32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Minister Croes moet zich verantwoorden’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Minister Croes moet zich verantwoorden’

Oranjestad – Het is ‘onacceptabel’ dat minister Glenbert Croes (MEP) van Arbeid, Energie en Integratie weigert om naar het parlement te komen om verantwoording af te leggen voor zijn onwettig handelen. De fracties van MAS en Accion21 hebben een tweede rappel gestuurd. ,,Misschien kunnen zijn juristen hem uitleggen wat een rappel betekent.”

Dat zegt fractieleider Marisol Lopez-Tromp (MAS) in een videoboodschap op sociale media. ,,De minister heeft illegaal gehandeld in de zaak tegen Dimas-directeur Kathy Paskel en daar heeft de rechter op gereageerd. Van een minister met zoveel werkervaring mag worden verwacht dat hij weet wat hij moet doen. Maar hij heeft stappen gezet die niet kloppen. Hij heeft tegen de wet gehandeld, tegen de Grondwet en tegen landsbesluiten.” Het handelen van Croes heeft gevolgen voor Dimas en voor de procedures binnen deze dienst.

Lopez-Tromp vraagt zich af wat er gebeurt als dit vonnis wordt uitgevoerd. ,,Dagelijks komen burgers naar Dimas. Nu is een beslissing van de minister geschorst. Wat betekent dit in de praktijk?” Ze wijst erop dat een minister zich moet komen verantwoorden en dat een parlementsvoorzitter een vergadering moet oproepen.

,,Een minister mag dit niet weigeren. Hij moet op ons verzoek uitleg komen geven. Het parlement heeft het recht om alle informatie op te vragen. Wij zijn het hoofd van de regering, het parlement heeft een controlerende functie.”

Lopez-Tromp hoopt dat als minister Croes de brief niet begrijpt, dat zijn juristen hem kunnen uitleggen wat dit rappel betekent. ,,We hebben een kopie naar de gouverneur gestuurd.”

Beide fracties hebben maandag een brief ondertekend waarin ze voor de tweede keer aan parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk (MEP) verzoeken om een openbare vergadering te beleggen.

In het rappel staat dat ‘conform de Staatsregeling een Statenlid het recht heeft om aan ministers vragen te stellen over het gevoerde beleid’. ,,Daar is geen toestemming van het parlement of van de voorzitter voor nodig. Bij het uitvoeren van de controlerende taken wordt gebruikgemaakt van het recht op inlichtingen. Het vragenrecht is een recht dat elk Statenlid heeft, dit is vastgelegd in de Staatsregeling. De regering is verplicht om ieder individueel parlementslid de gevraagde inlichtingen te geven.”

Een Statenlid heeft niet alleen recht op het stellen van vragen, maar heeft ook recht om antwoord te krijgen. ,,Daarvan kan alleen worden afgeweken als het belang van Aruba of van het Koninkrijk wordt geschaad als de vragen worden beantwoord. Daarvan is geen sprake in de zaak van deze minister, dus hij kan er niet van afwijken.”

De rechter oordeelde onlangs dat minister Croes tegen de wet in heeft gehandeld bij zijn beschikkingen tegen de Dimas-directeur. De rechter schorste de beschikkingen, in afwachting van de bodemprocedure. In een reactie op het eerste rappel zei minister Croes dat hij, zolang de rechtszaak gaande is, niet inhoudelijk wil reageren.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. Het is zo eenvoudig:
  Dien een motie van wantrouwen in.
  Als de motie het niet haalt omdat de coalitiepartijen tegen de motie stemmen geven de coalitiepartijen aan dat ze zich boven de wet verheven vinden en leg dit voor aan de bevolking:
  Is het belangrijk dat de regering/ministers zich aan de wet houden?
  Is politieke verantwoordelijkheid een democratisch grond beginsel?
  Stem dan niet op de coalitiepartijen.
  Wil je een democratisch gekozen dictatuur waar ministers geen verantwoording af hoeven leggen stem voor de coalitiepartijen.
  Zeg het maar.
  Dat is democratie.
  Ik zou willen dat Curaçao ook statenleden had die zoiets zouden zeggen en niet wachten tot het hun beurt is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties