28 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Oude coalitie Bonaire gaat voor nog vier jaar

HomeLandenBonaireAntilliaansDagblad | Oude coalitie Bonaire gaat voor nog vier jaar

Conceptakkoord wordt eind volgende week verwacht


Kralendijk – De Union Patriotiko Boneriano (UPB) en Movementu di Pueblo Bonariano (MPB) zeggen tot de gezamenlijke conclusie te zijn gekomen dat de Bonairiaanse samenleving het meest gebaat is bij stabiliteit en continuïteit.

De partijen hebben daarom besloten de komende dagen inhoudelijke besprekingen te voeren over het voortzetten van de huidige coalitie. De Partido Demokrátiko Boneriano (PDB) van Clark Abraham trekt hiermee, ondanks een ruime overwinning bij de verkiezingen, net als vier jaar geleden aan het kortste eind.

Al sinds de dag van de verkiezingen is de algemene indruk dat de twee partijen die de afgelopen vier jaar de coalitie vormden samen verder wilden. Dat het besluit nu is genomen, of in ieder geval wereldkundig is gemaakt, wil volgens partijleiders Henysson Thielman (MPB) en James Kroon (UPB) niet zeggen dat ze op de oude voet doorgaan. De onderhandelingen om te komen tot een nieuw coalitieakkoord gaan nu van start.

De afgelopen week hebben de partijen naar eigen zeggen een grondige, kritische analyse gemaakt van het in de afgelopen bestuursperiode gevoerde beleid. Deze analyse moest in kaart brengen waar de aanpak succesvol is geweest, maar ook duidelijk maken aan welke verbeterpunten moet worden gewerkt. Daarbij zijn volgens de partijleiders knelpunten geïdentificeerd die met name bij de uitvoering remmend hebben gewerkt. ,,Bij het aantreden van de coalitie in 2019 is allereerst ingezet op stabiliteit.

Sinds 2010 waren er vele bestuurswisselingen die een negatief effect hebben gehad op het vertrouwen van lokale partners zoals werkgeversorganisaties en vakbonden, maar ook van ‘Den Haag’. De verbeterde bestuurlijke verhoudingen met ministeries hebben bijgedragen aan concrete maatregelen om de armoede te bestrijden en aan het bevorderen van een gelijkwaardige behandeling”, aldus Thielman en Kroon in een gezamenlijk persbericht.

UPB en MPB zeggen geenszins de intentie te hebben tevreden achterover te leunen. ,,Integendeel, er is weliswaar uitzicht op de invoering van een sociaal minimum, maar het is zaak om bij de betrokken ministeries de urgentie hiervan te blijven benadrukken. Datzelfde geldt voor de aanpassing van wet- en regelgeving die zijn overgebleven uit de tijd van de Nederlandse Antillen. Door deze te moderniseren kan veel bureaucratie worden weggenomen die slagvaardig bestuur en de uitvoeringskracht hindert.”

Volgens Thielman en Kroon bestaan er tussen de beide partijen geen grote ideologische verschillen bestaan. ,,We kennen allebei prioriteit toe aan het verhogen van het welzijn van de bevolking, integer bestuur, sociale huisvesting, verbetering van de infrastructuur, bescherming van de natuur en het behoud van de authenticiteit van Bonaire. Om daar succesvol aan te werken is stabiel bestuur van groot belang, ook met het oog op de bereidheid van ministeries om te investeren in Bonaire.”

Met de beoogde voortzetting van de huidige coalitie wordt volgens de partijleiders recht gedaan aan de uitslag van de verkiezingen. Waar doorgaans regerende coalities verlies moeten incasseren, heeft de UPB/MPB-coalitie haar vijf zetels behouden, zo is de redenatie. De komende dagen werken de partijen hun visie en speerpunten voor de komende bestuursperiode uit in de verwachting dat voor het einde van volgende week een conceptakkoord kan worden gepresenteerd. UPB en MPB hebben afgesproken een definitief bestuursprogramma vast te stellen na input vanuit de samenleving.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties