25 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AntilliaansDagblad | Registratieplicht tegen belastingontduiking

Kralendijk – Bonaire Hotel and Tourism Association (Bonhata) pleit voor registratieplicht voor websites als Airbnb, Booking.com en Vrbo.

De registratieplicht is volgens hen een middel om oneerlijke concurrentie en het mislopen van belastinginkomsten door vakantieverhuurders tegen te gaan en de komst van het type toerist die relatief weinig bijdraagt aan de economie van Bonaire tegen te gaan.

Er zijn op Bonaire veel woningen, appartementen en studio’s die verhuurd worden via online platforms. De verhuurders van deze woningen innen volgens Bonhata vaak geen toeristenbelasting en dragen die dus ook niet af.

,,Zo loopt het eiland geld mis en dit leidt tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van hotels en resorts die wel belasting innen en afdragen. Vakantieverhuur in gebieden die bestemd zijn als woonwijken zijn verboden op Bonaire, maar de controle hierop is minimaal”, aldus het bestuur van Bonhata die de gemeente Amsterdam als voorbeeld ziet.

Daar mogen sinds 1 oktober 2021 alleen particulieren die zich hebben ingeschreven bij de gemeente hun woning aanbieden op online vakantieverhuurplatforms. Hierdoor is het aantal beschikbare accommodaties in Amsterdam op deze locaties met 75 procent afgenomen. De verwachting is dat het invoeren van een registratieplicht op Bonaire ook zal leiden tot een afname van ongereguleerde vakantieverhuur.

Een tweede woning kopen voor kortetermijnverhuur aan toeristen is aantrekkelijk omdat het een mooie bijverdienste oplevert. Het legt echter meer druk op de toch al moeilijke huisvesting.

,,Dit maakt het voor veel inwoners van Bonaire lastig om een betaalbare woning te kopen. Daarnaast zorgt vakantieverhuur in woonwijken op Bonaire vaak voor overlast bij buurtbewoners. De huizen en de wijken zijn er niet op gemaakt en er is vaak niemand die de vakantieverhuurders aanspreekt op hun verantwoordelijkheid.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. @Loes zegt: “…Punt is onze eilandjes zijn een simpele gesloten economie…”

  Een regel verder zegt ze: “…Er wordt vrijwel niks gemaakt en er zijn ook vrijwel geen grondstoffen.
  Dus alles moet geïmporteerd worden…”

  Als je dat zegt, is de rest van het geschreven het lezen niet meer waard.

 2. Veel mensen hebben geen flauw benul wat de geldstromen zijn op een eilandje.
  De politiek ook niet.
  Waarom een overheid met geld zoals NL zich niet zo druk maakt over loon subsidie.
  Punt is onze eilandjes zijn een simpele gesloten economie.
  Er wordt vrijwel niks gemaakt en er zijn ook vrijwel geen grondstoffen.
  Dus alles moet geïmporteerd worden.
  Even kort door de bocht.

  Eiland Overheid inkomsten
  1.) Transport is zowel van toeristen als goederen kosten plek no 1 daar verdient de overheid op doordat er faciliteiten moeten zijn.
  2.) Import importheffingen op alles en OB goed voor gemiddeld 20% directe inkomsten.
  3. Dan de verkoop in de distributie ketting. Ook weer ob ,weer 10%
  Die toeristen die komen moet vervoerd worden en moeten eten en drinken.
  4. Dan komt het deel verblijf. Plek bedje. En ik ga kosten van nuts bedrijven niet meerekenen. als is dat eigenlijk een super grote kosten post. Omdat alles in buitenlandse handen is. De Sukkels.

  Voor de overheid maakt het wel uit of het eilandbewoners zijn of Hotels.
  Hotels sluizen hun winsten naar het buiten land, hebben buitenlandse overhead. Wat wel is dat ze veel al lokalen inhuren en die betalen weer loonbelasting en gebruiken hun inkomen om lokaal te consumeren.
  Lokale bedjes plek verhuurders niet. Minder personeel maar die geven hun inkomsten wel lokaal weer uit.
  Dat type toeristen mowet naar de lokale super of naar lokale restaurants.
  Dus even kort door de bocht heeft een overheid en een eilandje niet minder voordeel aan lokale bedjes verhuurders dan hotels. Dat ligt r maar aan wat meer toeristen trekt het volume en van welk type.

  Ik denk dat het beter is voor een eilandje om veel lokale huisje te verhuren. Aangezien winsten van hotels uit de economie worden gehaald en dat altijd meer zal zijn dan de indirecte inkomsten van loon en lokale consumptie.

  Maar een beetje eiland overheid die een goede macro economische spreadsheet bij houd kan dat zo uitrekenen.

  Dat is waarom Curaçao ook zuinig moet zijn op de marine basis en stagiaires en buitenlanders die huisjes kopen. Die vormen ook een belangrijk onderdeel van de economie.
  Boot toerisme niet.
  Verblijf toerisme in welke vorm dan ook wel.

 3. “De registratieplicht is volgens hen een middel om oneerlijke concurrentie en het mislopen van belastinginkomsten door vakantieverhuurders tegen te gaan en de komst van het type toerist die relatief weinig bijdraagt aan de economie van Bonaire tegen te gaan.”

  Bonhata denkt met dit slap geouwehoer de wereld te gaan verbeteren?
  Wat een dombo’s daar in Playa, iedereen zal toch wel begrijpen dat dit waardeloze schrijfsel slechts hun eigen belangen dient.
  En dan nog lopen janken dat “dit type toerist” weinig oplevert… Voor Bonhata idd geen moer en dat steekt ze blijkbaar dus komen ze met een vergelijking met Amsterdam deze stumpers…

  Die status die jullie zelf gekozen hebben heeft weinig opgeleverd voor de gemiddelde bonaireaan afgezien dat een pandje dat 20 jaar terug nog geen ton ang kostte nu ruim het dubbele oplevert in $ en de doorsnee bewoner van voor het referendum dus veroordeeld is tot huren voor de rest van zijn leven.. Ja maar alles zou toch beter worden?
  Voor de elite werd het zeker beter ja maar gezelliger is het zéér zeker niet geworden met al die makamba’s die zich te goed voelen zich taal en lokale gebruiken eigen te maken.

  Hadden jullie maar niet deel van NL moeten willen worden want sinds dat een feit werd stonden de ietwat meer vermogende hollanders klaar om te investeren en hebben de proleten in de Pasangrahan jullie ziel verkocht aan de duivel zelf…

  Bonhata moet dus maar lekker gaan janken bij de fiscus in Nederland en bij het bankwezen dat je laat betalen om een beetje met andermans geld te speculere … . Eigen schuld’ dikke bult Bonairiku’s!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -