25.1 C
Willemstad
• woensdag 22 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NTR | Slavernij-protest verstoort college aan Oranjes: ‘Koning kan meer acties verwachten’

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia kunnen meer slavernij-protesten verwachten, zegt Gisele-Mireille Sint Jago. Ze heeft een protestlied gezongen tijdens een hoorcollege aan de Oranjes op Aruba.

Gisele-Mireille Sint Jago wordt na haar actie uit de zaal verwijderd. (Foto: 24Ora)

Sint Jago studeert rechten aan de Universiteit van Aruba die de koninklijke familieleden op hun tweede dag op het eiland bezochten. Ze wonen een hoorcollege bij over de staatkundige verhoudingen als Sint Jago ineens opstaat en een ‘vreedzaam protest’ aankondigt.

Ze haalt een vlag uit haar tas, zwaait ermee en zingt het protestlied ‘Oh Freedom’. Een decaan van de universiteit probeert haar te stoppen. Sint Jago doet een poging om op de grond te zitten, maar laat zich dan afvoeren door de beveiliging.

00:00
00:00
Gisele-Mireille Sint Jago zingt haar protestlied tijdens het college

Download audio

Sint Jago voert al een paar jaar acties tegen discriminatie en racisme. In 2017 stapte ze uit MEP – de partij van de huidige Arubaanse premier- want deze zou volgens haar zwarte mensen discrimineren. Een paar jaar geleden begon ze een anti-zwarte pietenbeweging op Aruba in navolging van de acties in Nederland. In december heeft haar stichting, The Beulah Foundation Aruba, een lezing gehouden over onder andere de slavernij-excuses en herstelbetalingen.

Het ging haar nu om de aandacht van de Oranjes, vertelt Sint Jago, omdat de koning nog altijd geen excuses heeft gemaakt voor de rol van het koningshuis tijdens de slavernij. “Zowel van vaderskant als moederskant ben ik een nakomeling van de tot slaafgemaakten.”

De excuses die de Nederlandse staat op 19 december vorig jaar maakte, zijn volgens haar van ‘rechtswege zinloos’ want: “De koning van Nederland heeft geen excuses aangeboden, reparaties zijn niet mogelijk en er is ook geen vastlegging in de wet van de misdaad tegen de menselijkheid’.

“Het thema van deze reis betreft onder andere het slavernijverleden. En dan zijn ze verbaasd dat ik protesteer? Ik droeg rood, witte kleding, denk dat men zich er nu wel van bewust is dat dit de kleuren zijn van de slavenherdenking”, aldus Sint Jago.

Ze is dan ook niet van plan om excuses aan te bieden voor haar actie. Want zegt ze, het gaat om vrijheid van meningsuiting die ‘boven elk koninklijk protocol, regels of instituten staat’.

‘Koning moet excuses aanbieden’

Rector Viola Heugter reageert dat ze niet wist wie actievoerde, want ze kon dat moeilijk zien vanaf waar ze zat. “Ik heb alleen een prachtige stem gehoord die begon te zingen, in het onderwijs hoort ook een kritische stem te zijn.”

Ze vindt wel dat het hoorcollege niet echt geschikt was: “Dat kon beter in een wetenschappelijk artikel of in een krantenstuk. Als universiteit moeten we kunnen omgaan met verschillende geluiden hoorbaar, zichtbaar en voelbaar maken. Dat is iets waar we zeker werk van kunnen maken in 2034 als we 400 jaar Koninkrijk vieren. Wat is de visie van de eilanden, ik vind het belangrijk dat de universiteit ruimte hiervoor geeft.”

De uitvoering van ‘Virginia’ (foto: Melissa Stamper)

Standbeeld voor tot slaafgemaakte Virginia
s ’Avonds krijgt het koninklijk gezelschap in het Arubaans historisch museum, Fort Zoutman een lesje geschiedenis in dans en muziek opgevoerd. Met ook aandacht voor het slavernijverleden met het verhaal van de Arubaanse Virginia Dementricia.

Dat wordt voortaan een vast onderdeel van het Bon Bini Festival dat wekelijks voor vooral toeristen wordt opgevoerd. Reden? Meer bewustwording creëren dat Aruba ook een slavernijverleden heeft.

De Arubaanse artiest Beach Lama draagt het verhaal voor met mede-artiest Tuesday Irwin die ‘Virginia’ tot leven brengt. Virginia was in slavernij geboren op een Arubaanse plantage en rebelleerde regelmatig tegen haar slavenhouder. Op 19 december maakte de Nederlandse staatssecretaris Eric van Burg op Aruba al bekend dat ze bijdragen aan een standbeeld van Virginia op Aruba.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -