31 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

KRR commentaar | Den Haag drijft het Kabinet Rhuggenaath met onmogelijke aanwijzing tot politieke zelfmoord

HomeMediaKRR commentaar | Den Haag drijft het Kabinet Rhuggenaath met onmogelijke aanwijzing...

Door René Zwart

Staatssecretaris Raymond Knops en premier Eugene Rhuggenaath | Rene Zwart

De Koninkrijksregering staat op het punt Curaçao een aanwijzing te geven. Nou ja, niet de gehele Koninkrijksrijksregering, maar een meerderheid en bovendien ook nog eens een zeer eenzijdig samengestelde meerderheid van uitsluitend Europees Nederlandse ministers die, alsof het al niet erg genoeg is, voor het merendeel geen flauw benul hebben waarmee zij instemmen en wat zij daarmee aanrichten.

Dus dichter bij de waarheid is het te zeggen: een staatssecretaris is van plan zijn wil op te leggen aan de regering van het autonome land Curaçao die het daar – stevig beargumenteerd – volstrekt mee oneens is en bijval krijgt van een gerespecteerd instituut als het IMF. Maar dat doet in het Koninkrijk der Nederlanden niet ter zake; de verhouding tussen de vier landen is nu eenmaal zo dat eentje als het geen gelijk heeft het gelijk simpelweg neemt.

Een recept voor bestuurlijke ongelukken. Zoals het voornemen van het Hollandse smaldeel in de Rijksministerraad van komende vrijdag het Kabinet Rhuggenaath via een aanwijzing te dwingen de begroting in een volstrekt onrealistisch tijdbestek in evenwicht te brengen en tekorten over de afgelopen jaren weg te werken. Curaçao wil dat zelf ook, maar begrijpelijkerwijs in een verantwoord tempo.

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops is echter onverzettelijk. Dat getuigt van een onthutsende – maar door Den Haag jegens de eilanden wel vaker vertoonde – kortzichtigheid. Stel dat de regering in Willemstad zo gek zou zijn uitvoering te geven aan de aanwijzing, dan zullen de te nemen maatregelen vrijwel zeker tot maatschappelijke ontwrichting leiden, de toch al verzwakte economie de doodsteek toebrengen en een constructief ingestelde coalitie het leven onmogelijk maken.

Als land in opbouw dacht Curaçao op begrip en assistentie van de grootste Koninkrijkspartner te mogen rekenen bij het opruimen van de rampzalige nalatenschap van de kabinetten Schotte, Asjes, Whiteman en Pisas en het verwerken van de ingrijpende effecten van de crisis in Venezuela. Begin dit jaar plaatste premier Mark Rutte immers zwierig zijn handtekening onder de belofte te helpen bij het op orde brengen van het financieel beheer, het professionaliseren van het overheidsapparaat en het versterken van de economie.

Uitgerekend op het moment dat het Kabinet Rhuggenaath klaar staat daarmee aan de slag te gaan legt Knops het mes op tafel. Eenzelfde mes dat diens voorganger Gijs de Vries in 2002 in de rug van toenmalig minister-president Miguel Pourier plantte waarmee hij de Curaçaose samenleving uitleverde aan een van de meest incompetente regeringen ooit, het Kabinet Myrna Godett.

17 jaar later toont Nederland niets van de geschiedenis te hebben geleerd. Met de aangekondigde aanwijzing drijft Knops een tot vergaande hervormingen bereid zijnde regering tot politieke zelfmoord. Zou de staatssecretaris zich realiseren dat hij met zijn contraproductieve stoerdoenerij de weg plaveit voor het eerste Kabinet Amparo dos Santos van Kòrsou di Nos Tur waarvan weinig goeds te verwachten valt?

Rhuggenaath moet zich, net als Pourier destijds, in de steek gelaten voelen door degene die hij als te vertrouwen bondgenoot beschouwde. Het is te hopen dat de minister-president niet meteen zijn ontslag aanbiedt, maar beroep aantekent bij de Raad van State en dat dit om zijn wijsheid geprezen college zijn reputatie waarmaakt. Bijvoorbeeld door beide partijen op te roepen er, eventueel onder regie van onafhankelijke arbiters, aan de onderhandelingstafel uit te komen.

Nog beter is het als Knops het mes van tafel haalt. Een aanwijzing op dit moment is niet alleen onverstandig, maar vooral ook onnodig en daarom ongewenst.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

13 reacties

 1. @Norbert George: helemaal mee eens. In analyses vanuit curacaose kant valt op dat:
  1. afknijpen geen optie is, maar er geen alternatief plan is hoe dan wel verder te gaan: ieder jaar tekorten tonen en van Nederland verwachten dat zij deze gaten dichten is geen lange termijn oplossing
  2. dat de stabiliteit van Curacao op het spel staat: de onkunde, gebrek aan integriteit en “kop in het zand en hopen dat het overwaait” politiek van de huidige regering wordt dan goedgepraat met het argument dat er anders politieke chaos ontstaat, zodat niet presteren wordt goedgepraat.

  Zoals ook eerder door Joep Meloen opgesomd heeft deze regering vooral een hoop vrienden diensten bewezen en belangrijke beslissingen uitgesteld met fatale gevolgen van dien:
  * insel air “in leven gehouden” wat allen maar meer geld en verloren belasting inkomsten heeft betekent
  * een ontregelde financiële sector waarin het bestaan van Giro bank en ENNIA onduidelijk is, en waarbij niets over gecommuniceerd wordt naar de burger/belastingbetaler
  * een CBCS die ipv van toezicht op financiele instellingen bezig is met minister benoemingen
  * luchtkasteel projecten zoals bitcoin/blockchain, space travel, 1000 koeien etc
  * beroepen en functies die overbetaald krijgen in vergelijking met de diensten die men levert (directie in semi overheids personeel, medisch specialisten, advocaten). Deze beroepen teren vooral op overheids regelgeving die zelf verrijking zou moeten voorkomen, niet stimuleren
  * ministers worden benoemd op basis van partij voorkeuren zonder enig maatschappelijk gevoel erbij te hebben (Martina)
  * klasse justitie dat sommigen wel keihard vervolgd worden (Schotte, Giro) en anderen de dans ontspringen (Tromp, Martina)

  Prima dus dat die aanwijzing er komt, en dat het voor iedereen op Curacao duidelijk is dat de huidige regering niets beter is dan de voorgaande.

 2. “Als land in opbouw dacht Curaçao op begrip en assistentie van de grootste Koninkrijkspartner te mogen rekenen bij het opruimen van de rampzalige nalatenschap van de kabinetten Schotte, Asjes, Whiteman en Pisas en het verwerken van de ingrijpende effecten van de crisis in Venezuela.” Heeft Rene Zwart er uberhaubt wat van begrepen?

  Bijzonder goedkoop, kleingeestig en ridicuul om – na 9 jaar – te wijzen op hetgeen vorige regeringen slecht hebben gedaan, wat overigens momenteel niet beter wordt gedaan. Tot overmaat van ramp, regeringen waar alle huidige partijen ook onderdeel van uit hebben gemaakt. De huidige regering heeft geheel niets effectief, relevant en concreet uitgevoerd, anders dan luchtkastelen bouwen en wollige plannen uitvoeren.

  De aanwijzing is zeer op zijn plaats en dient vooral niet nog een jaar te worden uitgesteld. Voorop gesteld dat een aanwijzing nu reeds 2 a 3 jaar (geheel op politieke gronden en onterecht) is uitgesteld, moet het nog een keer worden uitgesteld? Precies voor de begroting van 2020 die eind dit jaar ingediend moet worden, inclusief de daarin op te nemen risico’s van de algehele sluiting van de raffinaderij? Heeft Rene Zwart enig idee hoeveel geld en verlies hiermee gemoeid is, daar ook deze huidige regering de afgelopen 2 jaar steevast heeft nagelaten een alternatief uit te (laten) werken? Are you kidding me?

  Wat meent Rene Zwart dat eind of volgend jaar gaat gebeuren, wanneer het Cft wederom een kijkje neemt naar de situatie en realiteit? Meent hij nu echt dat Curacao eeuwig kan ontsnappen aan een aanwijzing, en kan blijven nalaten de tering naar de nering te zetten?

  Beter nu, in plaats van eind dit jaar of volgend jaar, ongeacht de “politieke” consequenties. Het zijn de maatschappelijke consequenties waar Zwart zich op zou moeten blindstaren.

 3. Waarom denk iedereen dat Curaçao het kan? Curaçao heeft amper een economie, amper ene inkomen. Met het wegvallen van Isla kan je het vergeten, dit eiland heeft geen toekomst meer en zal nooit een groeiende economie kunnen krijgen. Sinds de overname van Isla had men moeten sparen voor een backup plan maar dat is natuurlijk nooit gedaan. 30 jaar slecht bestuur, vergeet het de komende 30 jaar dus maar.

 4. 2010 was curacao toch schoon met overschot, schotte zgn mp, 2012 al’n miljoenen tekort. Verder weer ‘n stel achterlijke mp’s. Huidige regering shit opruimen. Come on.

 5. Uitgerekend op het moment dat het Kabinet Rhuggenaath klaar staat daarmee aan de slag te gaan legt Knops het mes op tafel.

  Kabinet heeft jaren niets gedaan en is alleen bezig met snoepreisjes

 6. Niemand helpt, dus correctie, als leider van die flutpartij MAN neemt hij afstand.

  Voor de rest geen woord aan vuil maken m.b.t. dit artikel.

 7. Veeg a.u.b. NIET deze broodnodige aanwijzing van tafel.

  Incompetentie, onplanmatigheid , gebrek aan onkreukbaarheid, zelfzucht, straffeloosheid, onbetamelijkheid en inefficientie zijn de oorzaken van het financiele en bestuurlijke falen op de eilanden

  De aanwijzing van tafel vegen is exact wat de incompetente plunder politici willen, lekker doorgraaien en reizen terwijl de bevolking opgezadeld wordt met de financiele en sociaal infrastructurele gevolgen .

 8. Ik heb zojuist begrepen dat de slapende minister zijn functie ter beschikking heeft gesteld?

  Ow, voor alle duidelijkheid, het gaat over Hensley Koeiman.

  Dus het rommelt alom in politiek Willemstad (lees fort Amsterdam).

 9. Altijd maar de overleving van het kabinet aanhalen, ze hebben aangetoond geen enkele kennis te hebben om de financiën en daarmee de toekomst van de toekomstige generaties enigszins veilig te stellen.
  Het zijn een stelletje incompetente lieden en worden daar nu eens op gewezen. Of men gaat hiermee voortvarend aan de slag, of men blijft zeuren en in het laatste geval hopelijk een snel einde van dit kabinet.
  Een met @Kor, altijd de vinger wijzen maar nooit zelf te raden gaan wat verbeterd moet worden.

 10. Onze door dik en dun Caribische-eilanden-fan (en Eman-adept) en meestal ongenuanceerde scribent – want geen journalist- Zwart moet niet blijven zeggen wat er allemaal fout gaat en Nederland constant de schuld geven. Hij moet eens aangeven wat de oplossing wel is. En dat is niet jaarlijks geld overmaken vanuit Nederland naar de autonome! gebiedsdelen.
  Het zal teveel gevraagd voor hem zijn.
  ( hoeveel betalende bezoekers zal zijn site hebben? Niet al teveel denk ik).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties