32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 16:06

Laatste reacties

- Advertentie -

Konket vraagt naar kosten formatie

Armin KonketWILLEMSTAD — PAR-Statenlid Armin Konket wil van premier Ivar Asjes (PS) weten hoeveel geld er gemoeid was met de formatie van de kabinetten Betrian, Hodge en Asjes. In een brief aan premier Ivar Asjes stelt Konket dat Curaçao in 2012 en 2013 drie formatieprocessen heeft meegemaakt en dat de kosten die hiermee gemoeid waren in het kader van transparantie openbaar dienen te worden gemaakt.

Konket is van mening dat iemand die de functie van (in) formateur bekleedt dit onbezoldigd dient te doen, omdat hij of zij het volk dient.
Hij merkt op dat Curaçao in 2012 en 2013 de eerste formatieprocessen in zijn nieuwe autonome status heeft meegemaakt.

Het Staatsrecht van het Koninkrijk der Nederlanden kent weinig regels die te maken hebben met het proces om een nieuwe regering te vormen.
Het is aan de verschillende actoren om een proces te voeren conform hun gedachten, zodat er een oplossing komt.”

Het huidige formatieproces gaat ervan uit dat de gouverneur in overleg treedt met de ondervoorzitter van de Raad van Advies, de voorzitter van de Staten en de verschillende politieke leiders van de partijen die een zetel hebben in de Staten.
Na deze ronde benoemt de gouverneur een informateur of een formateur, die conform een specifieke opdracht aan de slag gaat met het (in)formatieproces.
Op Curaçao is de functie van informateur onbezoldigd.
Maar ten tijde van de Nederlandse Antillen kreeg de (in)formateur fondsen tot zijn of haar beschikking om de kosten van het reizen naar de verschillende eilanden te kunnen dekken.
Aan het eind van het proces diende de formateur zich te verantwoorden voor de gemaakte kosten. Konket roept Asjes op om duidelijkheid te verschaffen over de (in)formatieprocessen die in 2012 en 2013 hebben plaatsgevonden.
Hij verwijst hierbij naar de (in) formatieprocessen onder leiding van Dito Mendes de Gouveia (het kabinet- Betrian) en Glenn Camelia (de kabinetten Hodge en Asjes).
Zo wil het PAR-lid weten hoeveel dagen deze (in)formatieprocessen hebben geduurd, hoeveel mensen de (in)formateur hebben bijgestaan, hoeveel geld de regering beschikbaar heeft gesteld voor de processen, en of de (in)formateur en zijn naaste medewerkers betaald zijn voor hun werkzaamheden.
Ten slotte wil Konket ook weten of Asjes van mening is dat de functie van (in)formateur onbezoldigd dient te zijn.

bron: Amigoe

- Advertentie -

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -