34 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

NOS | Demonstratie op Bonaire tegen ongelijkheid met Nederland

HomeLandenBonaireNOS | Demonstratie op Bonaire tegen ongelijkheid met Nederland

Dick Drayer | Correspondent Curaçao

Persbureau Curacao

Honderden mensen zijn gisteren in Bonaire de straat op gegaan om te protesteren tegen het geaarzel van de Nederlandse overheid om een sociaal minimum vast te stellen. Lokale media spreken van de grootste demonstratie in de geschiedenis van Bonaire.

Burgers, vakbonden, kerk, politiek en consumentenorganisaties op het eiland liepen in een mars door de hoofdstad Kralendijk om hun ongenoegen te uiten. Bonaire, maar ook in Saba en Sint-Eustatius zijn sinds 2010 Nederlandse gemeenten en vallen daarom onder de ministeries in Den Haag en de zorgplicht.

In de praktijk hebben de eilanden niet dezelfde sociale voorzieningen als in Nederland. Zo is er geen sociaal minimum vastgesteld, geen WW-uitkering en zijn er ook geen invaliditeitsvoorzieningen.

850 euro per maand

Een van de sprekers op de demonstratie was Elsie Martinus (49). Ze is een alleenstaande moeder met twee kinderen. Haar oudste zoon is autistisch, haar jongste zoon Kyon heeft een zeldzame zweetklieraandoening, waardoor zijn huid niet in de volle zon mag.

Zelf heeft ze een aandoening aan haar beenmerg, waardoor ze te weinig rode bloedcellen aanmaakt. Elsie zit in onderstand, zoals de bijstand op Bonaire wordt genoemd. Ze moet van ongeveer 850 euro per maand rondkomen.

Omdat er nauwelijks voorzieningen zijn op het eiland moet Elsie creatief zijn. “Kyon mag overdag niet buitenspelen, een afdakje bij mijn huis zou uitkomst bieden, maar dat kan ik niet betalen. Een aanvraag bij de gemeente is afgewezen.”

Elsie en haar zoon

Omdat Kyon veel huidverzorging nodig heeft, kan hij na het schoolzwemmen niet met zijn klas de te kleine douches en omkleedruimte delen. “Dat houdt de hele klas op”, zegt Elsie. “De aparte voorziening voor kinderen met een beperking is al maanden dicht. Daarom droog ik hem af op het zanderige parkeerterrein..”

‘Armoede nog nooit zo groot’

Naar schatting vier op de tien Bonairianen hebben een officieel inkomen dat onder het bestaansminimum ligt. Daarom kunnen 3000 huishoudens niet op een fatsoenlijke wijze rondkomen. Wat veel mensen op het eiland steekt, is dat hun in 2010 is voorgehouden dat de voorzieningen naar Nederlands niveau zouden worden opgetrokken, maar dat is niet gebeurd.

De laatste jaren maakt vooral de Tweede Kamer zich sterk om de zaken te repareren. Maar het vertrouwen daarin is, dertien jaar na dato, volkomen weg, zo bleek op de demonstratie. “We wachten al zolang, de ene toezegging na de ander, maar de armoede is nog nooit zo groot geweest op Bonaire”, zegt Elsie.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Met de hoogste belastingen ter wereld.

  Al die gelukszoekers krijgen ook zorg huizen en voedsel. Moet ook worden betaald.

 2. Precies. Afgerekend worden op z.n Nederlands.
  Maar dan ook Presteren en betalen op z.n Nederlands.
  Er zijn daar geen bomen waar euro.s aan groeien
  Al die voorzieningen worden betaald door mensen die werken.
  Met de hoogste belastingen ter wereld.

  .

 3. Haaha, laten we om alvast te wennen eens de eerste paar jaar met de nederlandse belastingen, werktijden, etc. beginnen. Zal Kaag vast heel fijn vinden. Daarna praten we verder.

 4. Als je Nederlandse voorzieningen wil (Die in Nederland ook tegenvallen) dan moet je ook Nederlandse belastingen betalen..

 5. Ja ja.. gratis geld en uitkeringen.
  Money for nothing ans chicks for free.
  www invalide ziektekosten etc. woningen.
  Maar dan kan je ook asiel zoekers verwachten.
  30.000 mensen uit sirie.
  Bonaire een opvang gemeente.
  Dan wat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties