KRR | Curaçaohuis keert mogelijk terug naar oude stek

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Het pand aan de Prinsegracht blijkt een dure miskoop te zijn

Den Haag – Als het aan gevolmachtigde minister Anthony Begina ligt keren hij en zijn staf terug naar de panden aan de Badhuisweg. ,,Ik ga er niet over, maar als de regering en de Staten mij om advies vragen, zeg ik: laten we het huidige pand aan de Prinsegracht verkopen en met de opbrengst de twee gebouwen aan de Badhuisweg restaureren”, aldus Begina.

Nu het Hof deze week een streep heeft gehaald door de voorlopige verkoopovereenkomst met twee Amsterdamse onroerendgoedhandelaren moet het Land beslissen wat te doen met de kantoorvilla’s waar tot 10-10-10 het Antillenhuis en daarna het Curaçaohuis waren gevestigd. De panden werden in 2014 op last van toenmalig gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels halsoverkop verlaten omdat er volgens haar acuut instortingsgevaar zou zijn, naar later bleek een verzinsel.

Na anderhalf jaar in een peperduur huurpand te hebben gezeten kocht de regering Asjes op voorstel van Wiels twee naast elkaar gelegen voormalige stadspaleizen in hartje Den Haag. De aankoopprijs is nooit bekend gemaakt, maar de vraagprijs was destijds 2,75 miljoen euro. Al snel werd duidelijk dat het een dure miskoop was. De panden waren niet alleen veel te groot, maar ook qua indeling inefficiënt.

,,Ik heb een mooie werkruimte, maar de ruimten voor de medewerkers zijn niet prettig om te werken. Bovendien werken de ventilatie en de waterafvoer niet goed”, licht Begina toe. Omdat het rijksmonumenten zijn worden er bovendien bijzondere eisen gesteld aan het onderhoud. De panden zijn aan het verzakken. Dat kwam pas na de verhuizing aan het licht omdat Wiels verzuimd had vooraf bouwkundig advies in te winnen.

De panden aan de Badhuisweg worden beheerd door een antikraakbureau, nadat een ervan eind 2016 (in Wiels’ nadagen als gevolmachtigde minister) korte tijd door krakers werd bewoond. Er is sprake van groot achterstallig onderhoud. Nadat Wiels een voorlopige verkoopovereenkomst had gesloten is er niet meer naar omgekeken. Naar haar rol en die van toenmalig premier Asjes bij zowel de aankoop van de Prinsegracht als de voor het Land zeer nadelige deal met de Amsterdamse kandidaat-kopers stelt de Rekenkamer een onderzoek in.

De voormalige ambtswoning | Foto Nico van der Ven

De beide panden aan de Badhuisweg | Nico van der Ven

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

2 Reacties op “KRR | Curaçaohuis keert mogelijk terug naar oude stek

  1. Mooi nieuws voor een nieuwe koper:

    Ik heb een mooie werkruimte, maar de ruimten voor de medewerkers zijn niet prettig om te werken. Bovendien werken de ventilatie en de waterafvoer niet goed”, licht Begina toe. Omdat het rijksmonumenten zijn worden er bovendien bijzondere eisen gesteld aan het onderhoud. De panden zijn aan het verzakken. Dat kwam pas na de verhuizing aan het licht omdat Wiels verzuimd had vooraf bouwkundig advies in te winnen.

  2. De Rechtsstaat

    Ambtenaar Begina,

    Op 30-11-2015 trad u aan als vervangend gevolmachtigde minister (red.: ambtenaar land Curaçao) in Nederland. Op 23 december 2016 werd u gepromoveerd tot gevolmachtigde minister (lees: ambtenaar van het land Curaçao in NL). Vandaag de dag wilt u de popi-jopi uithangen? Wat heeft u gedaan de afgelopen 3 jaren? Wellicht, Marveline Wiels laten onderzoeken omdat ze jouw avances heeft weerlegd?

    Wat een klojo, zeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *