27 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Kort Nieuws

kortjes

DAE zet vraagtekens bij CTB-cijfers

- Advertentie -

WILLEMSTAD — Volgens luchtvaartmaatschappij DAE kloppen de CTB-cijfers van mei inzake de bezoekers uit Venezuela niet, zo laat DAE weten in een persbericht.

Volgens die cijfers zouden er in mei 6989 toeristen vanuit Venezuela aangekomen zijn op Curaçao.
Een maand ervoor, in april, waren dit er 47 minder, namelijk 6942.
Volgens DAE klopt het niet dat er in mei meer Venezolanen zouden zijn aangekomen, aangezien DAE sinds half mei niet meer mag vliegen op Venezuela, wat zich vertaalt in 25 doorgaans bijna volle vluchten minder.
Volgens DAE is in de laatste twee weken van mei een groot aantal Venezolanen, die hier vanuit allerlei bestemmingen een tussenstop maakten om daarna door te vliegen naar Venezuela, onterecht geregistreerd als toerist ‘zelfs als ze op het vliegveld geslapen hebben’.
Het CTB hanteert de gegevens van de immigratiekaartjes en beschouwt iemand die langer dan 24 uur op het eiland verblijft als toerist.
DAE vindt dat onprofessioneel van het CTB en verwacht dan ook in juni een realistische daling van het aantal toeristen uit Venezuela te zien.

————-

Minder mensen in dienst eiland

WILLEMSTAD — In de maanden maart en april van dit jaar zijn er 39 ambtenaren in dienst getreden van het land Curaçao. Tegenover deze indienstnemingen staan over dezelfde periode 59 personen die uit dienst zijn getreden.
Dit valt op te maken uit het overzicht van de in- en uitstroom van het overheidspersoneel over deze periode. Over beide maanden genomen is het aantal personen in overheidsdienst met tien gedaald.

Eind februari had de overheid nog 4598 mensen in dienst.
Eind maart was dit aantal licht gedaald naar 4595.
De maand april 2013 werd afgesloten met een bestand van 4588.
Vergeleken met begin februari betreft het een daling van 10 ambtenaren.

Over de maanden maart en april zijn er in totaal 14 mensen in vaste dienst getreden bij de overheid, terwijl drie mensen een tijdelijk contract kregen aangeboden.

In de bewuste maanden zijn hebben 25 ambtenaren de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, waardoor zij de overheidsdienst moesten verlaten.
Ook kwamen in deze periode de contracten van elf contractanten ten einde.

Per 1 januari 2013 had de eilandelijke overheid nog 4594 personen in dienst.
In vier maanden tijd daalde dit aantal over de gehele linie met zes, valt uit het overzicht van de ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) op te maken.

————

Kadushistraat opengebroken

WILLEMSTAD — Voor een efficiëntere distributie van het leidingwater heeft Aqualectra de kadushistraatKadushistraat voor een paar maanden opengebroken.
Het distributienetwerk op het oostelijk deel van het eiland wordt namelijk aangesloten op de watertank bij Trai Seru.
Het nutsbedrijf verwacht dat het rijdend verkeer tot oktober rekening moet houden met de werkzaamheden.
Ook kunnen huishoudens en bedrijven rekenen op bruin water dat deze periode uit de kraan zal komen.
Volgens het nutsbedrijf is er een lichtpuntje: er is een grote kans dat als de vaart erin blijft het project voor oktober wordt afgerond.

————–

Tweede FCM-huis voor gepensioneerden

WILLEMSTAD — Fundashon Christopher Middelhof (FCM) heeft dinsdag haar t2e FCM huisweede centrum voor gepensioneerden geopend. Dat gebeurde op dezelfde dag dat de stichting haar driejarig bestaan vierde. Oudere bezoekers kunnen in het centrum aan de Kaya Rhederlust B21 met elkaar van gedachten wisselen en activiteiten ondernemen. Met dit project wil de stichting ouderen stimuleren om vaker het huis te verlaten en naar een centrum te gaan waar er begrip is voor hun situatie.

FCM komt steeds meer op voor de belangen van ouderen.
Het centrum kan ook gezien worden als een steunpunt waar gepensioneerden met hun klachten kunnen komen zodat de stichting de situatie van ouderen kan verbeteren.
Het centrum voor gepensioneerden is deze dagen van negen uur ‘s ochtends tot vier uur ‘s middags geopend.

Meer informatie is verkrijgbaar via 664-5452 of 695-5797.

————–

Flow-vakantieplan voor Boca Sami

Children having fun during the Flow vacation plan.
Children having fun during the Flow vacation plan.

WILLEMSTAD — Tijdens de eerste twee weken van de schoolvakantie, hebben Flow Curaçao (Columbus Communications Curaçao NV) en Fundashon Elias samengewerkt aan een Vakantie Plan voor de kinderen van Boca Sami en kinderen van Flow-werknemers.
De kinderen hebben een druk maar leuk schema gehad met verschillende activiteiten en hebben erg genoten.

 

 

 

———–

‘Milk Drops’, raciale integratie via kunst

 

Werken die in de expositie ‘Milk Drops’ te bezichtigen zijn
Werken die in de expositie ‘Milk Drops’ te bezichtigen zijn

WILLEMSTAD — De Venezolaans-Arubaanse kunstenaar Nelson González opent morgen in Landhuis Bloemhof de multi-disciplinaire expositie ‘Milk Drops’. Samen met Patrick Thompson, Tuesday Irwin en Andre Le Grand heeft hij via ‘oral history’ de geschiedenis van de voormalige Nederlandse Antillen belicht, waarin met name de tradities rond geboorte zijn geïllustreerd.

Morgen zal ook het gelijknamige boek gepresenteerd worden waarin de ontstaansgeschiedenis van dit unieke project is opgenomen. ‘Milk Drops’ schept en documenteert de sociale nexus van de vrouw die andermans kind borstvoeding geeft.
Het allerbelangrijkste doel van Milk Drops is het stimuleren van raciale integratie via kunst. Ook willen de kunstenaars tonen dat de Caribische eilanden ondanks het slavernijverleden erin zijn geslaagd om ondanks de raciale verschillen vreedzaam met elkaar te leven.
Dit is een kenmerk van dit geografisch gebied.

De expositie is in het kader van de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij en is onder auspiciën van Stichting Arte’99 en in samenwerking met het Mondriaanfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied gerealiseerd.
De opening om 10.30 uur zal worden verricht door Lusette Verboom-Fairbairn van Gallery Alma Blou.
Nelson González zal zelf aanwezig zijn om over zijn werk te vertellen en zijn boek te signeren. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met donderdag 15 augustus. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 14.00 uur.

Iedereen is van harte uitgenodigd voor de opening. Landhuis Bloemhof ligt aan de Sta. Rosaweg 6, naast ‘Tap maar In’ Café. Voor informatie kunt u bellen naar 737-5775, [email protected], www.bloemhof.an, www.facebook.com/landhuisbloemhof.

————-

De hele dag Feria Colombiana

WILLEMSTAD — In het kader van de onafhankelijkheidsdag van Colombia, morgen 203 jaar geleden, organiseert Fundashon Kultural Meca in Hòfi Biesheuvel de jaarlijkse culturele markt Feria Colombiana.

De Colombiaanse afvaardiging tijdens het 33e Festival del Caribe in het Teatro Heredia de Santiago de Cuba
De Colombiaanse afvaardiging tijdens het 33e Festival del Caribe in het Teatro Heredia de Santiago de Cuba

Deze begint om negen uur ‘s morgens en duurt tot ‘s avonds laat. Om half twaalf is er een officieel gedeelte dat een uur duurt.
Daarna zijn er optredens van dansgroepen, er is muziek en er zijn natuurlijk veel kraampjes waar snuisterijen, sieraden, tassen, handwerk en eten en drinken wordt verkocht.

Wie alvast in de Colombiaanse sferen wil komen, kan vanavond kijken naar Kanaal 80 op TDS.
Hermanito Narvaez doet verslag van het Festival del Caribe 2013, dat dit keer gewijd was aan het Caribisch deel van Colombia.
Het festival vond begin deze maand plaats in Santiago de Cuba en ook Curaçao was daar vertegenwoordigd.
De Colombiaanse delegatie bracht geschiedenis, dans, zang en muziek .
Het hele optreden van Grupo Creole van de San Andrés-eilanden, Sexteto Tabalá di Palenque, Grupo Sistema Solar, Totó la Momposina ( Sonia Bazanta Vides ) en het cultureel folkloristisch feest uit Barranquilla is vastgelegd door Narvaez.

—————

Minderjarige alleen op het vliegveld

PHILIPSBURG— Een alleenreizend kind van acht jaar werd vorige week zonder supervisie van een volwassene achtergelaten bij de immigratie, nadat haar vlucht tijdens een tussenstop op Antigua werd geannuleerd. Het gaat waarschijnlijk om een fout van de vliegmaatschappij Liat. Het kind verblijft nog steeds op St. Maarten.

Agent van de vliegmaatschappij Liat, Juliana Handlers, ving de minderjarige op, nadat haar oma haar op het vliegveld had afgezet.
Het meisje reisde alleen vanuit St. Maarten naar Guyana, waar haar ouders haar opwachtten. Tijdens de tussenstop op Antigua werd de vlucht geannuleerd en moest het meisje met de eerstvolgende vlucht terug naar St. Maarten.

Conform de normale procedure had Liat-personeel het kind moeten overhandigen aan de Juliana Handlers op St. Maarten.
Om onduidelijke redenen is dat niet gebeurd en zat het kind alleen bij de immigratie.
Het is volgens Geronimo Juliet van de immigratiedienst nog onduidelijk wat er precies is voorgevallen.
Ook is het onduidelijk hoe lang het kind in Antigua is gebleven en hoe laat ze precies weer op St. Maarten was gearriveerd.

Nadat het kind niet op het verwachte tijdstip op Guyana landde, hebben de ouders contact opgenomen met de oma.
De oma probeerde zonder succes te achterhalen waar haar kleindochter was gebleven. Uiteindelijk werd het kind om ongeveer half elf ‘s avonds door immigratiepersoneel opgemerkt en heeft men direct de ouders en oma ingelicht.

Op aandringen van de ouders heeft Liat toegezegd dat het kind samen met de oma op de kosten van de vliegmaatschappij naar Guyana mag vliegen.
De bagage van het kind is nog niet terecht en de ouders hebben nog steeds geen duidelijkheid over de precieze gebeurtenissen die tijdens de reis zijn voorgevallen.

————

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -