33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 14:52

Laatste reacties

- Advertentie -

KRR | Kandidaat-kopers voormalig Curaçaohuis verliezen rechtszaak tegen het Land

Met arrest | Rene Zwart – Koninkrijksrelaties.nu

Een van de 2 kantoorpanden van het vroegere Curacaohuis | Nico van der Ven

Den Haag – Het Land Curaçao is vandaag door het Gerechtshof in Den Haag volledig in het gelijk gesteld in een rechtszaak die door twee Amsterdamse onroerendgoedhandelaren was aangespannen. De twee, Wieglia Beheer en Forreal Investments, eisten de monumentale panden aan de Badhuisweg in Den Haag op waar het Curaçaohuis voor de verhuizing naar de Prinsegracht was gevestigd alsmede de bijbehorende voormalige ambtswoning.

Bovendien claimden zij een inmiddels tot circa 3 miljoen euro opgelopen vergoeding.

- Advertentie -

De projectontwikkelaars beriepen zich op een ‘concept verkoopovereenkomst’ die ze in september 2015 met toenmalig gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) hebben gesloten. In het document werd het voorbehoud gemaakt dat de panden pas geleverd zouden worden nadat de Staten daar mee instemden.

De overeengekomen verkoopprijs van 2,9 miljoen euro riep vragen op. Enkele jaren eerder waren de drie stadsvilla’s op stand nog getaxeerd op ruim het dubbele. Onmiddellijk deden geruchten de ronde dat de toch al zeer omstreden Wiels – tegen haar liepen diverse onderzoeken wegens vermeende fraude en wangedrag – een deal had gesloten waar ze zelf niet slechter van zou worden.

Achtereenvolgende regeringen legden de verkoop niet voor aan de Staten waarop de conceptovereenkomst keer op keer werd verlengd, de laatste keer tot 15 juni 2017. Om het risico te vermijden dat het Land gedwongen zou kunnen worden de panden alsnog te leveren zegde huidig gevolmachtigde minister Anthony Begina de overeenkomst op. Prompt stapten de kandidaat-kopers naar de rechter. In september namen de Staten ten overvloede het besluit geen goedkeuring te hechten aan de voor het Land onvoordelige conceptovereenkomst.

Bij het Gerechtshof eisten Wieglia en Forreal dat de 3 panden alsnog voor de overeengekomen koopprijs (2,9 miljoen) zouden worden overgedragen en dat Curaçao gerekend vanaf 23 augustus 2017 per dag een vergoeding van 8.625 euro zou moeten betalen. Het Hof heeft het Land vandaag echter op alle fronten in het gelijk gesteld. De eisers hadden immers ingestemd met het voorbehoud. Bovendien was Wiels met het aangaan van de verkoopovereenkomst haar boekje ver te buiten gegaan. De Amsterdammers hadden dat kunnen weten want, zo stelt het Hof, ze was geen minister, maar ambtenaar.

- Advertisement -

De Amsterdammers hadden het kunnen weten want, zo stelt het Hof, Marvelyne Wiels was geen minister, maar ambtenaar

Het duo is veroordeeld om Curaçao een kleine 9.000 euro te betalen voor gemaakte kosten. Het Land kan nu in alle rust bepalen wat het met de overbodige panden zal doen. Sinds het sluiten van de voorlopige verkoopovereenkomst zijn de prijzen van onroerend goed in Nederland met vele tientallen procenten gestegen.

Het proces was een van de onaangename verrassingen waarmee de opvolgers van Wiels werden geconfronteerd. Een andere is de dure miskoop van het huidige Curaçaohuis aan de Prinsegracht waarvoor niet vooraf bouwkundig advies is ingewonnen. Dat had aan het licht kunnen brengen dat het dubbele aan het verzakken is en dus voor een veel te hoge prijs is aangeschaft.

De voormalige ambtswoning | Foto Nico van der Ven

2018 08 14 – Arrest Verkoop Curacaohuis Badhuisweg-Marvelyne Wiels by Black Lion on Scribd

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. Om dit viswijf voor schut te helpen en in het gevang te laten belanden is niet zoveel nodig, te beginnen met haar verantwoording te laten uit leggen waar die splinter nieuwe inbouw keuken is gebleven ( is verdampt ), huur contracten van diverse panden na kijken!!( steekpenningen ) Ingediende NEP rekeningen na kijken van die nep een mans bouw firma van haar neven, rekeningen tuin centrum onzin aankopen en aanleg achtertuin en aankoop van het onbewoonbare krot, wat ze het Curacrim huis durven te noemen. dagelijkse taxi riten van duizende Euro’s. etc etc, maar Fraudelyne het VISWIJF zal er wel mee weg komen, ze weet te veel de snol, er is maar een goede werkplek voor haar in Den Haag en dat is in de Geleenstraat achter het raam, daar hoeft ze ook geen diploma voor te vervalsen, dit soort diploma’s krijg je gratis en voor niks bij je geboorte.

 2. Knap staaltje gemanipuleerde berichtgeving dat het huidige kabinet inclusief alle coalitie partijen zeker zal (mis-)bruiken om de spreekwoordelijke rookgordijn op te trekken t.b.v. afleiding van hun falend beleid.

  “Get serious” mensen, niet iedereen leest alleen de koppen, maar “for the sake of it(!)” zoeken enigen wel helemaal uit of de berichtgeving helemaal klopt.

  Gemanipuleerd nieuws is net zo kwalijk als nepnieuws.

 3. Niets positiefs, nog. Ze zullen ongetwijfeld in cassatie gaan.

  Wiels in deze volledig verantwoordelijk houden. Maar dat zal niet gebeuren, denk ik.

 4. Dat er geen bouwkundig advies is opgemaakt, is volledig de verantwoordelijkheid van het ten tijde van de aankoop zittende kabinet maar ook de toenmalige Staten. Die hadden dat moeten vaststellen en de koop moeten tegenhouden totdat dat advies was uitgebracht.
  Onkunde of ogen gesloten ?
  Ruif ?
  Het volk betaalt weer het gelag.
  Curaçao autonoom ? Laat me niet lachen.

 5. Eindelijk iets positiefs voor Cur.
  Maar ik hoop van harte dat de kopers en Curacao hun pijlen nu richting doña nadie wiels zullen richten en schade vergoeding eisen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

PBC | Corendon gaat vluchten aanbieden van Brussel naar Curaçao met Air Belgium

Persbureau Curacao CHARLEROI – Air Belgium kondigde eerder deze week aan dat de luchtvaartmaatschappij de vluchten naar Curaçao gaat hervatten en haar vluchten naar Curaçao flink heeft gewijzigd.   In...
- Advertentie -