26 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 21:04

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Vakbonden Aruba: twee dagen per maand minder werken

- Advertentie -

Oranjestad – Zes vakbonden voeren de actiedruk op de regering op. Hun leden gaan vanaf 1 februari twee dagen per maand minder werken als de regering de 12,6 procent salariskorting niet terugdraait. Als de regering hiertegen stappen onderneemt, zullen de vakbonden naar de rechter stappen.

Vakbonden Simar (onderwijs), Sada (douane), Seppa (ambtenaren), SPA (politie) en FTA (stichtingen) hebben hun standpunt over korter werken op 5 januari schriftelijk kenbaar gemaakt aan de ministerraad. Op dezelfde dag reageerde premier Evelyn Wever-Croes (MEP) dat het voorstel niet correct is en dat ambtenaren die korter gaan werken, de gevolgen daarvan zullen merken.

De vakbonden kwamen een dag later, op 6 januari, met een reactie op het standpunt van de premier. ,,De regering kan niet van werknemers eisen dat ze hetzelfde aantal uren werken en daar minder geld voor betaald krijgen.” De vakbonden wijzen erop dat de regering het wel toestaat en zelfs oplegt dat het bedrijfsleven in ruil voor minder uren werken werknemers minder salaris betaalt.

,,Het is inconsistent en machtsmisbruik als de regering dit wel aan anderen oplegt, maar zich er zelf niet aan houdt.” De vakbonden vragen om een gelijke behandeling. ,,Wij kunnen niet unilateraal minder uren werken, maar de regering kan wel unilateraal minder salaris uitbetalen. Dat moet ook gelijkwaardig zijn.”

- Advertentie -

In de brief gebruiken de vakbonden harde woorden. Ze vinden de reactie van de regering ‘buiten proporties, onacceptabel en incorrect’ en het dwingt de vakbonden om naar de rechter te stappen of andere arbeidsrechtelijke stappen te ondernemen. ,,We wijzen de regering op artikel 8 van de Landsverordening tijdelijke versobering bezoldigingen en voorzieningen overheid. Daarin staat dat de regering de plicht heeft om een rapport te schrijven over de effectiviteit van tijdelijke bezuinigingen, zodat de werknemer ziet wat het effect is. De regering heeft tot nu toe niet voldaan aan deze plicht, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de vakbonden.”

De impasse tussen de regering en de vakbonden is daarmee nog groter geworden dan het eind vorig jaar al was, toen de vakbonden twee dagen een werkonderbreking organiseerden. ,,We betreuren het dat de regering vasthoudt aan het korten op de salarissen. Wij als vakbonden houden daarom ook vast aan ons standpunt dat deze 12,6 procent korting moet worden ingetrokken.”

De vakbonden schrijven aan minister-president Evelyn Wever-Croes dat, toen de maatregel van de 12,6 procent korting werd ingevoerd, zij hebben voorgesteld dat medewerkers die salaris inleveren gecompenseerd moeten worden door een gelijkwaardig aantal uren niet te werken. ,,Een tegenvoorstel van de regering is tot op heden niet door de vakbonden ontvangen.

Daarmee verhindert de regering dat de vakbonden hierover kunnen discussiëren en een oplossing vinden is daardoor ook niet mogelijk.” De vakbonden vinden dat de regering duidelijk heeft laten zien dat ze geen interesse heeft om de impasse over de 12,6 procent op te lossen. Tot die oplossing er is, zullen de leden van Simar, Sada, Seppa, SPA en FTA twee dagen per maand minder werken.

In de brief van 5 januari merken de zes vakbonden ook op dat ze nog steeds wachten op een dag en tijdstip waarop de regering met alle vakbonden om tafel wil. ,,We hebben al eerder aangegeven dat we niet akkoord gaan met het vormen van een commissie. We willen dat alle vakbonden betrokken zijn bij de discussie, zodat iedereen de relevante informatie krijgt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnissen | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -