27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Lachen om rake teksten

Door: Nelly Rosa

lachen om rare tekstenBorsten zijn een essentieel onderdeel van de vrouwelijke identiteit. Ze kwijtraken, ook al heb je een haat-liefderelatie met je voorgevel, is voor iedere vrouw een nachtmerrie. Borstkanker treft een op de acht vrouwen. Daardoor is de ziekte voor veel vrouwen geen ver-van-mijn-bed-show, maar een euvel dat gezinnen ontwricht, je grondvesten doet schudden, maar vaak ook voor een nieuwe start staat.
Al deze punten passeren de revue in het Papiamentstalige theaterstuk ‘Na Pechu’ (Ik heb iets op mijn ziel). Een humoristisch stuk dat aangrijpend kan zijn, maar ook makkelijk van je afglijdt.

- Advertentie -

Advertentie

In ‘Na Pechu’ beleven vijf vrouwen op hun eigen manier borstkanker.

  1. Angela la Krus (Jessica Damon) is de verpleegster die zelf met de ziekte worstelt, maar ook de borstkankerpatiënten in het ziekenhuis verzorgt.
  2. Jasmine Begina (Norma Cova) is getrouwd met een gepensioneerde advocaat en leert voor zichzelf op te komen.
  3. Eve Martina (Audrey Linzey) is de hardwerkende, cynische bankdirecteur die leert zichzelf kwetsbaar op te stellen.
  4. Ruthline Bernadina (Crisèn Schorea) probeert door positief te denken haar ziekte te genezen.
  5. Janine Ricardo (Merietza Haakmat) is een jonge zangeres die verlangt naar eeuwige roem. Door haar ziekte raakt ze geïnspireerd om een ‘hartverscheurend nummer’ te schrijven dat haar sterrenstatus bevestigt.

‘Na Pechu’ is een bewerking van het Nederlandse theaterstuk ‘Ontboezemingen’, dat vorig jaar in Teatro Luna Blou op de planken is gebracht.
Zaterdag ging het stuk in het WTC in première.
De vertalers hebben de fijngevoeligheden van de Nederlandse taal correct naar het Papiaments vertaald.
Ook de Curaçaose realiteit is goed naar voren gekomen.
Zo wordt de man van Janine, een sneakerfan, vergeleken met journalist Yves Cooper die iedere dag een andere kleur gympen draagt, gaat Jasmine met haar man naar de vernissage van een expositie van kunstenaar Ariadne Faries en zat haar man een tijd in het bestuur van Fundashon Bon Intenshon.
Herkenbaar, maar deze toevoegingen geven ook kleur aan de personages.

Eve die geen tijd heeft voor borstkanker en Jasmine hebben de beste teksten.
Het moment dat Eve in de douche breekt, nadat haar hoofdhaar door de chemotherapie uitvalt, is ontroerend.
Ook de ontwikkeling van Jasmine naar een sterkere eigen persoonlijkheid is een feest om te zien. Actrice Cova speelt haar met een ontwapende naïviteit die heel herkenbaar is. Angela la Krus is in tegenstelling tot het oorspronkelijke karakter moslima Fatma nadrukkelijk aanwezig.
Ze is iemand waar je niet mee durft te sollen. Haar stem dondert over het podium. Wat het stuk prachtig naar voren brengt is dat er leven na kanker is en ook dat lotgenoten elkaar tot steun kunnen zijn.
Daardoor is ‘Na Pechu’ ook een stuk over onverwachte vriendschap geworden.

‘Na Pechu’ wordt binnenkort op diverse locaties uitgevoerd.
Zo hoopt initiatiefnemer Anneke van der Gulik de bewustwording rond de ingrijpende ziekte te vergroten.
Theaterregisseur Roland ‘Ròi’ Colastica werkte voor dit stuk samen met Laura Quast, Rina Penso, Ditiana de Wind, Lupe Reyes, choreograaf Rudsel d’Antonia en actrice Greta Trappenberg.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -