26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Korpodeko in de min

Willemstad – Stichting ontwikkelingsbank Korpodeko heeft zowel in 2010 als in 2011, maar vermoedelijk eveneens in 2012, in de min gedraaid. Als gevolg daarvan is de algemene reserve omgeslagen in een negatief saldo.

Dit blijkt uit een tot nu toe vertrouwelijk rapport van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) in opdracht van de interim-regering Betrian.
Het rapport is van eind oktober, maar werd in december 2012 in de ministerraad besproken waarna het ‘ter becommentariëring’ aan de minister van Financiën werd aangeboden.
De minister van Financiën in het interim- kabinet, José Jardim, is ook de huidige minister in de transitieregering Hodge.
Soab schetst een beeld van een Stichting Korporashon Pa Desaroyo di Kòrsou (Korpodeko) die in 2009 nog een zeer bescheiden winst van 44.000 gulden boekte, maar in 2010 bijna 4,3 miljoen verlies en in 2011 zelfs een negatief resultaat van ruim 5,6 miljoen behaalde.
Bij elkaar dus een verlies van zo’n 10 miljoen gulden op een eigen vermogen van 63,4 miljoen.

Dit eigen vermogen is door de verliezen afgenomen van bijna 73,4 miljoen in 2009, omdat de algemene reserves evenredig aanzienlijk zijn geslonken; van ruim +6,5 miljoen in 2009 tot -3 miljoen per 2011/2012.

,,Ten gevolge van het negatieve resultaat over het boekjaar 2011 is het saldo van de algemene reserve omgeslagen van een positief saldo ultimo 2010 in een negatief saldo ultimo 2011.”

Aldus het financieel onderzoek van Soab inzake Korpodeko.
Dat wil niet zeggen dat Korpodeko geen reserves meer heeft; de ‘overige reserve’ van ruim 2,2 miljoen betreft een door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) verplicht gestelde voorziening voor leningsrisico’s die dient ter dekking van onvoorziene toekomstige verliezen.
Over 2012 is nog niets bekend, alleen dat de saldibalans per eind september vorig jaar – dus tot en met het derde kwartaal – een negatief resultaat van bijna 115.000 gulden toont.
De verliezen over de jaren 2010 en 2011 werden voornamelijk veroorzaakt door hoge voorziening op verstrekte leningen (waarvan Korpodeko zelf sterk twijfelt of de gelden nog geïncasseerd kunnen worden) van 4,8 miljoen in 2010 en 3,9 miljoen in 2011.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -