31 C
Willemstad
• vrijdag 18 juni 2021 13:37

Laatste reacties

- Advertentie -

Korpodeko in de min

Willemstad – Stichting ontwikkelingsbank Korpodeko heeft zowel in 2010 als in 2011, maar vermoedelijk eveneens in 2012, in de min gedraaid. Als gevolg daarvan is de algemene reserve omgeslagen in een negatief saldo.

Dit blijkt uit een tot nu toe vertrouwelijk rapport van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) in opdracht van de interim-regering Betrian.
Het rapport is van eind oktober, maar werd in december 2012 in de ministerraad besproken waarna het ‘ter becommentariëring’ aan de minister van Financiën werd aangeboden.
De minister van Financiën in het interim- kabinet, José Jardim, is ook de huidige minister in de transitieregering Hodge.
Soab schetst een beeld van een Stichting Korporashon Pa Desaroyo di Kòrsou (Korpodeko) die in 2009 nog een zeer bescheiden winst van 44.000 gulden boekte, maar in 2010 bijna 4,3 miljoen verlies en in 2011 zelfs een negatief resultaat van ruim 5,6 miljoen behaalde.
Bij elkaar dus een verlies van zo’n 10 miljoen gulden op een eigen vermogen van 63,4 miljoen.

Dit eigen vermogen is door de verliezen afgenomen van bijna 73,4 miljoen in 2009, omdat de algemene reserves evenredig aanzienlijk zijn geslonken; van ruim +6,5 miljoen in 2009 tot -3 miljoen per 2011/2012.

,,Ten gevolge van het negatieve resultaat over het boekjaar 2011 is het saldo van de algemene reserve omgeslagen van een positief saldo ultimo 2010 in een negatief saldo ultimo 2011.”

Aldus het financieel onderzoek van Soab inzake Korpodeko.
Dat wil niet zeggen dat Korpodeko geen reserves meer heeft; de ‘overige reserve’ van ruim 2,2 miljoen betreft een door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) verplicht gestelde voorziening voor leningsrisico’s die dient ter dekking van onvoorziene toekomstige verliezen.
Over 2012 is nog niets bekend, alleen dat de saldibalans per eind september vorig jaar – dus tot en met het derde kwartaal – een negatief resultaat van bijna 115.000 gulden toont.
De verliezen over de jaren 2010 en 2011 werden voornamelijk veroorzaakt door hoge voorziening op verstrekte leningen (waarvan Korpodeko zelf sterk twijfelt of de gelden nog geïncasseerd kunnen worden) van 4,8 miljoen in 2010 en 3,9 miljoen in 2011.

- Advertentie -
- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | MFK wil onlinesector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...

PBC | ‘Politie heeft niets verkeerd gedaan bij Hato-incident rapper’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie vindt dat ze niks verkeerd heeft gedaan bij het incident op Hato Airport, vlak voor de arrestatie van de Nederlandse rapper. Die wilde...

NOS | Josylvio weer vrij na nacht in de cel

Rapper Josylvio is na een nacht op het politiebureau weer vrijgelaten. Hij werd donderdag gearresteerd toen hij aankwam op het vliegveld van Curaçao. Volgens zijn manager had...

ParadiseFM | Toch coronasteun voor Sint Maarten

Sint-Maarten krijgt alsnog bijna 20 miljoen euro aan coronasteun van Nederland. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Het...
- Advertentie -