Visumplicht Colombianen blijft nog
Willemstad – De regering laat weten dat het voor Colombianen nog altijd verplicht is om een visum te hebben bij een bezoek aan Curaçao.
Het feit dat er momenteel binnen de Europese Unie een discussie plaatsvindt om de visumplicht op te heffen voor Colombianen die de Schengenlanden wensen te bezoeken, kan de reden zijn dat er nu verwarring is voor wat betreft het vrijstellen van de Colombiaanse visumplichtigen voor een bezoek aan Curaçao, zo laat de regering weten.
,,De Curaçaose regering heeft onlangs de minister van Buitenlandse Zaken verzocht om in te stemmen met de vrijstelling van de visumplicht voor personen van de Colombiaanse nationaliteit. Dit past in het beleid om de toeristische en economische ontwikkeling verder te stimuleren”, aldus de regering.
In het licht hiervan is de Co-lombiaanse toerist in bezit van een geldig Amerikaans, Canadees dan wel Schengenvisum al vrijgesteld van de visumplicht voor Curaçao.
———————-
Zorgboerderij weer open
Willemstad – Cliënten met een beperking kunnen vanaf donderdag weer als vanouds de verzorging van dieren ter hand nemen bij zorgboerderij ‘De Waarborg’ van Fundashon Verriet bij de Savaan. In oktober vorig jaar doodden vandalen een groot deel van de dieren en richtten zij vernielingen aan bij de kooien en de terreinen waar de dieren verblijven.
De cliënten konden daardoor niet meer zoals ze dat gewend waren voor de dieren zorgen. Het lukte Fundashon Verriet om met hulp vanuit de samenleving de zorgboerderij weer van de grond te krijgen.
De heropening van de boerderij wordt donderdag van 17.00 tot 19:00 uur feestelijk gevierd.
Bezoekers kunnen dan met eigen ogen zien hoe de zorgboerderij weer in haar glorie is hersteld.
——————————-
AGGK in beraad om brief CBA
Willemstad – De carnavalsvereniging Asosiashon di Gruponan di Karnaval di Kòrsou (AGKK) gaat in beraad over de brief van televisiezender CBA Television waarin gesproken wordt over een bijdrage voor het uitzenden van de optochten.
Dat heeft voorzitter Giovanni Roozendal van AGGK tegenover deze krant verklaard. Roozendal wil de zaak eerst intern bespreken voordat hij commentaar op de zaak levert. Onlangs werd bekend dat CBA niet akkoord gaat met het bedrag van 20.000 gulden dat de zender moet betalen voor het verslaan van de parades.
Rozendal begrijpt niet waarom CBA nu moeite heeft om te betalen.
,,In de voorgaande jaren toen TeleCuraçao het exclusieve recht had om de optochten uit te zenden, heeft CBA met die maatschappij onderhandeld en ook betaald om de optochten uit te kunnen zenden.
Nu TeleCuraçao vanwege de financiële situatie bij moedermaatschappij UTS niet meer voor de exclusieve rechten kan betalen, wil CBA niet betalen.”
Rozendal vindt het alleszins redelijk dat er betaald moet worden, zo legt hij uit.
,,De deelnemende groepen zijn maanden bezig om een mooie show met het carnaval te brengen. Iedereen verdient aan het evenement, behalve de deelnemende groepen, AGGK moet opkomen voor de belangen van de groepen die aan het carnaval meedoen.”
De voorzitter wil de zaak eerst intern bespreken en niet zoals de regenpartij dat wel heeft gedaan, de zaak via de media aankaarten. In dit stadium wil Roozendal ook geen mededelingen doen of AGGK de zaak wel of niet, zoals de tegenpartij, door een advocaat verder laat afhandelen.
—————–
Oud-officier op Curaçao
Willemstad – Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat oudofficier van justitie Henk van der Werff op Curaçao is. ,,Hij is plaatsvervangend officier van justitie en helpt het OM vanuit die hoedanigheid.
We krijgen vaker hulp uit Nederland, dat is niets nieuws”, laat woordvoerder Norman Serphos desgevraagd weten.
De Papiamentstalige krant Vigilante schreef eerder dat het feit dat Van der Werff op het eiland is, zou duiden op een zaak rond Centrale Bank-president Emsley Tromp en vermeende banden met zakenman John Deuss, tegen wie eerder een strafzaak liep.
—————-
Fontein stopt als advocaat
Willemstad – Na een jarenlange vruchtbare en plezierige samenwerking is Suardus Fontein (78) gestopt met zijn werkzaamheden als advocaat bij Bokkes Falkena Advocaten (voorheen ‘Bokkes Fontein Advocaten’).
De andere advocaten bij Bokkes Falkena Advocaten (Eric Bokkes, Bauke Falkena, Jacques Gankema, Marcelle Peelen, Quincy Girigorie en Alicia Blonk) en het overige personeel danken Fontein voor alles wat hij voor het kantoor heeft gedaan en wensen hem alle succes en veel plezier.
——————-
OM onthoudt advocaten Schotte informatie
WILLEMSTAD — De advocaten van Gerrit Schotte krijgen geen enkele informatie van het Openbaar Ministerie over het lopende onderzoek tegen de voormalige premier dat vorige maand werd gestart. Dit zegt advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran vandaag desgevraagd tegenover de Amigoe.
Een raadkamerzitting over de stand van zaken vond vorige week plaats.
Sulvaran kan echter niet in details treden hierover, aangezien dit achter gesloten deuren heeft plaatsgevonden.
De advocaat benadrukt daarbij echter wel dat het OM informatie hierover achterhoudt.
“Wij krijgen geen informatie van het OM over dit onderzoek.”
Het OM wil zelf hierop niet reageren, noch op andere geruchten die de ronde doen op de sociale media.
Zo circuleren op Facebook berichten over belastende informatie over Schotte die het lokale OM zou hebben gekregen van de Italiaanse autoriteiten.
“Het Openbaar Ministerie geeft nooit verklaringen over lopende onderzoeken”, zegt woordvoerder Norman Serphos desgevraagd.
——————-
Jaarrekening 2010 naar Staten
WILLEMSTAD — De Jaarrekening van het land Curaçao over 2010 is in het kader van de vaststelling ervan door minister José Jardim naar de Staten gestuurd.
Het is de eerste jaarrekening van het land Curaçao, die de periode van 10 oktober tot en met 31 december 2010 beslaat.
Volgens het verslag van bevindingen van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC), die zich in juni 2013 over de jaarrekening heeft gebogen, kon overheidsaccountant Soab in mei 2013 geen goedkeurende controleverklaring geven.
De jaarrekening bevatte te veel fouten en onzekerheden omdat het financieel beheer in 2010 niet op orde was.
Het gevolg is volgens ARC, dat vervolgens ook een afkeurend advies gaf, dat de Staten hierdoor hun controlerende taak onvoldoende kunnen uitvoeren. Ook het Cft (College financieel toezicht) boog zich over de jaarrekening.
Het Cft meldde dat de vertraging bij het proces tot vaststelling van de jaarrekening over 2010 ‘niet acceptabel’ was en benadrukte eveneens het belang van transparantie en tijdige verantwoording.
In een schrijven van de Raad van Advies (RvA) van 9 oktober 2013 is de conclusie dat, omdat de ARC haar bezwaren tegen de jaarrekening heeft gehandhaafd, de regering een ‘ontwerp-indemniteitslandsverordening’ dient in te dienen bij de Staten om deze bezwaren op te heffen.
Voor de bezwaren die daarmee niet kunnen worden opgeheven ‘dienen de betrokken ministers afspraken te maken met de Staten in de vorm van bijvoorbeeld toezeggingen en/ of het opstellen van plannen van aanpak die moeten worden uitgevoerd’.
In de toelichting bij de jaarrekening geeft de regering aan binnenkort een ‘landsverordening tot wijziging van de Landsverordening Comptabiliteit 2010 bij de Staten te zullen indienen waarin een voorziening is getroffen voor het bijzondere karakter van de eerste begroting van het Land Curaçao voor de periode vanaf 10 oktober tot en met eind 2010. (Begroting 2010)‘.
Deze is volgens de regering al in procedure gebracht.
——————-