26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ziekenhuis HOH Aruba binnen en buiten rookvrij

Oranjestad – Het Horacio Oduber Hospital (HOH) heeft gisteren het rookvrije beleid ingevoerd. Het is de eerste publieke instantie die voldoet aan de tabakswet die een jaar geleden werd ingevoerd. Roken is binnen en buiten op het terrein niet meer toegestaan.

Directeur Jacco Vroegop, bestuurslid Gregory Croeze en minister Dangui Oduber (MEP) van Volksgezondheid gaven gisteren tijdens een persconferentie het startsein om te stoppen met roken. Een ‘historisch moment’, zegt het ziekenhuis.

Medewerkers, patiënten, klanten en bezoekers mogen niet meer roken op het terrein van het HOH, LABHOH en de Bloedbank. Ook buiten het gebouw is roken niet meer toegestaan. Onder ‘buiten’ wordt verstaan de parkeerterreinen, de poliklinieken en de wegen die leveranciers gebruiken om het ziekenhuisterrein op te rijden en weer te verlaten. ,,De rookvrije maatregel is van kracht voor iedereen. Sigaretten, sigaren, elektronische sigaretten en andere producten die tabak bevatten, zijn niet meer toegestaan.” Het verbod om binnen te roken was altijd al van kracht.

Minister Oduber bewondert de stap die het HOH heeft gezet. Het ziekenhuis was enige tijd geleden al begonnen om aan te kondigen dat het nieuwe beleid per 1 maart van kracht zal zijn, om iedereen er aan te laten wennen.

De regering introduceerde op 2 mei 2022 de wetgeving die het gebruik van tabaksproducten beperkt. Het doel van de wet is om de bevolking te ontmoedigen om te roken.

,,Het HOH, LABHOH en de Bloedbank willen patiënten en klanten de beste dienstverlening geven. De gezondheid van medewerkers, patiënten en bezoekers is voor ons heel belangrijk. Als zorgverlener zijn we een ambassadeur op het gebied van gezondheid. Het is voor ons vanzelfsprekend om de wetgeving die Aruba heeft ingevoerd, op te volgen. We faciliteren roken niet meer”, zei Vroegop.

Het antirookbeleid is een grote stap voor rokende medewerkers. Het ziekenhuis heeft om die reden in de afgelopen maanden informatie gegeven aan personeel. Collega’s konden gebruik maken van een begeleidingstraject om te stoppen met roken. Dit traject wordt geleid door longspecialisten. Patiënten die worden opgenomen en een vorm van tabaksverslaving hebben, worden ook door het ziekenhuis begeleid.

Bestuurslid Croeze laat weten dat het ziekenhuis vanaf september vorig jaar tijdelijke zones introduceerde. Deze zones bevinden zich op het ziekenhuisterrein en dat waren de plekken waar patiënten, bezoekers en medewerkers wel mochten roken. Vanaf 1 maart zijn deze tijdelijke rookzones er niet meer. ,,Wie wel rookt op het terrein van het HOH, zal worden aangesproken met het verzoek om te direct te stoppen met roken. Het is niet toegestaan in het HOH en het is bij wet verboden.”

Het HOH, LABHOH en de Bloedbank zijn zich ervan bewust dat het rookverbod een grote impact heeft op mensen die aan tabak zijn verslaafd. ,,We hopen dat met hulp en medewerking van de samenleving, wij dit verbod kunnen naleven en ons kunnen richten op preventie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -