28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

KSD | ‘UPG status bevordert sociaal-economisch samenhang’

HomeMediaAlgemeen nieuwsKSD | 'UPG status bevordert sociaal-economisch samenhang'
‘UPG status bevordert sociaal-economisch samenhang’

De bevolking van Curaçao kan baat hebben bij een juridische statuswijziging binnen de Europese Unie. Naast de Nederlandse nationaliteit hebben alle Curaçaoënaars ook de Europese nationaliteit. Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben hun speciale band met de Europese Unie te danken aan het feit dat zij deel uitmaken van het Nederlandse Koninkrijk.

Deze juridische status binnen Europa verankerd is in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Het verdrag noemt twee verschillende statussen voor landen die zich buiten de Europese Unie bevinden maar wel een constitutionele band hebben met een lidstaat van de Europese Unie: Landen en Gebieden Overzee (LGO) en Ultraperifere gebieden (UPG). Curaçao heeft de LGO status. Beide statussen, LGO en UPG, genieten op grond van de Europese nationaliteit van dezelfde civiele rechten als die van de Europese burgers. Een goed voorbeeld hiervan is dat wij in Curaçao ook mee mogen stemmen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Het belangrijkste verschil tussen de LGO’s en de UPG’s is dat de UPG’s integraal deel vormen van de Europese Unie. Zij maken deel uit van de territoriale scope van de Europese Gemeenschap. Op grond hiervan moeten deze landen o.a. zowel de primaire als secundaire Europese wetgeving implementeren. Dit geldt niet voor de LGO’s. De LGO’s behouden hun eigen wetgeving. Een ander verschil is dat de UPG’s deel kunnen nemen aan bepaalde procedures die kunnen leiden tot belangrijke beslissingen binnen de Europese Gemeenschap. Zeker in het geval wanneer desbetreffende beslissingen hun persoonlijk belang raken. Voorts worden de UPG’s vertegenwoordigd in de regionale instituten van de Europese Gemeenschap. Tot slot kunnen landen met een UPG status op basis van het verdrag in aanmerking komen voor dezelfde Europese fondsen als de Europese lidstaten.

De UPG’s kunnen beroep doen op verschillende Europese fondsen. Een vereiste voor de UPG om in aanmerking te kunnen komen voor de Structurele en Cohesiefondsen is dat het land aan de ‘convergence criteria’ moet voldoen. Dit criterium vereist dat het BBP van desbetreffende gebieden 75% onder het gemiddelde Europese BBP moeten liggen. Het BBP van Curaçao ligt onder het gemiddelde Europees BBP. Onder de Structuurfondsen vallen de Europees Sociaal Fonds en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Een goed voorbeeld van een UPG in onze regio is het Franse ‘département’ Guadeloupe. Dit ‘département’ heeft in de periode 2014-2016 een bijdrage van 600 miljoen euro onder de regionale ontwikkelingsprogramma ontvangen om het land te ondersteunen bij het creëren van een geavanceerde en inclusieve economie. Deze gebieden komen bovendien ook in aanmerking voor het Europees Visserijfonds, het Europees Landbouwfonds en voor verschillende horizontale programma’s zoals Horizon 2020. Voorts kunnen deze gebieden in aanmerking komen voor het Jongerenwerkgelegenheidsinitiatief.

Het budget voor de periode 2014-2020 is vastgesteld op 6,4 miljard euro. Deze fonds zou een duurzaam beleid voor de ontwikkeling van onze jeugd in de toekomst kunnen bieden.

In tegenstelling tot de UPG’s kan Curaçao met haar LGO status geen toegang krijgen tot de hierboven genoemde baten die UPG landen wel hebben. Curaçao kan in aanmerking komen voor fondsen die onder de horizontale programma’s vallen. Ons land krijgt ook financiële hulp de Europese Gemeenschap via het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF). De kans bestaat echter dat het EOF in 2020 niet meer bestaat. Sinds het Verdrag van Lissabon is statuswijziging binnen de Europese Unie voor de overzeese gebieden mogelijk geworden. Curaçao kan, ondersteund door Nederland, haar LGO status wijzigen voor de UPG status.

Het hervormde statuut promoveert juridische cohesie tussen de vier landen die het Koninkrijk der Nederlanden vormen. Helaas promoveert het statuut geen sociaal economische cohesie tussen het Caribisch Nederlands deel en het Europees Nederlands deel. Vanuit sociaal economisch oogpunt kan een onderzoek naar de mogelijkheid om de juridische status binnen het EU te wijzigen in het belang zijn van Curaçao.

Als UPG zal Curaçao immers een integraal deel uitmaken van o.a. het Europees Cohesie beleid. Wij, KSD, zijn van mening dat dit beleid van groot belang zou kunnen zijn om de sociaal economisch cohesie op het eiland te bevorderen.

Bron: Persbericht Kòrsou Solidario i Duradero

2 reacties

  1. Hahahaaaaa C.I is ( in de hotellerie, detailhandel, gastronomie, uiterlijkverzorging, onspanning enz.), financiële en fiscale dienstverlening, en anderen, is dit een exportproduct?

    “Hierbij zou Europese Unie één van de klanten kunnen zijn waarmee we handel kunnen bedrijven in de plaats van nog meer afhankelijk van te worden!”

    Zijn wij toch niet van hun afhankelijk als wij handel met hun bedrijven?

    Tussen 2010 en 2017 hadden ze miljarden laten verdampen daarom kampen landen met een UPG status met hoge armoede cijfers en werkloosheid. Zegt mij maar dat dit niet waar is.

    Bo ta gusta kritika y sa tur kos sea un homber bisa nos kwantu nan a horta of nan no a horta?

  2. Een sociaal economisch cohesie op Curaçao, komt van binnenuit niet van buitenaf. Dat kan alleen als de huidige verdeling in de maatschappij en strijd onderling een positieve draai krijgt waarbij wij als samenleving eraan willen werken. Een LGO of UPG status gaat dat niet voor elkaar krijgen. Het is kwestie van willen samenwerken of blijven wij tegen elkaar werken?
    Daarbij komt dat Europese fondsen onderhevig zijn aan heel strenge en lange trajecten voordat die überhaupt vrijgeven worden. Dus er gaan jaren vooraf (5-10 jaren) aan voorbereiding en volgen van de juridische kaders voordat er enig cent in de economie stroomt. Meestal stroomt die ook direct naar Europa terug, gezien hun eisen en garanties om mee te doen maken lokale bedrijven meestal geen kans. Wie enig ervaring heeft met b.v. EOP fondsen weet ook dat tussen 80%-90% van de toegekende bedrag terug gaat door inhuur expertise, materialen, materieel enz., de voordeel voor de lokale economie blijft minimaal. De enige dat echt gaat helpen is als Curaçao een export land gaat worden, het kan zijn het bedenken van om concepten( in de hotellerie, detailhandel, gastronomie, uiterlijkverzorging, onspanning enz.), financiële en fiscale dienstverlening, en anderen. Hierbij zou Europese Unie één van de klanten kunnen zijn waarmee we handel kunnen bedrijven in de plaats van nog meer afhankelijk van te worden! Ook kampen landen met een UPG status met hoge armoede cijfers en werkloosheid, niet echt een verbetering vanuit de LGO status. Eigenlijk is onze status met Europa niet de oplossing aan onze problemen, maar onze instelling en met elkaar dat hierin een verschil kan maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties