Oranjestad – Het College Aruba financieel toezicht (CAft) somt in haar laatste advies een herhaling op. Aruba heeft bovendien de meeste adviezen al opgevolgd. ,,Het is niet realistisch om de pre-pandemie-normen te blijven hanteren.”
Dat zegt minister Xiomara Maduro (MEP) van Financiën. Ze gaf het CAft tegengas tijdens een persconferentie. ,,Aruba voldoet aan alle voorwaarden om tot een beheersbaar financieel beleid te komen. Het CAft herhaalt, zonder rekening te houden met de argumenten en de uitleg van de regering. Het CAft is ook niet met tegenargumenten gekomen.”
Het CAft heeft wel dertien adviezen gegeven over de begroting 2022. Maduro somt ze op: dienstverlening en producten, Serlimar, de salariskorting van 12,6 procent, personeelskosten, loonbelasting, compliance van de Belastingdienst, AZV, de eigen bijdrage, Rioolwaterzuiveringsinstallatie, een overschot in 2023, economische groei, BTW en salarissubsidie.
De minister liet twee grafieken zien. Daaruit blijkt volgens Maduro dat de regering aan de normen voldoet. ,,Ons financieel tekort zitten onder het maximum dat door de Rijksministerraad (RMR) is bepaald. Ook op het gebied van personeelskosten voldoet Aruba sinds 2019 aan de normen die zijn afgesproken in het protocol van 2018. De personeelskosten mogen maximaal 479 miljoen florin zijn.”
Maduro zegt ook de schuld voorafgaand aan covid was gedaald tot 71,8 procent. Het tekort is tijdens de pandemie toegenomen tot 108 procent. ,,De pandemie heeft op Aruba voor een totaal andere financiële situatie gezorgd. Het heeft daarom geen zin om de pre-pandemie-normen aan te houden, want die zijn niet realistisch.” Volgens de minister zorgen de financiële effecten van de crisis, de economische groei, het implementeren van het Landspakket en de verandering van regering ervoor dat we deze pre-covidnormen niet kunnen blijven aanhouden.
,,Het kost geld om de hervormingen door te voeren. Het Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Coho) geeft geen geld om de structurele uitgaven van het Landspakket te betalen. Deze uitgaven zijn opgenomen in de begrotingen van de komende jaren. Daar moet dus geld voor worden gereserveerd. Als we dit allemaal willen bekostigen en ook binnen de pre-covidnormen blijven, dat is niet realistisch.”
Bron: Antilliaans Dagblad