26 C
Willemstad
• vrijdag 21 januari 2022 09:48

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Den Cayente | Popcorn Time!

- Advertentie -

Column Arien Rasmijn

Aruba verkiezingen 2021

De debatten staan weer voor de deur. Dat betekent dat het weer tijd is voor popcorn, watchparties, schelden naar de tv en een oneindige stroom van memes. Voor de debatten die worden uitgezonden door TeleAruba betekent het eindelijk weer kijkers voor deze zender en tenminste één sterk argument voor zijn inmiddels helaas nog altijd flinterdunne bestaansrecht.

 

Wat opvalt dit jaar is het grote aantal debatten dat wordt georganiseerd. Behalve de twee debatten van de KvK komt ook die van Elite Studios en Xclusivo waarbij namens de deelnemende partijen naast de lijsttrekker ook een ‘jonge’ kandidaat moet komen opdraven (jong is overigens wel erg tussen aanhalingstekens want een aantal partijen stuurt gewoon iemand die dik in de dertig is, maar het gaat om het idee, nietwaar?). Overigens heb ik mij laten vertellen dat uitgerekend MAS een van de partijen is die nog geen bevestiging van deelname hiervoor heeft gegeven.

- Advertentie -

Blijkbaar zitten tussen het handjevol vooral onzichtbare kandidaten op de lijst geen mensen die jongeren kunnen aanspreken of misschien zelfs sterk genoeg zijn om als debater het podium op te gaan.

En dan is er ook het themadebat over milieu en het debat voor vrouwelijke politici van rijke huisvrouwenvereniging WOW van enkele weken terug waarin MEP-leider Evelyn Wever-Croes en AVP-talent Gerlien Croes voor het eerst naar elkaar konden klauwen. Een dikke pluim gaat trouwens naar het team van Xclusivo, dat een hele serie van virtuele debatten tussen kandidaten organiseert.

De details en het noemen van namen laat ik graag over aan hen, maar inmiddels is wel gebleken dat veel van de uitgenodigde politici te schijterig zijn gebleken om deel te nemen. Ze zijn bang iets verkeerds te zeggen en een meme te worden. Noem het maar het Selene Kock-effect. Die kan na haar desastreuze optredens inmiddels alleen maar rekenen op sympathiestemmen.

Net als Benny Sevinger overigens. De AVP leunt nu een groot deel van de campagne op het idee van de Avestruz-verdachte als onterecht gedetineerde vrijheidsstrijder, maar wie op 29 stemt moet er wel op rekenen dat de kans dat de beste man ook daadwerkelijk beëdigd wordt zo goed als nihil is. Maar daar is de partij stil over. Het gaat immers om de stemmen.

Anyway, vanavond is het eerste KvK-debat. De opzet is weer lekker rommelig, met veel ruimte voor directe aanvallen op elkaar, dus dat wordt ouderwets smullen. Opvallend is ook het ontbreken van milieu als hoofdonderwerp, terwijl Parkietenbos en de toekomst van de raffinaderij juist nu zo actueel zijn.

Mijn voorspelling? Ik ga ervan uit dat Mike Eman en Marisol Lopez-Tromp gezamenlijk in de aanval zullen gaan tegen Evelyn Wever-Croes. Ik verwacht ook dat Ricardo Croes nogmaals gaat proberen de show te stelen. Het probleem is echter dat men hem dit keer wel van ver ziet aankomen en dus redelijk kan pareren en hem zelfs zou kunnen provoceren tot een uitbarsting waarmee hij zichzelf finaal onderuit haalt. Hetzelfde zou eventueel kunnen gelden voor Michael Williams, al acht ik hem sinds ik hem een uur lang heb mogen interviewen op de podcast wel degelijk in staat om zijn hoofd koel te houden. HTC-leider Gilbert Webb is nog instabieler en kan misschien zelfs nog extremer uit de hoek komen, of hij kan volledig instorten onder de hete studiolichten van TeleAruba.

Van Ursell Arends verwacht ik bar weinig, eigenlijk. Hij is te tam en niet spontaan voor dergelijke optredens. Seraida Pemberton-Leonard is een grote onbekende, maar zou als oud-directeur van Reclassering nog verrassend uit de hoek kunnen komen mocht zij aan het woord komen wanneer Justitie aan bod komt. Miguel Mansur hebben veel mensen ook nog niet gezien. Hij heeft indruk kunnen maken met zijn publieke optredens tot zover, maar het is nog zeker de vraag of hij bij een groot publiek zou kunnen aanslaan.

Lisette Malmberg is met haar kerkelijke achtergrond een sterke orator, maar goed kunnen debatteren is iets heel anders en al helemaal op Aruba waar het een verbale contactsport is. Hoe dan ook, voor de nieuwe partijen is dit de kans om een sterke eerste indruk te maken en wie vanavond niet scoort gaat het moeilijk krijgen de komende weken, maar voor wie wel sterk optreedt zullen veel meer deuren opengaan.

Er zullen meer debatten komen natuurlijk, maar vanavond is superbelangrijk en ik hoop dat de organisatie en de moderator van wie wordt gezegd dat ze een nauwe band met de premier heeft ervoor zorgen dat de kansen vanavond voor iedereen gelijk zijn. Hoe dan ook, vanavond drink ik een glaasje ter ere van Ruben Trappenberg, de beste ooit. Man, wat zou hij hebben genoten vanavond en wat wordt hij zwaar gemist…

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected] Lees meer….

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Grisha to investigate who signed for dossier withheld from MPs

~ Lawrence requests, receives documents, to meet PJIA ~ PHILIPSBURG--President of Parliament Grisha Heyliger-Marten will be conducting an investigation to determine who signed to receive the dossier of...

Ingezonden | Bubali-gate en de rookgordijnen van DOW en de Minister van Volksgezondheid Dangui Oduber

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Protest Colegio Arubano gaat door

Oranjestad - De rector van Colegio Arubano is om ‘gegronde reden’ geschorst. Meer details wil de Stichting Voortgezet Onderwijs Aruba (SVOA) op dit moment niet geven. Het...

AntilliaansDagblad | Twaalfde editie Bon Doet

Kralendijk - Het Bon Doet-team organiseert in samenwerking met het Oranje Fonds de twaalfde editie van Bon Doet, het grootste vrijwilligersevenement op Bonaire, op 11 en 12...

AntilliaansDagblad | Werk aan de winkel bij Kura Hulanda0

Willemstad - Na de overname van Kura Hulanda door de speciaal hiervoor opgerichte BMG Asset Management bv is er veel werk aan de winkel bij dit voormalige...

AntilliaansDagblad | Nu personeelstekort in horeca

Negenduizend banen verloren gegaan; angst voor terugkeer in toeristenbranche Willemstad - Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op...
- Advertentie -
- Advertentie -