31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 12:35

Laatste reacties

- Advertentie -

Kosten snel via overleg drukken

Premier Asjes: Bezuinigingen ambtenaren onafwendbaar

Asjes05092013Willemstad – ,,De overheid moet haar best blijven doen om zo snel mogelijk in overleg de kosten van het ambtenarenapparaat, die nu een zware wissel trekken op de begroting van onze natie, te drukken”, zo heeft premier Ivar Asjes (PS) in zijn eerste toespraak van 2014 gezegd.

Advertentie

De premier zei zich bewust te zijn van het feit dat de maatregelen om tot de kostenvermindering te komen niet aangenaam zijn.

,,Maar het is een feit dat als de regering geen actie onderneemt, er niet voldoende ruimte geschapen zal worden om te voldoen aan het proces om verlichting in de samenleving te brengen bij onder andere onze gepensioneerden, die, dat moeten wij toegeven, een heel moeilijk jaar achter de rug hebben.”

- Advertentie -

De regering blijft volgens Asjes hopen dat de ambtenaren zich realiseren dat hun bijdrage hierin niet alleen noodzakelijk is, maar ook onontbeerlijk om het welzijn voor andere burgers te kunnen realiseren.
Het jaar 2013 werd door Asjes omschreven als ‘turbulent, vooral wat de veiligheid van Curaçao betreft’.

,,Wij leven mee met de verschillende gezinnen die een geliefd persoon hebben verloren en wij wensen hen veel sterkte toe”, aldus de premier.

De minister-president stond ook stil bij de moord op partijleider Helmin Wiels van Pueblo Soberano (PS).
De moord was ‘van een ongekende wreedheid en heeft een lelijke smet geworpen op onze geschiedenis’.
Ondanks de kritische kanttekeningen was de premier hoopvol gestemd over de toekomst van het land en wel door de internationale prestaties van sommige landskinderen.

,,Er is hoop voor Curaçao want in 2013 hebben veel landskinderen op een overtuigende manier aan de wereld hun talent en capaciteit om op verschillende terreinen uit te blinken aan de wereld bewezen. Dit bijzonder positieve gegeven en het financieel beleid in combinatie met een deugdelijke begroting, heeft zijn vruchten afgeworpen en zal de komende jaren leiden tot extra investeringen in scholen, sportfaciliteiten, wegen en nog meer investeringen in de mens en wijken van Curaçao.”

Vijf doelen van kabinet
In de toespraak ging de minister- president ook in op de vijf strategische doelen van het kabinet:

  • nation building,
  • een duurzaam economisch beleid en investeringen,
  • het verhogen van de kwaliteit van leven,
  • goed bestuur en integriteit en
  • de voortzetting een verantwoord begrotingsbeleid.

Een team van experts heeft van de regering de opdracht gekregen om een actieplan op te stellen voor nation building en de viering van 30 jaar Dia di Bandera.
In het nieuwe jaar zal de regering concrete maatregelen treffen die gericht zijn op een versnelde, gezonde en gebalanceerde groei, zo legde de premier uit.

,,Met dezelfde vastberadenheid die wij hadden om het megaproject van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda te realiseren, zullen wij projecten voor privéinvesteringen aanpakken om zo het proces van economisch herstel van Curaçao te versnellen.”

- Advertisement -

Asjes zei ook dat de regering erop rekent dat de bevolking begrip zal hebben en alle medewerking zal verlenen op het moment dat er acties en noodmaatregelen worden genomen om het gevoel van veiligheid in de samenleving te garanderen.
De premier kondigde vóór de jaarwisseling nog aan dat de repressie versterkt zou worden om de golf van criminaliteit aan te pakken.
In de toespraak van gisteren kwam dit punt niet aan bod.
De minister-president belichtte de rol van onderwijs, het vrije onderwijs, binnen de plannen van de regering.

,,Als wij willen dat Curaçao een meer prominente rol in de wereld krijgt, moeten wij ons onderscheiden als een modern, goed geschoold volk dat al haar talenten heeft ontwikkeld om de eigen toekomst ter hand te kunnen nemen. In 2014 zal de regering samen met alle partners blijven werken en investeren om het onderwijsniveau te verhogen en het vrije onderwijs voor alle kinderen toegankelijk te houden.”

De werkgelegenheid is samen met onderwijs het middel om sociaal welzijn te garanderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Burgers moeten door de regering voorbereid worden om de arbeidsplaatsen op te vullen binnen de economische projecten die het kabinet versneld in 2014 invoert, aldus Asjes.
De kwaliteit van leven is deels afhankelijk van een optimale, voor iedereen toegankelijke medische zorg.

,,Met het megaproject van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda heeft het kabinet een beslissende stap genomen om een hoogstaand niveau van medische zorg voor de hele samenleving te garanderen.”

In zijn voordracht verklaarde de premier de aanbevelingen uit het rapport van Transparency International op te zullen volgen om de mate van integriteit op Curaçao te verhogen.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -