29 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Politie op zoek naar vermiste man

De politie is een zoektocht gestart naar de 42-jarige Erviet Otmar Scorrea. De man verliet maandagavond zijn huis aan de Kaya Wladimir Coco Balentien en is niet...

Nu.cw | Benzineprijs met 11 cent omhoog, water wordt goedkoper

De brandstofprijs gaat vanaf volgende week omhoog. Vooral automobilisten met benzineauto’s moeten veel bijleggen om de tank vol te krijgen. De kosten voor diesel en elektriciteit stijgen...

Nu.cw | Artiesten Curaçao International BlueSeas Festival bekend

De artiesten van de zesde editie van het Curaçao International BlueSeas Festival zijn bekendgemaakt. De wijk Pietermaai zal eind maart weer bruisen van bluesmuziek en -liefhebbers. Het straatfestival,...

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...
- Advertisement -spot_img

Kustwachter A.J. moet weer vast

HomeMediaKustwachter A.J. moet weer vast

Positieve reactie van heroïne in bootje ‘Prenda’

kustwacht
Positieve reactie van heroïne in bootje ‘Prenda’

WILLEMSTAD — Het verzoek van het Openbaar Ministerie voor de wederopsluiting van de recentelijk vrijgelaten kustwachter A.J., betrokken bij een drugsonderzoek, is vrijdag gehonoreerd door het hof. Het verzoek werd vorige week dinsdag behandeld.

Het hof heeft hierbij onder meer rekening gehouden met de resultaten van een Ion Scanner (ionscan, drug sniffer), waaruit blijkt dat er restjes van heroïne op één van de gebruikte vaartuigen is aangetroffen.

De verdachte J. werd afgelopen april net als zijn collega A.M., op verzoek van hun (respectievelijke) advocaten Marije Vaders en Everett Wilsoe door de rechter-commissaris (RC) vrijgelaten. Het OM is in beroep gegaan tegen die beslissing. M. zit inmiddels weer vast en het OM is nu met een zoektocht gestart naar J.

Er doen geruchten de ronde dat de man zich in het buitenland bevindt. Als hij weer wordt opgevangen, moet J. conform de beslissing van het hof, zestig dagen opgesloten worden. Zoals bekend kwam deze zaak aan het rollen na een ongeluk op zee op 15 december, waarbij Ivan Falbru vermist raakte.

Het hof is in deze zaak tot de conclusie gekomen dat er onder meer sprake is van een geschokte rechtsorde, aangezien de verdachten werkzaam zijn bij de kustwacht Curaçao en J. verdacht wordt van een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf staat van zes jaar of langer.

Het strafvorderlijk belang weegt derhalve zwaarder dan de tijdens de behandeling naar voren gebrachte persoonlijke belangen van de verdachte. Heroïne Er is verder rekening gehouden dat J. de eigenaar is van de vissersboot ‘Prenda’ die op de bewuste dag op zee werd aangetroffen.

Bovendien is volgens de positieve reactie van de ionscan, met dit bootje heroïne vervoerd. Dat is mogelijk ook één van de redenen waarom het verzoek van J. voor teruggave van dit bootje, afgewezen werd. Hij heeft ook verzocht om de go fast ‘Smoking Gun’ terug te krijgen, maar de rechter was echter van oordeel dat het niet onwaarschijnlijk is dat een strafrechter later de ‘verbeurdverklaring’ (onttrekken aan het verkeer) van de in beslag genomen vaartuigen zal gelasten.

Verder is ook rekening gehouden met de belastende verklaringen van de echtgenote van de vermiste ‘verdachte’ Falbru, over de eerdere betrokkenheid van J. bij de overdracht van drugs op zee voor Venezolanen, ‘met behulp van een klein vissersbootje en de go fast genaamd Smoking Gun’.

Daarnaast verklaarde ze ook over de aanwezigheid van deze go fast op haar erf en de aanwezigheid daarvan in de nacht van 15 december vorig jaar. De echtgenote wist ook dat ‘J. te weinig had betaald aan de mensen die het werk deden’.

Tevens hield het hof rekening met de verklaring van M., dat J. hem ‘s nachts bij het Spaanse Water heeft afgezet, waarna M. samen met de vermiste man Falbru is gaan varen met de vissersboot Prenda van J.

Bovendien is rekening gehouden met de tegenstrijdige verklaringen van de drie bij deze zaak betrokken verdachten, oftewel J. zelf, M. en C. over wat er in de nacht en vroege ochtend van 15 december is gebeurd.

De derde verdachte, R.C., ging eerder in beroep tegen de beslissing dat hij zestig dagen in hechtenis moest zitten in verband met het onderzoek, en heeft die zaak gewonnen. Hij werd hierna vrijgelaten. Het OM kan tegen deze beslissing niet in beroep gaan.

Bron: Amigoe

 

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties