26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 00:43

PBC | Avondklok blijft, wel versoepeling

Persbureau Curacao Een besluit over de avondklok en plachi di dia wordt pas 30 april genomen, maar vanaf morgen mag er wel weer iets meer. Dat zegt demissionair...

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoWet 80/20 anders’

Wet 80/20 anders’

Willemstad – Hoewel politieke partij PAIS voor de verkiezingen geen voorstander was van de 80/20-wetgeving, is in het regeerakkoord toch opgenomen dat ‘de wet voor lokale arbeidsparticipatie, 80/20, in werking zal treden om te garanderen dat landskinderen participeren’.

,,Maar de wet zal worden aangepast”

, aldus partijleider Alex Rosaria.
Volgens Rosaria is hem door Pueblo Soberano (PS) verzekerd dat de wet zodanig aangepast zal worden, dat deze niet in strijd is met de grondwet.

,,Bij ons gaan we er vanuit dat we niet discrimineren, de wet kan niet in strijd met de grondwet zijn. Maar we staan achter het doel van de wet, namelijk er voor zorgen dat meer lokale mensen werk krijgen.”

Het doel van de wet is werkgevers te verplichten 80 procent lokale arbeidskrachten in dienst te hebben en slechts 20 procent ‘buitenlanders’.
Of de 80/20-wet hierin zal voorzien is de vraag.
De onaangepaste versie van de 80/20-wet kon de goedkeuring van onder andere PAIS niet verdragen:

,,De genoemde regeling is discriminerend en werkt verstarring in de hand”

, zo reageerde PAIS op de stelling over de 80/20-wet bij de Stemwijzer Curaçao.

,,In plaats van te kijken naar productiviteit zal er bij de 80/20-regeling gekeken worden naar afkomst en daardoor komt niet de juiste man op de juiste plaats terecht.”

Hoe de aangepaste versie van de wet er uit ziet, kan Rosaria niet zeggen.

,,Ze zouden mij de nieuwe tekst toesturen, maar ik heb nog niets ontvangen. De wet heeft zeker prioriteit, maar het is er nog niet van gekomen.”

Op de vraag waarom de partij van Rosaria in het regeerakkoord toch heeft ingestemd met het doorvoeren van de wetgeving, antwoordt de partijleider:

,,Samenwerken is een kwestie van geven en nemen.”

De wet is een initiatief van PS en werd ten tijde van de regering Schotte door een meerderheid van de Staten gesteund.
Toch is de wet ook controversieel.
Niet veel later bleek namelijk dat vooral de MFK van Gerrit Schotte er grote problemen mee had en tot inwerkingtreding is het nooit gekomen.
Ook kon de wet de goedkeuring van de Raad van Advies niet wegdragen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties