31 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Impasse vakbonden en regering Aruba steeds groter

Oranjestad – De regering staat open voor een gesprek met de andere vakbonden, die wel interesse hebben om deel te nemen aan de financiële commissie die met Nederland gaat onderhandelen.

Met deze reactie beantwoordde Wever-Croes gistermiddag een nieuw ultimatum dat de vakbonden aan de regering hadden gegeven.

De impasse tussen de vakbonden en de regering lijkt daarmee steeds groter te worden. Van de oorspronkelijk dertien vakbonden die streden voor het stopzetten van de 12,6 procent salariskorting, zijn vijf vakbonden overgebleven. Het gaat om Simar, Sepa, SPA, Sada en FTA. Zij stuurden gisteren een brief naar de minister-president, waarin staat dat ze de suggestieve toon van de regering betreuren. De vijf vakbonden hebben de indruk dat de regering zelf probeert om de vergadering met de vakbonden niet te laten doorgaan, en bovendien probeert om dit in de schoenen van de vakbonden te schuiven.

,,Wij strijden niet om tot een gezamenlijk standpunt te komen, zodat de onderhandelingen met Nederland verder kunnen. Dat is een andere discussie. Wij strijden om de 12,6 procent salariskorting”, schrijven de vijf vakbonden. ,,De regering heeft eenzijdig op de salarissen gekort, de regering heeft de vakbonden buiten de onderhandelingen gehouden over het Landspakket. En nu wordt de indruk gewekt dat de vakbonden niet willen onderhandelen. Wij doen niet mee aan dit spel.”

De vijf vakbonden blijven vasthouden aan de 12,6 procent salariskorting die eerst van tafel moet. ,,Gebeurt dat niet, dan kiezen wij ervoor om buiten de discussie met Nederland te blijven. Vanzelfsprekend ontvangen wij wel alle financiële informatie, die ons kan helpen bij het bepalen van onze visie.” De vakbonden schreven dat ze voor 16.00 uur gistermiddag een reactie van de regering wilden hebben.

De premier heeft zich dus aan dit ultimatum van de vijf vakbonden gehouden. Ze laat in een reactie weten dat het de regering duidelijk is geworden dat deze vijf vakbonden niet met de financiële commissie willen praten. ,,De regering betreurt dit standpunt enorm. Wij gaan nu evalueren of we met de andere vakbonden – die wel interesse hebben getoond – om de tafel kunnen. Het is voor de regering belangrijk dat er vanuit Aruba één standpunt komt, waarmee we met de nieuwe staatssecretaris Van Huffelen kunnen praten.”

De regering laat onderzoeken wat het effect is als ambtenaren twee dagen per maand minder werken. Dit is een voorstel van de vakbonden, in ruil voor de 12,6 procent salariskorting die nog steeds van kracht is. De premier laat weten dat de regering bereid is om hierover na te denken. ,,Ons doel is echter om in 2022 weer tot een 100 procent uitbetaling van het salaris te kunnen komen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

 1. Ook op Aruba zijn de vakbonden de vechthonden van de politiek.
  De regering had aangegeven aan Nederland dat de voorwaarden gesteld en overeengekomen volgen hun beëindigd moesten worden, en kregen een nee op rekest.
  Nu zijn de vakbonden aan zet en mogen de staat in wanorde schoppen zodat de regering hun handen in onschuld kan wassen en druk op Nederland voor hervatten van de steun kan geven.
  En het bijkomende voordeel de aandacht van de gasdeal ebt weg.
  Op Curaçao gaat dit scenario ook spelen.
  Pik zit in de luxe positie dat hij naar dit kan kijken hoe het uitpakt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...