29 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Bewoners Bonairiaanse wijk Lagun zijn overlast vuilstort zat

HomeLandenBonaireAntilliaansDagblad | Bewoners Bonairiaanse wijk Lagun zijn overlast vuilstort zat
Wat hij liever niet doet: Farid Ayubi kijkt vanuit zijn huis uit op de landfill. (Foto: Marit Severijnse)

Kralendijk – De Bonairiaanse wijk Lagun wordt geteisterd door stank, rook en insecten. De overlast van de vuilstortplaats verderop is volgens verschillende buurtbewoners zo groot dat zij de noodklok luiden.

In een interview met verslaggever Marit Severijnse van Caribisch Netwerk leggen ze uit wat er precies aan de hand is.

Verschillende mensen zitten naar eigen zeggen intussen aan de medicijnen, de ramen en deuren staan constant dicht, landbouw op familieterrein kan niet en thuis bevallen is ook geen optie meer. De bewoners zien het gebied steeds meer veranderen sinds de komst van de vuilstortplaats. ,,De situatie nu is niet alleen schadelijk voor ons, maar ook voor de natuur. Het was een heel mooi gebied, vol met flamingo’s”, vertelt Farid Ayubi. ,,We leven nu in een kleine hel.”

Vooral de rook en stank die vrijkomt bij het afval verbranden zorgt volgens de buurbewoners voor veel problemen. ,,We moeten al heel veel jaren leven met overlast van de stank, de rook en de insecten, het is zelfs zo erg dat we binnen moeten leven”, vertelt Fidelia Emerenciana. Medebuurtbewoner Suzy Angela vindt de situatie ‘frustrerend’.

Omdat ze het zo erg vindt om dagelijks vanuit haar huis de vuilstortplaats te kunnen zien, heeft ze haar ramen bedekt. ,,Ik heb nog nooit zó een sterke, onaangename geur meegemaakt”, vertelt ze. Zij woonde al in Lagun voordat de afvalstortplaats er kwam. ,,De verbrandingsoven is er nu ongeveer drie jaar, maar de situatie is alleen maar erger geworden.”

Ayubi’s gezondheid heeft er volgens hem onder te lijden. Hij vertelt dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat hij stoffen heeft ingeademd die ‘niet goed neurologisch te verklaren zijn’. Ook spreken de dokteren volgens hem van mogelijke ‘inhalatie-intoxicatie’. Dagelijks slikt hij nu medicijnen. De buurtcommissie stapte vorig jaar naar de Ombudsman. Kort daarna kregen ze een bemiddelaar toegewezen die zorgde dat ze aan de tafel konden zitten met Selibon.

,,Een jaar later is er nog steeds geen oplossing gevonden voor de stank, rook en insecten”, vertelt John Janga die al bezig was met verhuizen naar Lagun, maar dat plan noodgedwongen stopzette toen hij ontdekte hoe het is om in die buurt te wonen. ,,Ik werd geconfronteerd met een onhygiënische, maar ook onmenselijk situatie. Al die vliegen, ratten en ander ongedierte.” Hij wilde in Lagun op het familieterrein vooral groente en fruit gaan telen. Maar landbouw zou volgens hem onmogelijk zijn geworden door de luchtvervuiling.

,,We zijn op de hoogte van de klachten van de bewoners”, reageert een woordvoerder van Selibon op vragen van Caribisch Netwerk. ,,Elke klacht en elk probleem heeft een andere aanpak nodig waardoor het wat tijd in beslag kan nemen voordat er concrete stappen zichtbaar zijn. Voor de stank en rookoverlast zijn we bezig met een onderzoek om de oorzaak te kunnen achterhalen en het probleem op te lossen. We zijn bezig om het opgeslagen afval – wat voor de insecten zorgt – zo snel mogelijk op te ruimen om overlast te voorkomen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties