30 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

LB | Aruba vanaf nu belastingparadijs af

Door Alexander Bakker | De Limburger Aruba is gisteren door de Europese Unie van de 'grijze lijst' met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Dat land...

Democracy now! | Tuesday, February 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Brussel haalt Aruba van ’grijze lijst’ belastingparadijzen, huiswerk Curaçao

Brussel - Aruba is dinsdag door de Europese Unie van de ’grijze lijst’ met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Twee keer per jaar maakt de...

FTM | Nederlandse boekhouder is kroongetuige in smeergeldaffaire bij grootste oliehandelaar ter wereld

Follow The Money.nl | Lukas Kotkamp Een Nederlandse boekhouder speelt als getuige een belangrijke rol in een smeergeldproces rond een van ’s werelds grootste handelaren in olie en...

FD | Rechter Haags gerechtshof geschorst na valse ondertekening in 43 vonnissen

Bas Mos | Financieel Dagblad Een leidinggevende rechter aan het gerechtshof in Den Haag is op non-actief gesteld omdat hij de afgelopen twee jaar valse informatie in tientallen...
- Advertisement -spot_img

Kort Lokaal en Regio Nieuws

HomeMediaKort Lokaal en Regio Nieuws

kortjes

Voortgang onderzoek ambtsmisdrijf

Willemstad – Regeringspartij PAIS heeft in een brief aan minister José Jardim van Financiën vragen gesteld over de voortgang van het feitenonderzoek naar mogelijke ambtsmisdrijven en het verantwoordelijk stellen van personen die zich hieraan schuldig maken.

Advertentie

Het feitenonderzoek maakt deel uit van een vorig jaar in de Staten aangenomen motie waarin gepleit werd voor de invoering van een openbaar register van ambtenaren. De motie van 19 februari 2013 bevatte de formulering om ‘onmiddellijk een feitenonderzoek te beginnen daar waar er aanwijzingen zijn dat er tegen de wet is gehandeld om vast te stellen wie zich schuldig hebben gemaakt aan ambtsmisdrijf en hen hiervoor verantwoordelijk te stellen’.
In de brief aan Jardim vraagt PAIS hoe het staat met de uitvoering van het feitenonderzoek. Ook wil de partij weten hoeveel lopende onderzoeken er zijn. Tot slot wil PAIS ook weten welke stappen er genomen zullen worden om de mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan ambtsmisdrijven hiervoor aansprakelijk te stellen.

—————
PAIS: Blij met openbaar register

Willemstad – Coalitiepartij PAIS heeft de regering gefeliciteerd met het instellen van een openbaar register waarin vermeld staat welke ambtenaren bevoegd zijn om namens de regering financiële verplichtingen aan te gaan. Dat staat in een schriftelijke verklaring van PAIS vermeld.

,,Dit besluit is belangrijk in het regeringstraject om te komen tot de sanering en het gezond houden van de publieke financiën.”

Door het register is er nu transparantie en weet iedereen voortaan wie namens de regering financiële verplichtingen aan kan gaan, zo schrijft de partij. Het register is ook belangrijk voor de private sector.
Vertegenwoordigers daarvan kunnen nu voordat zij een overeenkomst met een ambtenaar sluiten kijken of deze persoon wel bevoegd is.
De regeringspartij diende vorig jaar in februari een motie in om te komen tot een openbaar register.
De reden om de motie in te dienen was dat het bekend was geworden dat er sinds 2010 ambtenaren heel veel contracten hadden getekend terwijl ze niet daartoe bevoegd waren. Voor de invoering van het openbaar register was het niet bekend welke ambtenaar bevoegd was om namens de regering te tekenen, en de bedragen die daarvoor golden.
In de verklaring vermeldt de partij ook dat er een brief naar de minister van Financiën is verzonden om te vragen hoe het zit met het feitenonderzoek naar ambtenaren die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan ambtsmisdrijf.

—————–
Braziliaanse novela op Curaçao

Willemstad – Op dit moment wordt de Braziliaanse novela ‘Victoria’, een romantische soapserie, opgenomen op Curaçao. Dit is in een persconferentie van het toeristenbureau CTB bekendgemaakt. De opnames zijn al begonnen en eindigen op 9 april.

Voor de opnames zullen enkele straten afgezet worden in Otrobanda en Punda, bij Sea Aquarium en de Emmabrug.
Ook verschillende stranden zullen worden aangedaan zoals Knip en Santa Barbara.
De novela wordt uitgezonden op het Braziliaanse televisiestation Rede Record, de tweede grootste zender van het land.
De soapserie zal rond de 59 miljoen kijkers trekken in Brazilië en nog eens 200 miljoen van de 150 landen die het kanaal ook ontvangen.
Het begin van de serie zal veel beeldmateriaal van Curaçao bevatten, en tijdens de verschillende afleveringen worden beelden van Curaçao afgewisseld met opnames in Brazilië.
De uitzending zal in mei zijn en duurt 8 maanden.
Op de website van CTB zal het Braziliaanse televisiekanaal gepromoot worden.
CTB telt 29 miljoen websitebezoekers per maand.

——————–
Samenwerking bij opleiding beveiligers

Willemstad – De Curaçao Security Organisation (CSA) gaat samenwerken met het Kenniscentrum Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven Curaçao (KBB). De overeenkomst werd onlangs ondertekend door CSAvoorzitter Keach Chang en BB-directeur Gofrie van Lieshout.

Het doel van de samenwerking is om medewerkers in de beveiligingsbranche te certificeren in drie kwalificaties: Beveiligingsbeambte I en II en Alarminstallateur.
CSA is de opdrachtgever en KBB voert de assessments uit.
Volgens Chang is er door de toename van de criminaliteit op Curaçao een groeiende behoefte aan veiligheid:

,,Er wordt steeds meer geïnvesteerd in innovatie van de dienstverlening.”

Efficiency en kwaliteit staan voor CSA centraal.
KBB-directeur Van Lieshout benadrukte de toegevoegde waarde van de samenwerking. Bij het ontwikkelen van de kwalificaties en het opleidingstraject voor de beveiligingssector stond de lokale context centraal, aldus Van Lieshout.

——————
Zware aardbeving en tsunami bij Chili

Washington – Voor de westkust van Latijns-Amerika heeft gisteravond een tsunami plaatsgevonden. Die ontstond nadat voor de kust van Chili een zware aardbeving plaatsvond. De beving had een kracht van 8,0 op de schaal van Richter.

Volgens de marine heeft een eerste vloedgolf van bijna twee meter hoog de kust bereikt bij de stad Pisagua in Chili.
De Chileense autoriteiten hebben de kustgebieden uit voorzorg geëvacueerd en hebben alle Chilenen die in die regio wonen opgeroepen direct te vertrekken.
Ook Peru gaat de kust ontruimen.
Er waren bij het sluiten van deze krant nog geen berichten van doden of gewonden.
Wel zouden aardverschuivingen ervoor hebben gezorgd dat wegen worden geblokkeerd. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de westkust van de Latijns-Amerikaanse landen.
Volgens US Geological Survey, dat wereldwijd aardbevingen registreert, kan een aardbeving van deze omvang een ‘verwoestende tsunami’ teweegbrengen.
Binnen een paar minuten kan een vloedgolf de nabij gelegen kust bereiken.
Verder gelegen gebieden kunnen een paar uur later worden bereikt.
De aardbeving vond 86 kilometer ten noordwesten van de Chileense stad Iquique plaats en was met slechts tien kilometer onder de zeebodem erg ondiep.
Hierdoor kan de beving sterker zijn gevoeld.
Chili heeft vaker te maken met aardbevingen, omdat de aarde er erg actief is.
Ook de Zuid-Amerikaanse landen Colombia, Panama, Nicaragua en Costa Rica moeten alert zijn op tsunami’s, maar lopen minder gevaar dan de andere landen.

—————–
Geen politie bij vermissing en diefstal reisdocumenten

WILLEMSTAD – Wie vanaf vandaag zijn rijbewijs, paspoort of sedula verliest, hoeft daarvan geen aangifte meer te doen bij de politie.

Ook als die van je gestolen worden, is een gang naar het politiebureau niet meer nodig om een nieuw document te krijgen.
Een verklaring van vermissing kan nu gelijk met de aanvraag voor een nieuw document gedaan worden aan hetzelfde loket.
Mochten de medewerkers van Kranshi of van het rijbewijskantoor denken dat de zaak toch niet in orde is, dan wordt de politie wel weer ingeschakeld.
De nieuwe procedure is onderdeel van een pilotproject dat in Nederland is gestart en waarin Curaçao en de andere eilanden meedraaien.

—————–
Cijntje (PS) wenst 1 Tim Magno succes toe

WILLEMSTAD — Melvin ‘Mac’ Cijntje, fractievoorzitter van Pueblo Soberano (PS) in de Staten, wenst de nieuwe politieke beweging 1 Tim Magno veel succes toe. 1 Tim Magno werd opgericht door Aubert Wiels, broer van de vorig jaar op 5 mei vermoorde PS-leider Helmin Wiels en bestaat uit voormalige PS-aanhangers die niet te spreken zijn over de koers van de partij.

In een reactie houdt Cijntje zich op de vlakte met betrekking tot 1 Tim Magno.

Ik wens hun succes toe. Ik weet het is om als nieuwe politieke beweging te beginnen en dat je je omhoog moet werken. De PS werd opgericht door Helmin Wiels en we hebben keihard moeten werken om te bereiken waar we vandaag de dag zijn.”

Cijntje geeft verder aan te hopen dat 1 Tim Magno net zo succesvol zal zijn als de PS in haar bestaan is gebleken, door tot de grootste partij op het eiland te worden met vijf zetels in het parlement.

Ik wens hun veel sterkte toe, om te bereiken wat zij zeggen wat wij niet hebben bereikt.”

—————-
Pais staat stil bij Wereld Autismedag

WILLEMSTAD — Er moeten mogelijkheden komen voor gehandicapte personen op het eiland om zich te kunnen ontwikkelen. Dit stelt de politieke partij Pais naar aanleiding van de Wereld Autismedag die vandaag gevierd wordt.

Op Wereld Autismedag wordt internationaal stilgestaan bij de bewustwording rondom autisme.
Het betreft hierbij een stoornis die gevolgen heeft voor de manier waarop een persoon met anderen of zijn of haar omgeving communiceert.
Volgens Pais moet er op een dag als vandaag aandacht worden besteed aan de verschillende behoeftes waarmee autisten te maken hebben.
Ook moet er begrip komen voor autisten en dienen er stappen te worden ondernomen om autisten meer in de maatschappij op te nemen, zodat zij beter in het onderwijs, de lokale arbeidsmarkt en sportwereld actief kunnen participeren.
Autisme is een stoornis die wereldwijd voorkomt bij 6 tot 10 op de 1000 kinderen.
Het komt vaker voor bij jongens dan meisjes.
De coalitiepartij maakt zich sterk voor meer begrip voor en participatie van autisten in de lokale samenleving en wijst in dit verband naar het in oprichting zijnde nationale sportinstituut, dat in dit verband een rol zal moeten spelen.
Via dit instituut moet er ruimte komen voor recreatie en sportieve activiteiten, niet alleen voor autisten, maar ook voor andere personen met een beperking, aldus de partij.

======================

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties