30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Kort Local Nieuws

kortjes
Openbare vergadering over nieuw ziekenhuis

WILLEMSTAD — De Statenleden buigen zich aanstaande dinsdag over het Memorandum of Understanding (MoU) tussen het St. Elisabeth Hospitaal, Usona en de regering voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda. Minister-president Ivar Asjes en minister van Gezondheid Ben Whiteman (beiden PS) zullen bij deze openbare vergadering, die door de MFK-fractie is aangevraagd, aanwezig zijn. De vergadering start om 9.00 uur.

- Advertentie -

Advertentie

——–
Selwyn Maduro neemt ontslag als RdK-directeur

WILLEMSTAD — Tijdelijk directeur van Refineria di Kòrsou (RdK) Selwyn Maduro heeft onlangs zijn ontslag ingediend. Per 1 november wil hij terug naar zijn oude baan als project development coördinator van het overheidsbedrijf.

Volgens Eric Newton, lid van de Raad van Commissarissen (RvC), ligt een discussie tussen de interim-directeur en de president-commissaris van de RvC ten grondslag aan Maduro’s ontslag. Tot 1 november blijft hij RdK leiden. De RvC moet zich nog buigen over het vraagstuk wat er na deze datum gaat gebeuren. Inmiddels zijn de eerste stappen om tot een statutair directeur te komen gezet. Zo konden wervingen selectiebureaus uiterlijk vandaag hun offertes voor het bestek indienen. Maduro is op voordracht van oud-premier Daniel Hodge (PS) tijdelijk benoemd. Feitelijk nam hij als gedelegeerde van de RvC voor maximaal zes maanden de leiding op zich. Carlos Da Costa Gomez, Herbert Mensche, Sidney ‘Bicho’ Justiana, Henk Deira en Rudolph Garmes gingen hem voor.

——–
Status-quo smsloterijen niet getolereerd

WILLEMSTAD — Een conceptbeleid voor de regulering van sms-loterijen ligt op tafel. Dat zei minister-president Ivar Asjes (PS) donderdag tijdens de persconferentie van de Raad van Ministers.

Dit conceptbeleid en ook enkele concrete voorstellen zal Asjes aan de overheid presenteren.
De sms-loterijen moeten óf stopgezet worden, óf er moet een beleid op tafel komen dat in de toekomst deze vorm van kansspelen reguleert.
Dat zei Asjes donderdag.
In s die in diverse kranten zijn gepubliceerd stelde de overheid een termijn voor het reguleren van deze commerciële activiteit. In november zou het wettelijk kader gereed zijn.
Of dit per 1 november zou zijn kon Asjes niet met zekerheid aangeven.

Het kan wellicht een week langer duren”, stelde hij.

Volgens de premier moet er rekening worden gehouden met de ideeën van de gemeenschap hierover en moeten de op- en aanmerkingen van anderen ook worden meegenomen.
De minister staat ervoor open om hierover met verschillende partijen van gedachten te wisselen. Wel is het zo dat de status-quo van sms-loterijen niet getolereerd wordt.
Wat in strijd is met de wet moet worden stopgezet of anders moet er een wetsvoorstel komen dat de vergunningen hiervoor regelt.

——–
Illegale funderingen verwijderd

WILLEMSTAD — Domeinbeheer heeft afgelopen zaterdag de funderingen van illegale bouwwerken in Sabana Baka verwijderd. Dat heeft minister van Ruimtelijke Ordening Earl Balborda afgelopen donderdag tijdens de persconferentie van de Raad van Ministers gezegd.

Volgens de minister zit er beweging in het overheidsvoornemen om tegen illegale bouw op te treden.

Illegale bouw is een uitdaging”, aldus Balborda.

Daarmee bedoelt de minister dat er in een mum van tijd iets uit de grond kan worden gestampt. Vaak ook omdat de bouwers dag en nacht werken.
De overheid moet daarom effectiever en efficiënter werken om snel op te kunnen treden.

We zijn de procedures aan het verbeteren zodat als er een melding van een illegaal bouwwerk binnenkomt, we deze op dezelfde dag kunnen aanpakken”, aldus de minister.

——–
Nieuwe opzet mrb

WILLEMSTAD — De regering is op dit moment bezig met de voorbereidingen om de motorrijtuigenbelasting (mrb) aan te passen. In de nieuwe opzet die de regering voor ogen heeft zal er meer aandacht worden besteed aan factoren zoals emissie van CO2, gewicht van de auto en hoe de wagen wordt ingezet.

Dit verklaarde Financiënminister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) eerder deze week tijdens de behandeling van de conceptbegroting 2014 in de Centrale Commissie van de Staten.
Jardim reageerde tijdens de vergadering op vragen die door Pais-lid Eugène Cleopa werden gesteld. Die gingen over het opheffen van het onderscheid in de manier waarop autobezitters die benzine of diesel gebruiken, worden belast.
Hierop stelde Jardim dat de overheid bezig is met een alternatief, waarbij er bij het heffen van de mrb niet alleen gekeken zal worden of men diesel of benzine gebruikt.
Volgens de Financiën-minister zal er in de toekomst ook gekeken worden naar zaken zoals het milieu, de gevolgen voor het wegennet en het inkomen van de burger/chauffeur.
Cleopa had ook aan de minister gevraagd uit hoeveel auto’s het wagenpark op het eiland bestaat. In totaal zijn er op dit moment 80.520 auto’s op het eiland.
Hiervan maken 12.116 gebruik van diesel, terwijl 68.401 benzine als brandstof gebruiken.
Uit de cijfers van de minister blijkt ook dat er op dit moment slechts drie elektrische auto’s op het eiland rondrijden.

————

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DH | First team of divers certified for Kidz at Sea Coastal CleanUp

PHILIPSBURG--Preparations for the SXM Coastal CleanUp project, to be executed by young St Maarteners between the age of 18 and 34, are in full swing. On Sunday,...
- Advertentie -
- Advertentie -