30 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Kort Nieuws

kortjesNiet blindstaren op verleden

WILLEMSTAD — De politieke partij Pais is van mening dat het pijnlijke slavernijverleden niet vergeten moet worden, maar aan de andere kant meent ze dat deze pijnlijke wonden uit het verleden niet voor altijd open gehouden kunnen worden.

- Advertentie -

In een verklaring in het kader van de herdenking van de afschaffing van de slavernij, vandaag 150 jaar geleden, spreekt Pais-leider Alex Rosaria zijn waardering uit voor onze voorouders, zoals de nationale held Tula, die gestreden hebben en hun leven hebben opgeofferd om de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk mogelijk te maken.
Wij kunnen dit pijnlijke verleden niet vergeten, aldus Rosaria, maar hij wijst erop dat deze wonden niet voor altijd open kunnen blijven.

“Het is zeer noodzakelijk dat wij dit verleden verwerken en dit ons nu niet laten bepalen. Wij moeten verzoening en rehabilitatie benadrukken. Geen enkel emancipatieproces kan slagen als we in het verleden blijven hangen. Maar dit kan ook niet als wij alleen maar op onze rechten blijven staan.”

——————-

Uitleveringsverzoek niet correct  

WILLEMSTAD — Het hof heeft vorige week een uitleveringsverzoek behandeld van de Belgische autoriteiten, maar tijdens de behandeling bleek dat de gevolgde procedure niet correct was.

De Belgische autoriteiten willen dat de 50-jarige vrouw V.V. uitgeleverd wordt aan België, omdat zij haar minderjarige dochter zou hebben ontvoerd.
Maar de Belgische minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft een verzoek hiertoe aan procureur-generaal Dick Piar gestuurd.
Ze had het echter – conform internationale verdragen – aan minister van Justitie Nelson Navarro moeten sturen.
Daar komt nog bij dat bepaalde originele documenten niet aan het verzoek waren toegevoegd. Reden te over voor het hof om een negatief advies uit te brengen.
Dit advies zal op 9 juli bij de (waarnemend) gouverneur worden ingediend.

De vrouw mag in de tussentijd op het eiland blijven.
Het hof wacht een mogelijk tweede verzoek van de Belgische autoriteiten af

————————

Benoemingen Gemeenschappelijk Hof van Justitie 

WILLEMSTAD — Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, St. Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba heeft vier nieuwe benoemingen bekendgemaakt.

De heer S.A.E. Sorton wordt de nieuwe rechter-plaatsvervanger voor Saba bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.
De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie besloten hem voor te dragen voor benoeming.

Sorton (1947) was eerder gezaghebber van het Eilandgebied Saba en coördinator bij het departement van Justitie van de Nederlandse Antillen.
Hij volgt bij het Gemeenschappelijk Hof de heer H.B. Hassell op, die met pensioen is gegaan.

Verder worden

  • de heer mr. W.P.M. ter Berg (1951),
  • de heer mr. F.J.P. Veenhof (1949) en
  • mevrouw mr. A.F.M.Q. Beukers-van Dooren (1952)

plaatsvervangend lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, St. Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba.

——————–

Vervalste merkkleding in beslag genomen   

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie liet een container met nagemaakte merkgoederen in beslag nemen tijdens controles bij de Vrije Zone. Dit wordt nog niet officieel door het OM bevestigd.

De autoriteiten voerden onlangs controles uit bij onder andere de E-Zone Harbour en bij de containerkamer.
De container met vervalste merkkleding zou bij een bedrijf van de voorzitter van Freezone Association of Curaçao (FrezaCur), Xerxes Nepomuceno, zijn gevonden.
De voorzitter is echter niet op het eiland en was niet bereikbaar voor commentaar.

————————

Dag van San Pedro in Westpunt

Groups performing during Day of San Pedro.
Groups performing during Day of San Pedro.

WILLEMSTAD — In Westpunt werd gisteren de Dia di San Pedro gevierd.
De heilige Petrus is de naamgever, maar ook de patroonheilige van de kerk van Westpunt.
Er waren optredens van verschillende culturele groepen en bands, terwijl er ook tal van lekkernijen en etenswaren te koop waren.
Enige prominenten uit Westpunt werden in het zonnetje gezet.
Op de foto een van de optredens gedurende de Dia di San Pedro.

————————-

Regiezitting DAE-Balborda 

logo-daeWILLEMSTAD — In de rechtbank vond vanmorgen een regiezitting plaats van het kort geding dat luchtvaartmaatschappij DAE tegen minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP) heeft aangespannen.

Op 11 juli zal duidelijk worden of de zaak wordt voortgezet of ingetrokken.
DAE wordt vertegenwoordigd door Arndt van Hoof van Soliana Bonapart & Aardenburg.
Van Hoof wilde nog niet inhoudelijk reageren ‘omdat de zaak nog onder de rechter is’.
De minister wordt vertegenwoordigd door HBN Law.
DAE-consultant Nelson Ramiz verklaarde afgelopen donderdag tegenover deze krant dat DAE de rechtszaak ging aanspannen omdat hij vindt dat de minister en de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (CBA) in de kwestie-Venezuela ‘hun werk niet goed doen’.
De Venezolaanse luchtvaartautoriteit Inac trok onlangs de vergunning van de luchtvaartmaatschappij in.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -