30 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024 12:22

Koninkrijk.nu | ‘Commissie Goedgedrag’ buigt zich over motie om slavernij als misdaad tegen de mensheid te erkennen

Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Den Haag – Voor het antwoord op de vraag of de Nederlandse rol in de slavernij en slavenhandel een misdaad tegen de mensheid was heeft minister Kajsa Ollongren (BZK) advies gevraagd aan de Dialooggroep Slavernijverleden onder leiding van Frits Goedgedrag.

Dat meldt de bewindsvrouw in een brief die ze vandaag naar de Eerste Kamer heeft gestuurd waarin ze ingaat op een motie van die strekking. Die werd in maart ingediend door het Eerste Kamerlid Peter Nicolaï (Partij voor de Dieren), maar is – na te zijn ontraden – nog niet in stemming gebracht.

,,Gezien de taak van het adviescollege (de Dialooggroep Slavernijverleden; red), leek het mij passend om het verzoek verwoord in de motie door te geleiden naar dit adviescollege en hen te vragen dit verzoek te betrekken bij de dialoog, en het adviescollege ruimte te bieden om hiervoor wetenschappers te benaderen”, aldus Ollongren.

In de motie Nicolaï wordt de regering verzocht na te gaan of er reden bestaat om – net zoals in Frankrijk – bij wet de slavernij en de slavenhandel als een misdaad tegen de menselijkheid aan te merken, en om na te gaan of in diezelfde wet de oprichting en instandhouding van een Nationaal Monument Slavernijverleden, een Kenniscentrum Slavernijverleden en een Slavernijmuseum dient te worden gegarandeerd.

De Dialooggroep Slavernijverleden gaat een reeks ‘gesprekstafels’ organiseren over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving.

,,Het doel van de gesprekken is gericht op verbinding en een bredere erkenning van dit gedeelde verleden”, aldus Ollongren. De uitkomsten worden in de loop van volgend jaar verwacht.

Bron: Koninkrijk.nu

10 reacties

 1. Kunnen we niet al deze energie, geld en expertise inzetten om ervoor te zorgen dat iedereen op Curacao welvaart kan hebben?

  Geen rijke elite en een arm volk.

 2. To the point;
  Goedgedrag zal zich beperken tot zijn opdracht en, bijna ongetwijfeld, tot de conclusie komen dat de houding van de Nederlandse regering in de slavenhandel “laakbaar” was en dat de huidige regering “een morele verplichting heeft” ten opzichte van de nakomelingen van de slachtoffers van de slavenhandel.
  En daarvoor gaat hij een ruime compensatie ontvangen.
  Nu ben ik direct nakomeling van iemand die door de Fransen ten tijde van de Fransen bezetting van Nederland gedwongen is om in het Franse leger te dienen en naar Rusland te marcheren.
  Moet ik nu ook vragen om verondschuldiging van de huidige Franse regering?

 3. De commissie Goedgedrag zou zich best wel eens mogen buigen over hoe een staking die uitmondt in plunderingen en brandstichting. Hoe dat heeft kunnen eindigen in “rechtvaardig” plunderen en uitbuiten van een gehele samenleving. Misschien dat we een “mea culpa” krijgen, dat denk ik niet en is niet zo belangrijk. Het belangrijkste zou zijn dat er van geleerd kan worden en dit in de toekomst voorkomen kan worden, dat gestolen geld terug gaat naar de bevolking. Met als kers op de taart dat er werkgelegenheid geschept wordt door de bouw van een nieuwe gevallen (want die is dan wel nodig) waar de dieven samen in oranje nog jaren lang kunnen domino spelen en zich af kunnen vragen of zij het nu slechter hebben dan hun slachtoffers.

 4. Kan een commissie niet kijken of het een misdaad tegen de de misdaad is dat in een land als dit aleen een kleine groep uit de algemene middelen wilt vreten?

 5. Moet er ook een commissie komen die vaststelt dat het regeringsbeleid op het eiland sinds 10-10-10 een misdaad tegen de (eigen) mensheid is?

 6. Een misdaad tegen de mensheid is dat op 1 klein eiland dat failliet is dat er mensen zijn die elke dag honger hebben en geen kansen in de samenleving en er zijn overheids NV die zoveel geld verdienen dat ze niet eens weten wat ze ermee moeten.

 7. Hoe de bestuuurders hier de staatskas leegplunderen, gaten met met wegen aanleggen, wanbesturen en het onderwijs verknoeien is ook een misdaad tegen de mensen van Curaçao

 8. Er is altijd slavernij geweest. Of het nu de Caribe indianen waren, de Inca’s, de Maya’s, de romeinen, de arabieren, de Afrikaanse stammen zelf.

  Lijkt me beter dat we dit wereldwijd bespreken. Waarom maar 1 onderdeel van de slavernij maar steeds vertellen?

 9. Whatever.

  Kan wat mij betreft ook voor het voor de leeuwen gooien door de Romeinen van de Grieken.

  Het levend verbranden van lelijke kromme oude vrouwen in de middeleeuwen.

  Als rekeninghouder bij Girobank heb ik er meer baat bij als de roof door Stephen Capella en zijn moeder als een misdaad tegen de Girobank rekeninghouders wordt erkend.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties