32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Impasse vakbonden en regering Aruba steeds groter

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Impasse vakbonden en regering Aruba steeds groter

Oranjestad – De regering staat open voor een gesprek met de andere vakbonden, die wel interesse hebben om deel te nemen aan de financiële commissie die met Nederland gaat onderhandelen.

Met deze reactie beantwoordde Wever-Croes gistermiddag een nieuw ultimatum dat de vakbonden aan de regering hadden gegeven.

De impasse tussen de vakbonden en de regering lijkt daarmee steeds groter te worden. Van de oorspronkelijk dertien vakbonden die streden voor het stopzetten van de 12,6 procent salariskorting, zijn vijf vakbonden overgebleven. Het gaat om Simar, Sepa, SPA, Sada en FTA. Zij stuurden gisteren een brief naar de minister-president, waarin staat dat ze de suggestieve toon van de regering betreuren. De vijf vakbonden hebben de indruk dat de regering zelf probeert om de vergadering met de vakbonden niet te laten doorgaan, en bovendien probeert om dit in de schoenen van de vakbonden te schuiven.

,,Wij strijden niet om tot een gezamenlijk standpunt te komen, zodat de onderhandelingen met Nederland verder kunnen. Dat is een andere discussie. Wij strijden om de 12,6 procent salariskorting”, schrijven de vijf vakbonden. ,,De regering heeft eenzijdig op de salarissen gekort, de regering heeft de vakbonden buiten de onderhandelingen gehouden over het Landspakket. En nu wordt de indruk gewekt dat de vakbonden niet willen onderhandelen. Wij doen niet mee aan dit spel.”

De vijf vakbonden blijven vasthouden aan de 12,6 procent salariskorting die eerst van tafel moet. ,,Gebeurt dat niet, dan kiezen wij ervoor om buiten de discussie met Nederland te blijven. Vanzelfsprekend ontvangen wij wel alle financiële informatie, die ons kan helpen bij het bepalen van onze visie.” De vakbonden schreven dat ze voor 16.00 uur gistermiddag een reactie van de regering wilden hebben.

De premier heeft zich dus aan dit ultimatum van de vijf vakbonden gehouden. Ze laat in een reactie weten dat het de regering duidelijk is geworden dat deze vijf vakbonden niet met de financiële commissie willen praten. ,,De regering betreurt dit standpunt enorm. Wij gaan nu evalueren of we met de andere vakbonden – die wel interesse hebben getoond – om de tafel kunnen. Het is voor de regering belangrijk dat er vanuit Aruba één standpunt komt, waarmee we met de nieuwe staatssecretaris Van Huffelen kunnen praten.”

De regering laat onderzoeken wat het effect is als ambtenaren twee dagen per maand minder werken. Dit is een voorstel van de vakbonden, in ruil voor de 12,6 procent salariskorting die nog steeds van kracht is. De premier laat weten dat de regering bereid is om hierover na te denken. ,,Ons doel is echter om in 2022 weer tot een 100 procent uitbetaling van het salaris te kunnen komen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Ook op Aruba zijn de vakbonden de vechthonden van de politiek.
    De regering had aangegeven aan Nederland dat de voorwaarden gesteld en overeengekomen volgen hun beëindigd moesten worden, en kregen een nee op rekest.
    Nu zijn de vakbonden aan zet en mogen de staat in wanorde schoppen zodat de regering hun handen in onschuld kan wassen en druk op Nederland voor hervatten van de steun kan geven.
    En het bijkomende voordeel de aandacht van de gasdeal ebt weg.
    Op Curaçao gaat dit scenario ook spelen.
    Pik zit in de luxe positie dat hij naar dit kan kijken hoe het uitpakt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties