Kritische noten bij 1 jaar kabinet-Asjes

Kabinet-Asjes

Kritische noten bij 1 jaar kabinet-Asjes

WILLEMSTAD — ‘We kunnen niet tevreden zijn’ en ‘teleurstellend’. Dit zijn reacties van twee Statenleden op het eerste jaar van het kabinet-Asjes. Coalitielid Eugène Cleopa (Pais) stelt dat het beter moet en kan in de vervolgperiode voor het kabinet.

Oppositielid Armin Konket (PAR) vraagt zich af of het nog zin heeft om hoop te hebben, gezien het verloop van het eerste jaar van het kabinet.

Waar zowel Konket als Cleopa over te spreken is, is het financieel beleid van de regering. Het Pais-lid wijst erop dat de regering goed werk heeft gedaan door het financieel huishouden van het land weer op orde te krijgen. Cleopa ziet dit als een van de grootste successen van het kabinet.

Hij complimenteert Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) met het beleid dat hij in het voorbije jaar heeft gevoerd om de aanwijzing van tafel te krijgen. Ook Konket heeft lof voor Jardim. Maar hij merkt op dat de regering weinig ruimte had.

“Het moest wel beter. De bewegingsruimte van de regering was zeer beperkt. Maar ik wil niets afnemen van wat Jardim heeft gedaan. Hij verdient complimenten voor wat hij heeft bereikt.”

Maar naast complimenteus is Cleopa ook kritisch over het beleid dat gevoerd wordt door het door Pais gesteunde kabinet.

“We mogen niet tevreden zijn. Het volk is niet blij. Dat moeten wij ons aantrekken. Er is nog veel dat wij kunnen en moeten gaan doen. Er zijn op dit moment veel zaken die geregeld moeten worden. Kijk maar naar onderwijs, economie en sport. Daar moet nog veel aan worden gedaan.”

Cleopa benadrukt dat het toekomstige beleid van het eiland ‘boven de politiek’ moet worden gevoerd.

“Dit is iets dat ons allemaal aangaat. Daarom is het van belang dat wij de partijpolitiek ontstijgen. Ik maak me sterk voor een proces van nation building waarbij alle sectoren betrokken worden om oplossingen voor conflictonderwerpen te vinden.

Het kan niet zo zijn dat voorstellen of bestaand beleid worden afgeschoten alleen maar omdat ze van iemand anders afkomstig zijn. Ik zal er persoonlijk op gaan letten dat dit niet meer gebeurt. Je moet met goede argumenten komen om van iets dat al bestaat af te kunnen wijken.”

PAR-lid Konket benadrukt dat het kabinet-Asjes vooraf werd gegaan door tal van beloftes en hoge verwachtingen. Maar hij constateert dat hier in de praktijk weinig van terecht is gekomen.

“Dit kabinet zou integer, schoon en transparant zijn. Maar er zijn legio voorbeelden waar dit niet uit is gebleken.

Kijk maar naar de situatie rondom de cv van de gevolmachtigde minister in Den Haag Marvelyne Wiels (PS), de manier waarop minister Jeanne-Marie Francisca (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS) met het managementteam van haar ministerie en de gerechtelijke vonnissen is omgesprongen, en de wijze waarop het kabinet heeft gehandeld bij de oprichting van en de verstrekking van subsidie aan het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS).

Sommige coalitiepartners sputteren even tegen, maar accepteren alles uiteindelijk toch wel.”

Nog kritischer is Konket over de verwachtingen over de toekomst onder het kabinet-Asjes.

“Een jaar terug trad Economieminister Steven Martina af. Hij verklaarde indertijd dat Curaçao alles voor het grijpen had en dat er alleen maar aan het vertrouwen van potentiële investeerders moest worden gewerkt. We zijn een jaar verder en feitelijk is er niets veranderd.”

Eigen functioneren

Op de vraag van een journalist hoe de premier denkt dat er door de bevolking over hem gedacht wordt, antwoordde Asjes dat hij denkt dat de mensen over het algemeen wel tevreden zijn over hem.

“Ik doe mijn best. Ik sta vroeg op om naar het werk te gaan en ik ben laat thuis. Wat ik wil terugbrengen is rust, vrede en voorspoed. We zijn onderweg. De rust en de vrede zijn er inmiddels alweer bij vlagen. Nog niet zoals het moet, maar het wordt beter. Met de voorspoed moeten we aan de slag. En ik weet ook dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen. Maar over het algemeen denk ik dat de mensen wel waarderen wat we doen.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *