie zien drijven op ongewone plekken. Vandaag hebben we al onderzoek gedaan, zowel op land als in zee, om te kijken naar de huidige situatie. We zien nog geen dingen die we niet hadden verwacht. Dat is gunstig.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties