27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

HOF | Uitsluiting personen van gelijk geslacht van het huwelijk in strijd met gelijkheidsbeginsel

HomeLandenArubaHOF | Uitsluiting personen van gelijk geslacht van het huwelijk in strijd...

Met vonnis

Huwelijk enkel tussen man en vrouw in strijd met gelijkheidsbeginsel

In het burgerlijk wetboek van Curaçao is bepaald dat een huwelijk slechts kan worden gesloten tussen een man en een vrouw. Bij vonnis van 13 september 2021 heeft het gerecht in eerste aanleg van Curaçao beslist dat deze bepaling in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en discriminatieverbod vastgelegd in artikel 3 van de Staatsregeling (de Curaçaose grondwet).

Volgens het gerecht bestaat er geen rechtvaardiging om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren, zeker zolang er geen sprake is van een vergelijkbaar wettelijk stelsel zoals een geregistreerd partnerschap. In het vonnis heeft het gerecht stilgestaan bij de toegenomen maatschappelijke acceptatie van affectieve relaties tussen mannen en mannen en vrouwen en vrouwen, zowel wereldwijd, in de regio als in Curaçao.

Gewezen is onder meer op de openstelling van het huwelijk in landen als Colombia, Brazilië, Argentinië en Mexico en in Bonaire en Florida. Het gerecht heeft overwogen dat het aan de wetgever is om door de wetgever gewenste maatregelen te treffen om de ongeoorloofde discriminatie op te heffen.

Athunto e veredikto di pais di dia 13 di Sèptèmber pa loke ta trata e kaso entre fundashon Human Rights Caribbean Foundation i Pais Kòrsou

Bron: Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2021 09 13 – VONNIS Human Rights Caribbean Ea – Het Land Curacao – Homohuwelijk by Knipselkrant Curacao on Scribd

6 reacties

  1. @ Robert,

    Je hebt er geen problemen mee, maar……………….je hebt er toch problemen mee.
    Wat is het nu ?

    Wanneer ik jouw reactie lees dan ben jij van mening dat religie boven de grondwet gaat. Helaas, zo is het dus niet. Jij hebt het recht op vrijheid van godsdienst, maar anderen hebben het recht om niet te worden gediscrimineerd.

    Tenzij jij in bed moet liggen met deze stelletjes, die graag willen trouwen, vraag ik mij werkelijk af wat jouw belang in deze is ?
    Ondervind jij schade a.g.v. hun trouwen ?
    Ondervind jij mentale schade van hun trouwen ?
    Ondervind jij fysieke schade van hun trouwen ?
    Of gaat het jou er alleen maar om dat jouw sprookjesboek zegt dat het niet mag ?

    Wel, dat sprookjesboek zegt ook dat je niet vreemd mag gaan, dat je niet iemand mag vermoorden, dat je de vrouw van een ander niet zult begeren, dat je niet zult stelen en dat je de eigendommen van een ander niet zult begeren.
    En zolang niemand zich daar aan wenst te houden lijkt het mij logisch dat je anderen de maat niet gaat lezen. En nee, het zijn geen normen en waarden, want als dat zo is dan is stelen, vreemdgaan, crimineel gedrag etc kennelijk ook onderdeel van jouw normen en waarden, maar dat zullen nooit mijn normen en waarden worden.

    Ooit gehoord van ‘wel de splinter in het oog van een ander zien, maar niet de balk in het eigen oog ‘ ?
    Dat is hier wel van toepassing, dus probeer het nog een keer maar dan met wat meer zelf reflectie.

  2. @Robert, ik vermoed dat je ergens 50 jaar terug in de tijd leeft? De rest van de wereld zit al in 2021, en een heel groot deel daarvan maakt het niet uit wie met wie trouwt. Zelfs op Curacao.

  3. Wat bepaald het geslacht van iemand eigenlijk? Er bestaat ook zoiets als een man die in het lichaam van een vrouw is geboren of omgekeerd.

    Hoewel iedereen het over 2 mannen of 2 vrouwen hebt, is toch sprake van één die mannelijker is en één die vrouwelijker is. Bij mannen is het makkelijk te zien, het is de ene die het duw werk voor zijn rekening neemt en bij vrouwen denk ik de ene die het meest likt.

    Ik had ooit een collega en die was gender neutraal, op oneven weken heette ze An en op even weken Arno. Het was vermoeiend om dat allemaal bij te houden. Als zij in een oneven week een mail die geadresseerd is aan Arno ontvangt moet iedereen een week op antwoord wachten. Nou zo kan je niet werken.

  4. Indien een rechter dat inderdaad gezegd heeft, dan weet hij dus echt niet wat zijn taak is. Dat is het toetsen van zaken aan bestaande wetgeving. Een rechter maakt geen wetten, dat is aan de tweede kamer. Alvorens een wet bekrachtigd wordt, wordt die eerst getoetst. Indien de wet in strijd is met bepaalde zaken dan had die wet dus nooit er door heen kunnen komen. Ergo wat de rechter zegt klopt van geen kanten. De wet is destijds ingevoerd en daar aan dient getoetst te worden. Indien men er niet mee eens is dan moet het aangekaart worden bij het parlement met verzoek tot intrekken van de wet en invoeren een nieuwe wet. Dat heeft zijn tijd nodig uiteraard. Dus zolang dat niet gedaan is is een huwelijk van gelijk geslacht niet mogelijk en in strijd met de wet. Wat andere landen doen mogen hun weten, op Curacao kan het niet momenteel

  5. Heb er persoonlijk geen moeite mee, maar dit is wel weer een voorbeeld van het opdringen van Nederlandse normen en waarden. Waar is die ‘toegenomen maatschppelijke acceptatie’ op gebaseerd? Is dat onderzocht? Hoe hoog is die acceptatie? Het lijkt mij Makambia-toverij. Het lijkt er op dat er weinig rekening wordt gehouden met onze mening alhier en onze normen en waarden. En leuk, macho of niet; die verschillen soms van het koude deel van ons Koninkrijk en daar dient m.i. wel rekening mee gehouden te worden. Onvoldoende gebeurd, zo heb ik de indruk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties