28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 05:18

Laatste reacties

- Advertentie -

KRR | Gedeputeerde Kroon gehoord over gronddeal van BIA met Dabboussi

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Gedeputeerde James Kroon: ,,Ik heb niets te verbergen, dus mag iedereen het weten dat ik gehoord ben.” (Foto ©RZ)

Kralendijk/Willemstad – Gedeputeerde James Kroon (UPB) is gehoord in het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de totstandkoming in 2014 van een grondtransactie tussen Bonaire International Airport en het vastgoedbedrijf van de bekende Bonairiaanse zakenman Mohamad Dabboussi.

,,Ik heb er geen enkele moeite mee te bevestigen dat ik vrijdag een gesprek heb gehad met de rechercheurs die het onderzoek uitvoeren. Ik heb niks te verbergen, dus mag iedereen het weten”, aldus Kroon tegenover Koninkrijksrelaties.Nu.

- Advertentie -

(Dit is een premiumbericht dat u cadeau krijgt van Koninkrijksrelaties.Nu. Word nu premiumlezer en ontvang alle premiumberichten. Klik hier om u aan te melden)

Kroon maakte in 2014 deel uit van het Bestuurscollege toen BIA een commercieel gezien uiterst waardevol stuk grond voor een erfpachtsom van slechts 7.000 dollar per jaar heeft overgedragen aan Dabboussi Real Estate. ,,Dat was een besluit waarvoor de directie toestemming had van de Raad van Commissarissen. Omdat BIA een overheidsnv is moest het Bestuurscollege als aandeelhouder formeel goedkeuring geven. Verder ging onze betrokkenheid niet.”

Kroon heeft het OM zijn volle medewerking aan het onderzoek toegezegd. ,,Ik ben alleen bang dat ze niet zo veel aan mij hebben. Ik heb tijdens BC-vergaderingen wel documenten voorbij zien komen, maar mij is nooit iets vreemds opgevallen. En nogmaals, als BC waren we er niet heel diep inhoudelijk bij betrokken. De onderhandelingen met Dabboussi werden immers zoals het hoort gevoerd door de directie van BIA.”

Consequenties

- Advertisement -

,,Kennelijk heeft het OM nieuwe informatie op grond waarvan is besloten ruim vier jaar later alsnog onderzoek te doen. Ik kan dat alleen maar toejuichen. Als er iets is gebeurd wat niet in de haak is moet dat grondig worden uitgezocht en moeten degenen die eventueel fouten hebben gemaakt de consequenties aanvaarden.”

Kroon wil niet zeggen welke vragen hem zijn voorgelegd en wat hij heeft geantwoord. ,,Het OM moet zijn werk kunnen doen, dus wil ik de onderzoekers niet voor de voeten lopen. Er wordt met nog veel meer getuigen gesproken. Als ik ga vertellen wat ik heb gezegd beïnvloedt dat misschien anderen. Omdat ik gedeputeerde ben vond ik dat de bevolking er recht op heeft te weten dat ik een gesprek met het OM heb gehad, maar daar laat ik het bij.”

OM Curaçao

Dat gesprek heeft overigens plaatsgevonden op Curaçao. Het onderzoek wordt vanwege de gevoeligheid niet geleid door de in Kralendijk gestationeerde hoofdofficier Bote ter Steege, maar door een collega-officier in Willemstad. Het horen van betrokkenen vindt om diezelfde reden plaats op Curaçao. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Recherche Samenwerkingsteam (RST) in Willemstad.

Woordvoerder Roderick Gouverneur van het OM in Willemstad wil geen mededelingen doen. ,,Wij kunnen helaas geen antwoord geven op vragen. We hebben nooit bevestigd dat er een onderzoek loopt.”

Dabboussi

Advocaat Chris de Bres van Dabboussi heeft niet gereageerd op de vraag van Koninkrijksrelaties.Nu of zijn cliënt ook een uitnodiging van het OM heeft ontvangen voor een gesprek. De zakenman liet eerder weten zich slachtoffer te voelen van ‘insinuaties’ door de media. Toenmalig BIA-directeur Leslie Laplace heeft evenmin gereageerd op de vraag of hij al met het OM heeft gesproken.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Kroon : de directie van overheidsbedrijf BIA vond het goed, dus waar bemoei ik me dan nog mee als verantwoordelijke gedeputeerde ( dan tekent hij dus blindelings). Tja, is ook een taakopvatting. Maar niet de goede lijkt me. Kan die man dan niet worden vervangen door een stempel met zijn handtekening en een stempelkussen? Stuk goedkoper.

  2. Jatten en graaien, het is overal hetzelfde en dat ze de gemeenschap daarmee down the drain helpen interesseert hen totaal niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -