28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 03:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Koninkrijksconferentie scoort op veilige onderwerpen

Koninkrijksconferentie Aruba 2014. FOTO: VERSGEPERST
Koninkrijksconferentie Aruba 2014. FOTO: VERSGEPERST


ORANJESTAD — De tweede editie van de Koninkrijksconferentie eindigde met afspraken over onderwerpen waar iedereen het wel eens over kon worden. Kwesties als het vrije verkeer van personen, het opzegrecht op Rijkswetten en de Geschillencommissie werden vooruitgeschoven of kregen geen definitief akkoord.

 

 

- Advertentie -

Advertentie

 

- Advertisement -

In plaats daarvan maakten Nederland, Curaçao, St. Maarten en gastland Aruba afspraken over een nieuwe Taskforce voor de bevordering van de rechten van het kind, economische samenwerking en het brengen van meer cohesie.

Conferentievoorzitter Mike Eman noemde het een historische dag met een constructief overleg waarin veel concrete resultaten zijn bereikt.

Zo staat in de slotverklaring aangegeven dat een speciale taskforce in het leven zal worden geroepen die – op basis van aanbevelingen van een vorig jaar gepubliceerd Unicef-rapport – de rechten van het kind in het Caribische deel van het Koninkrijk gaat waarborgen.

Het vergroten van de cohesie binnen het Koninkrijk zal moeten gebeuren aan de hand van het stimuleren van contacten tussen organisaties, instellingen, kerken en burgers. Het versterken van deze banden zal als buffer moeten dienen voor wanneer de landen om wat voor reden dan ook in de toekomst elkaar op politiek vlak niet kunnen vinden, aldus Eman.

Meer samenwerking
De economische samenwerking tussen de vier landen wordt benadrukt. De al bestaande relaties en de hubfunctie van de landen krijgen extra aandacht.

Concreter is het plan om speciale economische zones op de BES-eilanden te ontwikkelen voor goedkopere import. Aruba, Curaçao en St. Maarten worden daarbij betrokken. De drie Caribische landen worden gerekend tot zogenaamde SIDS-landen, kleine landen met bepaalde natuurlijke, economische en schaalbeperkingen. Als zodanig worden ze bijvoorbeeld al door Nederland ondersteund op gebied van defensie, rechtszekerheid en kustwacht. Dat wordt immers ook in het Statuut gewaarborgd.

In het slotakkoord staat opgenomen dat in dit kader ook voor andere kwesties naar mogelijke ondersteuning wordt gezocht. Eman rekent het gezamenlijk waarborgen van de kinderrechten als een voorschot daarop, maar andere potentiële zaken waar Nederland in de toekomst bij zou kunnen springen werden niet genoemd.

Vrij verkeer
Ook zijn de uitkomsten van de vier werkgroepen die in 2011 werden ingesteld door de Koninkrijkspartners besproken. Deze groepen bespraken in de afgelopen twee jaar onder meer het vrije verkeer van personen, mogelijke knelpunten en verschillende interpretaties van het Statuut en de invoering van een geschillencommissie voor juridische kwesties tussen de landen onderling. Over een aantal zaken zijn wel afspraken gemaakt, terwijl een aantal kwesties voor een later tijdstip zijn geagendeerd.

Desgevraagd gaven de partners aan dat het vrij verkeer van personen is blijven rusten. Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties verklaarde dat die werkgroep zich met name heeft gebogen over het beter organiseren van het verkeer tussen landen onderling. Zijn eerdere verklaring in de pers over voorwaarden aan het vrij verkeer staat daar los van maar werd wel kort met de andere partners besproken.

Nederland heeft nog altijd de wens om bij voorkeur via consensus met alle landen een Rijkswet te maken. Plasterk zegt dat de andere landen hebben aangegeven met interesse af te wachten naar het moment dat hij dit daadwerkelijk aan tafel brengt.

Over een geschillencommissie is weliswaar gesproken, maar zijn er nog geen harde afspraken gemaakt.

De wens van zowel Curaçao als St. Maarten voor de invoering van eenzijdige opzegrecht op Rijkswetten werd simpelweg genoteerd in de slotverklaring.

bron: Versgeperst

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -