31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Nieuwe zoektocht naar gezaghebber Bonaire

HomeLandenBonaireAntilliaansDagblad | Nieuwe zoektocht naar gezaghebber Bonaire

Moeizame werving en afzegging door twee kandidaten


Kralendijk – Voor de tweede keer binnen een jaar is er een vacature geplaatst voor een gezaghebber van Bonaire.

De eerste sollicitatieronde leverde op het laatste moment geen kandidaat op zodat de eilandsraad vorige week opnieuw een profielschets moest opstellen. De vacature is dit keer ook in het Nederlandse ochtendblad de Volkskrant geplaatst.

Nadat voormalig gezaghebber Edison Rijna op 27 maart 2023 onverwacht had aangegeven dat hij op 18 april ging starten als speciaal gezant voor Caribisch Nederland bij de EU, volgde Nolly Oleana hem ‘tijdelijk’ op in afwachting van de benoeming van een nieuwe ‘burgervader’.

De eerste vacature is op 26 juni 2023 in de Staatscourant geplaatst en kandidaten hadden tot 24 juli de tijd om te reageren. Medio augustus is de eilandsraad van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) gehoord over de kandidaten en zijn er voorkeuren uitgesproken voor een aanstelling.

Daarna werd het stil en gebeurde er ogenschijnlijk niets tot december 2023 toen de Rijksdienst Caribisch Nederland desgevraagd liet weten dat ‘zodra de benoeming rond is, dit vanuit Den Haag zou worden gecommuniceerd’.

Begin januari was staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op Bonaire om de volgende stappen toe te lichten in het proces van de benoeming voor een nieuwe gezaghebber. Ze sprak op 10 januari met de vertrouwenscommissie van de sollicitatieprocedure, de eilandsraad en het bestuurscollege van Bonaire.

De functie van gezaghebber van Bonaire is volgens de staatssecretaris een bestuurlijk zware en belangrijke functie. ,,Het proces om te komen tot vervulling van deze vacature, gebeurt daarom met grote zorgvuldigheid en dat kost tijd. De procedure is daarom nog bezig”, zo liet ze weten. Kort daarna werd duidelijk dat de twee kandidaten die geschikt waren bevonden voor een benoeming zich op het laatste moment hadden teruggetrokken.

De nieuwe vacature is op 4 maart in de Staatscourant gepubliceerd, alsmede in de lokale dagbladen waaronder het Antilliaans Dagblad; en kandidaten hebben tot 7 april de tijd om te reageren. De profielschets verschilt niet of nauwelijks van de eerste. De gezaghebber moet verbindend en onafhankelijk zijn.

Verder moeten de woorden herkenbaar, integer en stressbestendig op hem of haar van toepassing zijn. De gezaghebber dient tevens over een sterke en onderbouwde maatschappelijke verbondenheid met Bonaire of het Caribisch gebied te beschikken en het Nederlands en Papiaments vloeiend te beheersen, zowel in spraak als in schrift. Kennis van het Spaans en Engels is daarbuiten een pré. Volgens de woordvoerder van BZK, Karín Fraai, zit Bonaire intussen niet zonder gezaghebber. ,,Nolly Oleana is waarnemend gezaghebber en hij heeft aangegeven dat hij bereid is heel 2024 aan te blijven”, aldus Fraai.

Sommigen beweren dat de zoektocht naar een nieuwe vaste burgervader moeizaam is in verband met de politieke slangenkuil van Bonaire, waarbij de ‘gezag’ het mikpunt is van lokale politici die ongeremd gif spuwen op de voorzitter van zowel de eilandsraad als het bestuurscollege, terwijl deze functionaris zichzelf nauwelijks in het openbaar kan verdedigen. De staatssecretaris van BZK en de eilandsraad zijn verantwoordelijk voor de aanstelling van de nieuwe gezaghebber. Dat twee kandidaten hun bereidheid om deze functie te bekleden op het allerlaatst introkken, is volgens ingewijden ‘een teken aan de wand’ van de huidige politieke situatie op het eiland.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties